Medimagazin logo

FDA, migrenin akut tedavisi için sınıfında ilk olan yeni bir ilaca onay verdi

FDA, migrenin akut tedavisi için ubrogepant adı verilen ve şu anda migren ilaçlarını kullanamayan veya ilaçlara cevap vermeyen hastalar için yeni bir seçenek olabilecek ilacın onaylandığını duyurdu
FDA, migrenin akut tedavisi için sınıfında ilk olan yeni bir ilaca onay verdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Migren Türkiye’de 13 milyon,  Amerika Birleşik devletlerinde 37 milyon, dünyada ise 1 milyar insanı etkiliyor. Amerikan Migren Vakfı'na göre, her beş kadından ve her 16 erkekten biri migrenin etkileriyle baş etmeye çalışıyor. Hayat kalitesini olumsuz şekilde etkileyen hastalığın tedavisi için ise yeni bir ilaç bulunduğu duyuruldu.

Ubrogepant etken maddeli Ubrelvy isimli ilaca onay veren FDA İlaç Değerlendirme Merkezi Nörobilim Ofisi müdür yardımcısı Dr. Billy Dunn, ilacın yetişkinlerde migrenin akut tedavisi açısından önemli olduğunu zira ilacın, sınıfında endikasyon için onaylanan ilk ilaç olma özelliği taşıdığını açıkladı.

Akut migreni tedavi etmeye başladıktan sonra onaylanan ilk oral CGRP reseptör antagonisti olan Ubrogepant önceki tedavilerin aksine kan damarlarını daraltmadan çalışan yeni bir tedavi seçeneği sunuyor.

FDA, bin 439 migren hastasında denenen ilaçla şiddetli baş ağrısı, ışık hassasiyeti, bulantı gibi migren etkilerinin 2 saat içinde yok edildiğini belirtti.  Açıklamada “çalışmalarda, auralı ve aurasız migreni olan hastalar, devam eden migreni tedavi etmek için ilacın dozlarını aldı, her iki çalışmada da, tedaviden iki saat sonra en rahatsız edici migren semptomu (bulantı, ışık duyarlılığı veya ses hassasiyeti) plasebo alanlara göre daha yüksek oranda iyileşme gösterdi” denildi.

Geçen ay yayınlanan bir çalışmada, ilaç, bir plaseboya kıyasla daha fazla ağrı ve semptom rahatlaması gösterdi. Katılımcıların yüzde 40'ında migren ile bağlantılı rahatsız edici semptomlar görülürken -ışık ve gürültü duyarlılığı gibi- ilacın kullanımıyla yüzde 19'undan fazlası, iki saat içinde ağrılarının geçtiğini bildirdi. 

İlacın yan etkileri arasında ise kullanan bazı hastalarda ağız kuruluğu ve mide bulantısı semptomları görüldü. İlaç, güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte uygulama için kontrendikedir.

migren
migren akut tedavisi
ubrogepant
fda
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir