Medimagazin logo

Dünya Sağlık Örgütü hastalıklarla mücadele için sivrisinekleri kısırlaştıracak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dang humması, zika ve chikungunya virüslerinden kaynaklanan hastalıkları kontrol etmek için radyasyon kullanarak erkek sivrisinekleri kısırlaştıran bir tekniğin yakında test edileceğini bildirdi.
Kaynak: AA
Dünya Sağlık Örgütü hastalıklarla mücadele için sivrisinekleri kısırlaştıracak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DSÖ'nün açıkladığı yeni raporda, sivrisineklerin yaydığı tropikal bir hastalık olan dang humması vakalarının son yıllarda 110 ülkeye ulaştığına dikkat çekildi. 

Raporda, DSÖ tahminlerine göre yüz binlerce yeni vakanın ortaya çıkmasıyla dünya genelindeki yeni dang humması vakalarının 3,5-4 milyona ulaşabileceği uyarısında bulunuldu.


Taiz'de humma salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi 


Rapora göre DSÖ, ilk etapta ABD Tarım Bakanlığı tarafından, mahsul verimine zarar veren zararlı böcekleri kısırlaştırmak için kullanılmış "Kısırlaştırılmış Böcek Tekniği"ni (SIT) test etmeyi planlıyor. 

Söz konusu tekniğin dang humması, zika ve chikungunya virüslerinden kaynaklanan hastalıklara karşı umut verdiği vurgulanan raporda, SIT'in halen 6 kıtada tarım alanında zararlı böceklere karşı kullanıldığı aktarıldı.


Endonezya'da 10 ayda 111 bine yakın dang humması vakası görüldü 


Raporda, sürecin, belirlenmiş tesislerde büyük miktarda erkek sivrisinek yetiştirilip bunların kısırlaştırıldıktan sonra doğaya bırakılarak dişilerle çiftleşmeleri şeklinde işleyeceği belirtildi.

DSÖ'den bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan, yeni tekniğe ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünya nüfusunun yarısı şimdiden dang humması riski altında. Acilen yeni yaklaşımlara ihtiyacımız var ve bu girişim hem umut hem de heyecan verici." değerlendirmesinde bulundu.


Bangladeş'teki dang humması salgını: Yılbaşından bu yana 85 bin 757 vaka görüldü 


Sivrisinekler yoluyla bulaşan zika ve chikungunya virüsleriyle sıtma, dang humması ve sarı humma türü hastalıklar dünyadaki bulaşıcı hastalıkların yaklaşık yüzde 17'sini oluşturuyor ve yılda 700 binden fazla can alıyor. 

dang humması
dünya sağlık örgütü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir