Medimagazin logo

Doktorların Ar-ge faaliyetlerine daha çok zaman ayırması için döner sermayede düzenleme yapılacak

Tıbbi cihazların Ar-Ge'sine, prototip geliştirilmesine, üretim ve sonrası süreçlere yönelik analiz, doğrulama, test ve ölçüm faaliyetlerini kapsayan akredite "mükemmeliyet merkezi" inşa edilecek.
Doktorların Ar-ge faaliyetlerine daha çok zaman ayırması için döner sermayede düzenleme yapılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara-Tıbbi cihazların Ar-Ge'sine, prototip geliştirilmesine, üretim ve sonrası süreçlere yönelik analiz, doğrulama, test ve ölçüm faaliyetlerini bünyesinde barındıran akredite "mükemmeliyet merkezi" kurulacak.

AA muhabirinin, On Birinci Kalkınma Planı'ndan (2019-2023) derlediği bilgilere göre, ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe Türkiye'nin, küresel pazardaki rekabet gücünün artırılması ve değer zincirinde ülkenin daha üst konuma taşınması hedefleniyor.

Bu kapsamda, ilaç ve tıbbi cihaz sanayisinde, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının (TÜSEB) yetkinlikleri artırılacak. TÜSEB, Ar-Ge, üretim ve eğitim faaliyetlerinin yanında, start-up'ları fonlayacak, simülasyon merkezleri oluşturacak, gerektiğinde şirket yapısıyla diğer firmalarla ortaklıklara girecek ve ihracat odaklı daha yüksek katma değerli ürünler geliştirilmesini sağlayacak.

Türkiye'nin, ilaç ve tıbbi teknolojiler alanında Ar-Ge ve üretim kapasitesini geliştirmek üzere üniversiteler, araştırma merkezleri, laboratuvarlar, teknoloji firmaları, uygulama merkezleri, hekim ve mühendisler gibi sektörün tüm paydaşlarının yer aldığı entegre sağlık ekosistemi olarak "Sağlık Vadisi" hayata geçirilecek.

Sağlık Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kurulacak

İlaç ve tıbbi cihaz üretim alanlarının yer alacağı, ortak kullanıma hizmet edecek teknolojik imkanların bulunduğu, kümelenmelere yönelik desteklerin sağlanacağı "Sağlık Teknoloji Geliştirme Bölgeleri" kurulacak. Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformu aracılığıyla, ilaç ve tıbbi cihaz alanında "Yeni Nesil Sağlık Girişimcileri Havuzu" oluşturulacak, çeşitli etkinliklerle girişimci, sanayici ve yatırımcılar bir araya getirilecek.

Tıbbi cihazların Ar-Ge'sine, pre-klinik (sentezlenen ilaç moleküllerinin insanlar üzerinde denenmeden önce etkililik ve güvenlik açısından incelenmesi) çalışmalarına, prototip geliştirilmesine, üretimine ve üretim sonrası süreçlerine yönelik analiz, doğrulama, test ve ölçüm faaliyetlerini içeren akredite "mükemmeliyet merkezi" kurulacak.

Biyoteknolojik ilaçlar gibi yüksek teknoloji gerektiren alanlar başta olmak üzere Ar-Ge, üretim, nitelikli insan kaynağı ve mevzuat konularında ülkede gerekli ekosistem oluşturulacak. Gelecek yıl uygulanacak yeni AB Tıbbi Cihaz Direktifleri'ne uyumlu, laboratuvar test ve analizi ile ürün belgelendirme süreçlerinde görev alabilecek nitelikte personel eğitilecek.

Doktorların, Ar-Ge faaliyetlerine daha fazla zaman ayırmasını sağlayacak şekilde döner sermayeden aldıkları ek ödemeye ilişkin kriterler de yeniden düzenlenecek.

Yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretimi desteklenecek

Kimyasal, bitkisel, biyolojik ve radyofarmasötik (nükleer) hammaddelerin üretimine yönelik, altyapı geliştirilecek. İlaç ve tıbbi cihazların yerli üretimine yönelik, oluşturulacak Sanayileşme İcra Kurulu tarafından belirlenecek politikalar doğrultusunda, destek programı hazırlanacak.

Klinik araştırmalarda, Türkiye'nin bölgede lider ülke konumuna gelmesi sağlanacak. Ruhsat öncesinde yapılan klinik araştırmaların, koşul aranmaksızın Ar-Ge faaliyeti kapsamına alınması sağlanacak, klinik araştırmaların Ar-Ge destekleri farklılaştırılacak.

Sağlık endüstrileri alanında yatırım, üretim, ihracatın artırılması, teknolojinin geliştirilmesi için yetkilendirilen Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesinin etkin çalışması sağlanacak.

ar-ge
on birinci kalkinma plani
turkiye saglik enstituleri baskanligi
tuseb
saglik vadisi
Yorum (6)
Dr
Döner sermaye mi kaldı hastanelerde bırakın Allah aşkına , geçin bu işleri , bu ülkede okuyana değer filan verildiği yok ... araştırma yok üretim yok , alt orta sınıf geçim derdiyle uğraşıyor ...
30
Cevapla
Diş
Ne döneri? En son 2 yıl önce 1000 tl döner almıştım
8
Cevapla
kardiyoloji
Mükemmeliyet merkezi mi ? Güldürmeyin adamı ... mükemmeliyetten önce orta sonra iyi olmak lazım . 30 sene evvelki sisteme bakıyorum şimdiyle arasında nuansf farkı var sadece gerisi aynı . Bu sistemden bir cacık olacağı yok ...
3
Cevapla
Ali Rıza Aktaş
Sevgili ve saygı değer arkadaşlar, Aynı ve sonuca ulaşılamayan terminoloji karmaşası oluşurulmuş sadece bina ve ekipman yapmak arazi tahsisi para aktarma ile yapılacak olsa idi yani bu söylemler ile yapılabilecek olsa idi çok tan yapılırdı. Bu projeler multidisipliner ekip çalışması ile yapılabilir. Bir konu hakkında kaç kişilik ve kaç farklı disiplinle bir çalışma yapılmış??!! Bu ekipleri kim organize edecek??!! Mevcut şirketler veya üniversite kurum başlarını tutan kişiler olacak ise Bu çalışmaların finansman desteklerini yardımları hangi akademik kadro seçecek ve hangi akademik kadro bu arge yi yapacak bu şekildeki teşvikler yeni mi yapılmış?!! Hayır, peki ne sonuçlara sahih olarak ulaşılmış?!! Kamu oyu yapmak için aspagaras haberler ile büyük başarı öyküsü gibi sonderece kötü kurgulanmış 5. kol faaliyet tarzı ile kamu oyunu oyalamaktan başka hangi sonuca ulaşılmış!!?? Oluşturulan, yapımına teşvik verilen hangi özel müteşebbis yabancı sermaye eline geçmemiş??!! Distirübütör olanlar hariç onlarda pazar için yerli imajı oluşturuyorlar!! Yaptık oldu diyenlerinin hangisi şişeleme ambalajlama ötesine geçmiş??!! Bunun için devlet korumasında Multidisipliner, bir kişinin, gurubun esiri olmadan, yedekli ve sürekli düzenli uygun personel desteği ile kendi içinde hedefler ve planlar oluşturarak, bilgiyi aktararak ve sürekli geliştirek BİLGİYİ MUHAFAZA EDECEK VE DATA OLUŞTURACAK kendi ve özel sektörün ihtiyacını karşılayacak personel yetştirecek BİR ENSTİTÜYE İHTİYAÇ VAR!!! Yoksa 3 yıl 5 yıl yurt dışında kalmış ekibin bir parçası olan tek kişiler ile iyi niyetli olsa bile bu olmaz. Bu enstitüte projeye oluşmamış bir endüstüriyel ürüne destek sağlayarak ta olmaz çok kişi vaad edecek projeler verilecek kabüller olacak sonuç??????!!! Kabul eden kim ??Uygulayan kim?? Komisyondaki kim??!! Ekip ne kadar multidisipliner ?? Projede yazmakla olsa ve değerlendirenler bu veriler ile olacağına kanaat getirecek kadar biliyorlar ise şimdiye kadar çoktan olurdu.NEDEN OLMUYOR???!! OLMAZ arkadaşlar bir komisyona yazılmayı oradan gelecek üç kuruş için veya başka alacakları projeler için kamuoyu , bağlantı yapacağı yer olarak görürse OLMAZ arkadaşlar, TUSEB de de TUBİTAK ta da AZİZ SANCAR Enstitütüsen de de ÜNİVERSİTEDE, ŞU KURUMUN başındada KÜLLİYEDEDE, ŞU KOMİSYONDA DA DSÖ de AVRUPA birliğin de de ŞURANIN MÜTEVELLİ HEYETİNDEDE PATENT ENSTİTÜSÜNDEDE ... Arkadaşlar bu işlerde maalesef böyle insan üstü akademisyenlerin kişilerin elinde ve böyle ÜRETİYORLAR HERŞEY GÜLLÜK GÜLÜSTANLIK Gözlemlerim bu şekilde ilginize arz ederim arkadaşlar Saygı ve sevgilerimle
6
Cevapla
Ali Rıza Aktaş
Sevgili ve saygı değer Medimagazin Editörü Yorum kısmına gözlemlerimizi ifade etiğimiz ve farkındalık oluşturmaya çalışarak iyiliğe, güzelliğe, doğruya katkıda bulunma çabamız acaba yorum yapılan yazı gündemde iken onayınızla yayınlanması amaca daha iyi hizmet etmez mi?! Eminim ki yorumlar iyiliği, güzelliği, doğruyu arayan ve yaşamaya çalışan kimseye zarar vermeyecektir. Saygı ve sevgilerimle
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir