Medimagazin logo

Endoskopiyi kim yapmalı? Artık ortak karar zamanı!

Türk Gastroenteroloji Derneği Prof. Dr. Serhat Bor endoskopideki soru işaretlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Bor “Endoskopileri kimin yapacağı konusunun Sağlık Bakanlığı, Türk Gastroenteroloji Derneği, Türk Cerrahi Derneği ve Gastroenteroloji Cerrahi Derneği arasında artık çözüme kavuşması lazım.” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Endoskopiyi kim yapmalı? Artık ortak karar zamanı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Endoskopi yapmaya yetkin uzmanlık ile ilgili uzun süredir devam eden tartışmalara ilişkin olarak Türkiye Klinikleri TV Derneklerimiz Programı'nda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bor “Türk Gastroenteroloji Derneğinin ‘endoskopiyi bir tek biz yapabiliriz’ gibi bir iddiası yok” diyerek sayılarının hasta insidansı için yeterli olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Bor “Şu anda sertifikasyon için bekleyen rivayete göre 2257 ya da 1887 tane sertifika var.  Bunları açıklığa kavuşturalım hak edenler sertifikalandırılsın. Hak etmeyenler ya da 2015’ten sonra sertifika için başvuranlar TUK kararlarındaki üç ay teorik altı ay pratik eğitime tabi tutulsunlar. Bunun sonunda sınava girsinler. Sınav sonunda başarılı olan arkadaşlarımız da endoskopi yapsınlar.” dedi.

Türkiye Klinikleri TV'de Derneklerimiz programlarını izlemek için tıklayınız 

“Sertifika alanlar da icaba girsinler”

Prof. Dr. Bor belirlenen eğitim sonunda yapılacak endoskopiye hiçbir itirazları olmadığını belirterek sözlerini sürdürdü: “Gastroenteroloji, gastroenteroloji cerrahi ve genel cerrahi ortak eğitim formatları yapıp birlikte eğitelim. Gerçekten öğrensinler. Ama onun sonrasında icaba da kalsınlar.”

Türkiye’de icap tutan genel merkez sayısının çok az olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bor “Endoskopiler yapılıyor ama icaplar o kadar değil.  İcap nöbeti tutanları tenzih edeyim ama sayıları çok değil. Bu yüzden sertifikalandırılsın.  Sertifikalandırılanları sadece SGK ödesin. Sertifikalandırılan arkadaşlar da bizimkiler ile birlikte icaba girsinler.  Çünkü sertifikada acil vakaya müdahale edebilir diye de yazıyor. “ dedi.

Türk Gastroenteroloji Derneği Prof. Dr. Serhat Bor derneklerin bir araya gelmesi gerektiğini ifade ederek; “kuralları belirleyip halkımıza sağlık hizmetini en kaliteli şekilde birlikte verelim” dedi.

endoskopi
serhat bor
türk gastroenteroloji derneği
Yorum (10)
aydin sinal
Emel Sayin in okudugu cok sevilen " ah bu sarkilarin gözü kör olsun " sarkisi gibi"ah bu performans sisteminin gözü kör olsun" bestesini yapmak zamani geldi diye düsünürüm,bu doktor bollugunda bu yandalci fazlaliginda ,bu icap nöbeti korkusu ve yorgunlugunda yakin zamanda Urfa asiretlerinin arazi kavgalarinda oldugu gibi kan gövdeyi götürecek diye korkarim.
12
Cevapla
Op.Dr
Uzmanından Hocasına Gastroenterologların ortak tepkisi “ madem endoskopi yapıyorsunuz o zaman icaba da girin “ şeklinde oluyor. Üniversitelerde ve eğitim hastanelerinde endoskopi randevularını gastroenterologlar kaç aya veriyorlar ve bu saygıdeğer hocalarımızın muayenehanesinde endoskopisi olmayan var mı? Bu sorulara cevap verirlerse sevinirim.
7
Cevapla
Osman D
Bence, her üç daldaki hekimler de yapmalı. Burada, hangi branş hekiminin yaptığı değil, işi kabul edilebilir mortalite ve komplikasyon oranları ile yapan, yaptığı komplikasyonu düzeltebilecek yeteneğe ve kabiliyete sahip hekimin yapmasıdır. Bunun ötesinde yapılan tartışma, puan-piyasa kavgasına ve demogojiye girer. Benim de ona söyleyebilecek bir sözüm yoktur.
5
Cevapla
Porr
Az önce devlet hastanesinde bir dr olarak asliye cezada dava açıldı.sigorta avukat vermiyor.ceza davası için de tazminat davası içinde avukatı cepten tutmak gerekiyor.endoskopiyi bedava yapmıştım.avukati ve tazminatı cepten.ceza davasını da görevi kötüye kullanmaktan açıyorlar cezası hapis.kamu davası.endoskopi yapmaya devam edin bedava.
9
Cevapla
Baydın sinal
Değerli medimagazin yöneticileri; aydın sinali hicvettiğim yorumları yayınlamıyorsunuz. Ama o yorumunda biz türk doktorlarına hakaret etmiş okursanız eğer. Paragöz olmakla suçlamış. Daha böyle binlerce yorumu var. O böyle hakaret edebilir, ama biz hicvedince, tepki gösterince yayımlamıyorsunuz. Protesto ediyorum
26
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir