Medimagazin logo

Ege Üniversiteli öğretim üyeleri yılan zehrinden ilaç yapımı için çalışma başlattı

Ege Üniversitesi'nden bir grup öğretim üyesi, Türkiye'deki zehirli yılan türlerini inceleyerek, zehirlerin ilaç yapımında kullanılabilmesi için çalışma yürütüyor
Kaynak: AA
Ege Üniversiteli öğretim üyeleri yılan zehrinden ilaç yapımı için çalışma başlattı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen ve ekibinin, bugüne kadar 60'tan fazla yeni yılan türü ve alt türünü tanımladığı belirtildi.

Son dönemdeki çalışmalarında Kafkas yılanının yeni bir alt türünü tanımlayan ekibin, bu canlıya "lyciensis" adını koyduğu ifade edildi.

Semendere annesinin ismini verdi

Prof. Dr. Göçmen'in, Muğla'da semenderler konusunda çalışma yaptığı sırada annesi hayatını kaybedince, bu süreçte belirlenen yeni semender alt türüne annesinin Ülfet olan isminin Latinceleştirilmiş hali "ulfetae" ismini verdiği bildirildi.

Prof. Dr. Göçmen, özellikle insan sağlığı açısından önemli olabilecek çalışmaları olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Sürüngenlerle ilgili çalışma ve araştırmalar yürütüyoruz. Yılan zehirlerindeki etken maddeleri belirleyip, bunların sağlığa faydalı olabilecek yönleri, antimikrobiyal, iltihap giderici, bunun dışında kanser giderici ya da kanser önleyici ilaçlar yapılması açısından, etken maddenin ne olduğunu bularak da çalışmalar yapıyoruz. Bu bulgular ile farmakolojik çalışmalara da ışık tutuyoruz."

Prof. Dr. Göçmen ve ekibini ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Fen Fakültesi'nin biyoloji alanında ciddi bir araştırma merkezi olduğunu ifade etti.

Yılan zehrinin ilaç geliştirmede kullanılmasının önemli alanlardan biri olduğunu anlatan Prof. Dr. Budak, çalışmaları yakından takip ettiklerini belirtti.

yilan zehirleri
antimikrobiyal
iltihap giderici
prof. dr. bayram gocmen
Yorum (2)
Hasan Akdemir
Bilim insanlarının kendi buluşlarına isim koyarken Latince kullanım şartı hangi kutsal kitapta veya uluslar arası antlaşmada yer alıyor ? Benzer bir durum rahmetli Oktay SİNANOĞLU’nun da başına gelmişti. Buluşuna kendince isim verdiği için birileri gelip ismin yarısı şu dilde yarısı bu dilde , bu pek uygun olmamış demiş , rahmetli de : buluş benim, istediğim ismi koyarım diyerek konuşmaya noktayı koymuştu. Bu arkadaşların emeklerinin karşılığının bundan daha büyük ve saygıdeğer olması gerektiğini düşünerek yazıyorum.
14
Cevapla
cndn
her şey aşılıyor da milletimde eziklik baki kalıyor
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir