Medimagazin logo

Florokinolon grubu antibiyotiklerin periferik nöropati riski araştırıldı

Uzun zamandır florokinolon grubu antibiyotiklerin potansiyel bir yan etkisi olarak kabul ediliyor, ancak bu ilişkinin ne kadar güçlü olduğu ve tedavinin süresinden veya yaş ve cinsiyetten nasıl etkilenebileceği bilinmiyordu
Florokinolon grubu antibiyotiklerin periferik nöropati riski araştırıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Dundee Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar, yaygın olarak kullanılan bir antibiyotik sınıfının, bir hastanın ciddi ve potansiyel olarak kalıcı bir sinir hasarı şeklini alma riskini neredeyse yüzde 50 artırabileceğini gösterdi.

Periferik nöropati , uzun zamandır florokinolon grubu antibiyotiklerin potansiyel bir yan etkisi olarak kabul ediliyor, ancak bu ilişkinin ne kadar güçlü olduğu ve tedavinin süresinden veya yaş ve cinsiyetten nasıl etkilenebileceği bilinmiyordu .

Dr. Daniel Morales liderliğindeki araştırmacılar, tedavinin başlangıcında periferik nöropati tanısı olmayan bir veya daha fazla fluorokinolon veya amoksisilin-klavülanat antibiyotik reçetesi yazılan 1.3 milyon yetişkin veri tabanını inceledi.

Ararştırmada sistemik florokinolon antibiyotik kullanımının periferik nöropati riskini yüzde 47 artırdığı ve tedavi başına 10 bin hasta için 2.4 vakaya denk geldiği görüldü.  

Periferik nöropati riski erkekler için daha yüksekti ve yaşla birlikte ve florokinolon tedavisinin uzunluğuyla arttı.  

Morales'in araştırması JAMA Nöroloji dergisinin son baskısında yayımlandı.

florokinolon
periferik nöropati
Yorum (4)
Mehmet
Gel gör ki bunu doktorlara anlat. Doktorlarımız ilaçları akılcı yazmıyorlar. İlaçları hastalar kullanıyor kaçı iyileşiyor kaçı yan etki ve advers etki ile karşılaşıyor soran yok. Eczacıya değer veren yok. Her şey paraya dökülmüş. Sağlık sistemi kan ağlıyor.
16
Cevapla
se
Kontrolsüz (reçetesiz) ve gereksiz ilaç kullanmamalı. Ulusal ilaç kullanım stratejisi geliştirilmeli, özellikle antibiyotiklerde sınırlama yerine basamaklı reçete etme zorunluluğu getirilmeli.
2
Cevapla
drovuz
Uzman-pratisyen farketmez, burnu akana, gelene geçene antibiotikleri dayadıkları, sadece aman hastayla uğraşmayayım diye davrandıkları müddetçe düzelemeyiz. Olan gerekmeyen ilacı hastaya yazmamak için -hala- uğraşan benim gibilere oluyor...
6
Cevapla
A
20 yıllık hekimlik tecrübeme göre şunu söyleyebilirim: yan etkiler bilhassa ilaç doğru endikasyonda yazılmadığında daha çok başımıza geliyor
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir