Medimagazin logo

Fizik tedavi hastalarının 60 seans isyanı

SGK'nın fizik tedavide yıllık 60 seans sınırlaması hastaları zora soktu. Haftada bir kez bile hizmet alamayan hastaların tedavisi yarıda kalıyor. Uzmanlar ve vatandaş haftada en az 2 seansın SGK tarafından karşılanması gerektiğini söylüyor
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - NESRULLAH SONAY
Fizik tedavi hastalarının 60 seans isyanı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye’de hizmet veren 12 fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi toplam bin 739 yatakla hizmet vermekte yetersiz kalıyor. Devlet hastanesinde hizmet alamayan hastalar özele koşuyor. Ancak bu defa da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yıllık 60 seans uygulaması hastaların karşısını çıkıyor.

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, “Fizik tedavide yıllık 60 seans sınırlaması hastaları zora sokuyor. Tedaviye devam etmeyince hasta eski haline dönüyor. Böylece verilen hizmetin faydası kalmıyor” dedi.

HASTALARA YETERSİZ

AK Parti İstanbul eski Milletvekili ve Türkiye Beyazay Derneği Başkanı görme engelli Lokman Ayva da yıllık 60 seansın hastalar için yeterli olmadığı görüşünde. Ayva şunları söyledi: “Yılda 52 hafta olduğunu düşünürsek bir hasta haftada bir bile bu senası alamıyor.


En az haftada 2 defa yıllık toplamda 104 seansın SGK tarafından karşılanması gerekir. Öte yandan rehabilitasyon merkezlerinde bu hizmet sınırsız veriliyor. SGK hastaları genelde bu merkezlere havale ediliyor. Ancak rehabilitasyon merkezlerinde yeterli teçhizat olmadığı için tedavi yarım kalıyor.”


SGK: İyileştirme üzerinde çalışıyoruz

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan BUGÜN'e yapılan açıklamada, bilim kurulu kararıyla hastalara yıllık 60 seans hakkı tanındığı belirtildi. "Bazı hastalar için bu seans süresiz yetersiz olabiliyor. Üzerinde çalışılan yeni düzenlemeyle devletin karşıladığı seans sayısında iyileştirme yapmayı amaçlıyoruz. Zira SGK'nın 2013 eylem planı'nda bu düzenleme mevcut" denildi.

SEANS SAYISINI HEKİM BELİRLEMELİ

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaları için seans sınırlamasının kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. Boyraz "İnsan haklarına aykırı. Dünyada böyle bir uygulama yok.

Fizik tedavi çok kapsamlı, komplike ve uzun soluklu bir iştir. Sınırlamayı kaldırıp tamamen hastayı takip eden hekimin inisiyatifine bırakılmalı. Hastanın ne kadar tedavi alacağını doktoru belirlemeli. Çünkü fizik tedavi her gün yapılması gereken bir ihtiyaçtır" dedi.
 

fizik
tedavi
hastalarının
60
seans
isyanı
Yorum (13)
Les ottomans
Ftr merkezlerine giden hastaların raporu devlet hastanesi uzmanları tarafından verilirse suistimaller önlenir.Merkezler ücretsiz servis adı altında herkesi taşıyıp herkese ftr proğramı verirse ihtiyacı olan hastaların mağduriyeti oluşur.ve SGK ağır faturalara girer KUL VE YETİM hakkı yenilmiş olur.Ücretsiz servisleri kaldırırsak ihtiyacı olan hastaların imkanı artar bu ücretsiz servisler bu merkezlerin en büyük suistimal yönleri DAğdan taştan hasta topluyorlar bir ALlahın kulu da bunu görmüyor sonra yapılan FTR programları ne kadar etkili aynı hastalar ertesi gün devlet hastanelerinde Dr Dr dolanıyor ne SGK hesap soruyor ne bir Allah'ın kulu sonra bu hastalara 60 değil 160 seans uygulasan ne değişir çünkü merkezlerde denetim sıfır sadece hasta gidiyor geliyor ÜCRETSiZ ?servislerle anlarsanız tabii.....
0
Cevapla
zeceria
Her basi , beli, ayagi agriyani fizik tedaviye alan ftr hekimlerini vicdana davet ediyorum.ciddi anlamda fizik tedaviye ihtiyaci olanlar magdur olmakta. Gerci soylemeden gecemiycem ama performans +ozel hastane patronlari ikilemi de sgk nin ister istemez 60 seanslik kota koymasinin hakli bir gostergesi olabilir.
0
Cevapla
Gözlemci Gerek
SENEDE 60 SEANS DEMEK HAFTAİÇİ 5GÜNDEN 12 HAFTALIK BİR TEDAVİ DEMEKTİR YANİ 12 AYIN DÖRTTE BİRİNİ FİZİK TEDAVİ ALARAK İYİLEŞME GÖSTEREMEYEN HASTA SENEDE 104 SEANS ( 5 AY ) ALMAKLAMI İYİLEŞECEK?? BİRAZ GERÇEKLİK LÜTFEN !ÖZEL HASTANE PATRONLARINA MI YİNE BU İYİLİK YOKSA??
2
Cevapla
Murat Yekta
Köksal Holoğlu beyefendiyi 60 seans kurtarmıyor sanırım. Sakatlar Federasyonu eliyle yapılmış uydurma haberin son cümlesi çok manidar. Seans sayısı ile ilgili tek yetkili FTR Hekimleri olacakmış. Fizyoterapistlerin yaptığı işleri siz yapmış gibi görünüp performans aldığınız yetmedi hastaların ağzından seans sayılarına da müdahil olun...
2
Cevapla
ali kaya
Bu ülkede artık doktorun seans belirlemesi diye bir şey kalmamıştır hasta isteyecek ve doktor yapmayacak sonra dayak kavga...haberde yanlış anlaşılmalar mevcuttur 60 seans sınırlaması sadece elektroterapi de mevcuttur oda 30+30 2 vücut bölgesidir yılda ve gayet yeterlidir.rehabilitasyonda böyle bir sınırlama yoktur uygun hastaneden fizik tedavi raporu alınması şartıyla,özel rehabilitasyon merkezlerinde de sınırsız diye bir olay yoktur ayda 8 seans yıl boyunca devlet tarafından karşılanır buralarda da araç gereç sıkıntısı mevcut değildir öyle olsa zaten ruhsat alamaz...''Fizik tedavi çok kapsamlı, komplike ve uzun soluklu bir iştir.''bu ülkede yine bu geçerli değil vasıflı vasıfsız herkes fizik tedavi yapar oldu...
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir