Medimagazin logo

Erdoğan'ın daveti, ilk doktorlardan karşılık buldu: Rotasyon için Türkiye'ye gelecekeler

Başkan Erdoğan, yurt dışındaki Türk bilim insanlarına yaptığı davet ilk olarak doktorlardan karşılık buldu. Uluslararası alanda Türkiye'nin yüz akı olan 14 bin Türk doktor, Türkiye için ilaç üretecek, tıbbi cihaz geliştirecek, ameliyat deneyimlerini canlı olarak paylaşacakları Bilim Köprüleri Projesi'nde bir araya geldi
Kaynak: SABAH - Tülay CANBOLAT
Erdoğan'ın daveti, ilk doktorlardan karşılık buldu: Rotasyon için Türkiye'ye gelecekeler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bilim insanlarına 'ülkemizde başlattığımız bilim ve teknoloji atılımımıza katılmaya davet ediyorum' sözleriyle yaptığı çağrıya dünyanın dört bir yanındaki 14 bin doktordan cevap geldi. Tıp alanında yaptıklarıyla birçok uluslararası ödüle layık görülen bilim insanları, 'Vatanımızın parasıyla okuduk şimdi ülkemize katkı sunma vakti' dedi. Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan 'Türk Bilim Dünyası Platformu'nda bir araya gelen 4 bini Türkiye'de okumuş Türki Cumhuriyeti vatandaşı olmak üzere toplam 14 bin doktor, cerrah ve hemşire, 2023 yolunda sağlıkta dünya üssü olmayı hedefleyen Türkiye için ilaç üretecek, tıbbi cihaz geliştirecek, tarihi ameliyatlar yapacak.

'TÜRKİYE SEFERBERLİĞİ'

Yurtdışında yaşayan 14 bin bilim insanı 'Bilim Köprüleri Projesi' adı altında Ankara Şehir Hastanesi Uluslararası WEB Portalı'nda buluşturuldu. Ücretsiz ve gönüllü olarak Türkiye için seferber olmayı kabul ettiler. Bu kapsamda ilk cerrahi operasyon 7-8 Kasım 2019'da başlayacak. Amerika, Norveç ve Ankara'dan mide ve bağırsak hastalıkları ile beslenme konusunda bilimsel işbirliği, uluslararası naklen yayın ile yapılacak. Columbia Üniversite Hastanesi'nden Prof. Dr. Feza Remzi, Norveç Bergen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gülen Arslan Lied ve Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nuray Yazıhan ile Ankara Şehir Hastanesinden Prof. Dr. Emin Altıparmak ve Prof. Dr. Birol Bostancı tarihi operasyonları gerçekleşterecek. Naklen ameliyatı dünya çapında 14 bin kişi izleyecek.

TÜRKİYE'DE ÇALIŞACAKLAR
Yüzlercesi dünyanın sayılı üniversite, hastane ve bilim merkezlerinde görev yapan tıp bilim insanları, 35 yılda keşfedildi. İsim, adres, CV, ilgi alanları, E-posta ve Sivil Toplum Örgütleri dosyaları interaktif dünya haritası üzerinde toplandı. Tarama sonrasında Bakanlık tarafından Türkiye için tecrübe paylaşımı ve oluşturulacak bilim havuzu için davet gönderildi, proje anlatıldı. Bakanlık 2006'da resmi davetini yaptı, yurtdışındaki 14 bin hekim 'biz de varız' dedi.

Bilim insanları rotasyon ile davet edilecek, 15 gün, 1-3 ay ve 1 yıl gibi sürelerde Türkiye'de çalışacaklar. Oluşturulan platformda şimdiye kadar 14 bin kişi toplandı. En fazla hekim ABD, Almanya, Azerbaycan ve Kazakistan'dan çıktı. ABD'de 5 bin, Almanya'da bini üst düzey akademisyen olmak üzere 4 bin sağlık çalışanı var. Bili köprüleriyle dünyanın en büyük networku hayata geçirildi. Bakanlık tarafından kurulan portal üzerinden dünyanın en iyileri tarihi ameliyatları tüm dünyanın izleyeceği şekilde naklen yapacak. Havuzuna dünyanın en başarılı bilim insanlarını dahil eden Türkiye hem insan kaynağı hem de niceLiksel başarı ile sağlıkta dünyanın merkez üssü olacak.

bilim kopruleri projesi
tayyip erdoğan
Yorum (5)
Tuğrul
Kalite yok değil mi? O kadar açılan tıp fakültesi ve mezuna rağmen! Bir aralar yurtdışından da akın akın yabancı dr gelecekti hani? Yıllardır her kesimden insan söyledi durdu kalite önemli diye, kulak tıkandı! Üniversitelere torpille aldığınız yrd doç ları yurt dışına 2 yıl süreyle eğitime gönderseydiniz baştan üniversiteler şimdi çok farklı bir yerde olurdu.
18
Cevapla
Porr
Inanamıyorum.buyuk barsak ameliyatları yapılacak.ilac bulacaklar.
5
Cevapla
ömer hayyam
yunanistan'dan 900 dr gelecekti...4yıl geçti, 1 tane geleydi...
10
Cevapla
Ali
5.500 tl ye çalışacak diş hekimini nerden getirecekler.. Suriyeden bile gelmez kimse.. Günde 40 hasta bak 1000 dolar bile maaş alama.. Türkiyeden başka bir ülke yok bunu yapabilecek..
11
Cevapla
tanju
Gelip burada küfür,hakaret mi yiyecekler!!!! Yoksa memur maaşı üzerinden mi maaş alacaklar? Kimsede gelmez,giden zaten gelmemek üzere gidiyor.Gelip bir de, magandadan dayak mı yesin.....
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir