Medimagazin logo

Fahrettin Koca uyardı: Sağlık çalışanlarımız yasal hakları olan izinlerini uzun süre kullanamayacak

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Fahrettin Koca açıklama yapıyor
Fahrettin Koca uyardı: Sağlık çalışanlarımız yasal hakları olan izinlerini uzun süre kullanamayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Fahrettin Koca İstanbul'da açıklama yapıyor:

Tüm sağlık çalışanları ve yöneticileri teyakkuzdayız

Ortalama vaka artışı yüzde 85'ten fazladır. Oran korkutucudur. Artış İstanbul'a günlük geliş gelişlerin fazla olduğu şehirlerde yüksektir. Balıkesir, Tekirdağ yüzde 96, Bilecik Düzce'de yüzde 99, Sakarya'da yüzde 76, Kırklareli'nde yüzde71, Kocaeli'de yüzde 63'tür. Tüm iller İstanbul'la temaslıdır.

İstanbul'da durumu kontrol altına alamazsak salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır.

Kurallara uyumun azalmasıyla birlikte İstanbul'da salgın hızla tırmandı.

Karşılaştığımız ve tüm ülkeyi riske atacak durumun tarifi budur. Salgınla savaşta disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var.
Kurallara uyabilmek için baş etmekte en çok zorlandığımız engel kalabalıktır. Sosyal mesafe kuralının uyguluanabilir hale gelmesi pek çok durumda şartların iyileştirilmesine bağlıdır. Geçtiğimiz 6 gün boyunca bu konuda çalıştık.

Çözüme en çok ihtiyaç duyduğumuz konu toplu ulaşımdır.

Virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor. Virüs 1 kişiden ortalama 3 kişiye ulaşıyorsa biz de hareketi ve teması 3'te 1'ine indireceğiz.

Dışarı çıktığımızda 3 yere uğruyorsak bunu 1'e indireceğiz. Günde 3 kişiyle görüyorsak 1 kişiyle görüşeceğiz. İsteğim, hareketi ve teması 3'te 1'ine indirmenizdir.

Eğer maske, mesafe, temizlik kuralına uymaya çalışmazsanız, hareketliliği azaltmaya çalışmazsanız sağlık çalışanlarımız yasal hakları olan izinlerini uzun süre kullanamayacak. Hareketliliği ve teması azaltın. Dışarı çıkmanız halinde tedbirden taviz vermeyin.

İSTANBUL'DA YATAK DOLULUK ORANLARI

Özellikle son dönem bahsettiğim şekliyle Türkiye'nin ortalama vaka sayısının % 40'ının İstanbul'da olduğunu söylemiştim ve her geçen gün ağır hasta sayımızın arttığını da biliyoruz. İstanbul'da bildiğiniz gibi sağlık altyapımız çok güçlü. Ciddi bir yatak kapasitemiz söz konusu. Özellikle son dönem 7 bine yakın yatak ilave söz konusu oldu. Yeni hastaneler devreye girdi.

Şu dönemde bu anlamda bir sorun olmadığını söyleyebilirim. İstanbul'da toplam yatak sayımız 48 bine yakın, yoğun bakım yatak sayımız ise 9 bine yakın. Şu an İstanbul'da servis yatak doluluk oranımız %55. Yoğun bakım doluluk oranımız ise %66. Bu erişkin yoğun bakım yatakları. Solunum cihazları için dolunum oranı ise %33.


Bugünkü yeni hasta sayısı: 2305

Vefat sayısı: 77


PARTİLER YASAKLANDI

Partilerin daha erken saate çekilmesiyle ilgili Bilim Kurulunun önerisi oldu, İçişleri Bakanlığı açıklayacaktır.

 

AŞI ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

16 yerli aşımızın çalışması devam ediyor. Bu aşılardan faz çalışmasına, insan çalışmasına çok yakın olan 3 tane aşı olduğunu daha önce söylemiştim. Bugün özellikle bizim ida dediğimiz deneysel araştırma laboratuvarımızı da bugün ziyaret ettim. Bu aşıların çalışmalarının yapıldığı bir yer. Hafta sonu için sterilize ve standardizasyon çalışmaları bitecek 1 aşı için. İstenen şekilde tamamlanırsa gelecek hafta muhtemelen ilk insan uygulamaları başlayabilir. Ama ondan önce 5 gün karantinaya alım süreci var ve bununla ilgili muhtemelen gelecek haftaya karantinaya alım süreciyle birlikte ilk insan uygulaması başlayacak.

Yurt dışından faz-3 çalışması yapılan iki aşı var. Serhat Hocam yakından takip ediyor. Ben genel olarak söyleyebilirim ki şu ana dek ciddi bir yan etki yok. Muhtemelen kasım sonunda bağışıklıkla ilgili bir bilgimiz olur.

Aralık ayında virülansı azaltılmış olan Çin aşısıyla ilgili eğer istediğimiz şekilde sonuç alınırsa 5 milyon aşı uygulanmış olacak.

Bizim aşımız da muhtemelen nisan ayı itibarıyla devreye girer diye düşünüyoruz her şey normal giderse. O zaman dek en az 3-4 aşının devreye gireceğini tahmin ediyorum.

PROF.DR.SERHAT ÜNAL: 3-4 hafta önce başladı Çin aşısının çalışmaları. Önce sağlık personelinde başlandı. 500'ü geçti aşılanan kişi sayısı. Bu aşı dünyanın değişik ülkelerinde faz-3 çalışmaları devam ediyordu. Brezilya'da da önemli bir sorun yok. (Pfizer aşısı) Onda rakam daha kısıtlı. Planlandığı gibi gidiyor. Yıl sonuna doğru birkaç aşı için erken ruhsatlanma olacak gibi duruyor.

İstanbul için seyahat kısıtlaması düşünmüyoruz. 

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİNE GRİP AŞISI TEPKİSİ

Olmayan bir aşıyı pazarlamasınlar.

Daha detaylı söyleyeceklerim var, söylemiyorum

 

Kasım ayında 12 bin sağlık personeli alımı yapılacak

 

 

son dakika
fahrettin koca
yıllık izin
emeklilik
Yorum (10)
dr.mikro
SU VEREYDİ İYİDİ...Bakınız Çok güzel hareketler bunlar skeci. Sağlık çalışanları çok yoruldu TÜKENDİ...Her gün bir iki kayıp...Yıllık izin istifa yasak bari doğru düzgün ek ödeme yapın maaşlar ortada sağlık çalışanı 3.200 hekim 4.600 TL.3 ay tavan (onunda adı tavan kendisi? ) sonra iki üç ay SIFIR TL.Neden tavan ek ödemeyi pandemi süresince ikinci bir emre kadar demiyorsunuz yıllık izin olunca pekala ucunu açık bırakabiliyorsunuz.Örneğin Kasım da yine ek ödeme yok bunu çıkaran bakanlık neden ek ödemeyide pandemi süresince veya 3 ay uzatmıyor?
54
Cevapla
Doktor
Sayın bakanım, Samimi çalışmalarınızı takdirle izliyorum. Teşekkür ederim. Evet, ülkede Kurban Bayramına kadar bir miktar izolasyon ve temas önlemi vardı. Ancak, sanırım ekonomik gerekçelerle, sonraki dönemde önlemleri büyük ölçüde bıraktık veya gevşettik. İnsanlar, şu anda tamamen normali yaşıyorlar. Geçen gün bir sahil beldesine gittim. Turistler tıklım tıklım plajda güneşleniyor, denize giriyorlardı. Hiçbirinde de maske yoktu. Bir an için ayrı bir gezegene geldiğimi sandım. Ortam bu halde iken, insanlar böyle davranırken, ya da bunlara izin verilirken, personele yapılan kısıtlamalar anlamsızdır. Nihayetinde sağlık personeli kolluk gücü değildir. Plajlara, parklara inip insanlara yaptırım uygulayacak, onların arasındaki mesafeyi ölçecek, maskelerini denetleyecek halleri yoktur. Bu durumda, karar sizi de bizi de aşmaktadır. Karar hükümettedir. Ekonomi ve piyasalar mı, yoksa izolasyon ve sağlık mı? Bunun kararını onlar vereceklerdir. Ama ben, ortam bu halde iken, sağlık personelini eve göndermeyip, 24 saat hastanelere hapsetseniz de bir işe yarayacağını sanmıyorum. Saygılarımla.
33
Cevapla
A
Şaka gibi! Sağlıkçının izni vatandaşın neden umrunda olsun? Hatta başka bir Sağlıkçının izni benim de umrumda olmaz. Enteresan. Ağa bizimle dalga geçiyor olsa gerek
26
Cevapla
Dr
Milletin umrunda mi çoğu kişi ölsek göbek atacak resmen , yapılan yorumlardan çıkan sonuç bu ...
37
Cevapla
nihat akgül
2020 de yıllık iznimi iki kez kullanmak istedim . Her seferinde göreve geri çagrıldım. yanmak üzere olan 20 gün iznim var, vaktinde kullanılamadığı için yanmak zorunda olan yıllık izinler konusunda bir çözüm istiyoruz.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir