Medimagazin logo

‘Gastroenterolog sayısı artırılmalı!’

Prof.Dr.Bor: “Çok fazla sorunumuz var ancak en önemli sorunlarımızdan biri yan dal asistan eksiğimiz. Bu büyük bir sıkıntı yaratıyor. 20’lerdeydi 33’e çıktı. Kesinlikle gastroenterolog sayısının arttırılması gerekiyor.”
‘Gastroenterolog sayısı artırılmalı!’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gastroenteroloji uzmanlarını bir araya getiren “34. Ulusal Gastroenteroloji Haftası” başlığı ile  düzenlenen kongre, 1-6 Aralık tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında açıklamada bulunan Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, “Çok fazla sorunumuz var ancak en önemli sorunlarımızdan biri yan dal asistan eksiğimiz. Bu büyük bir sıkıntı yaratıyor. 20’lerdeydi 33’e çıktı. Kesinlikle gastroenterolog sayısının arttırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Bu ülkede endoskopiyi kimin yapacağının hiçbir dayanağı yok”

Gastroenteroloji uzmanlarının yaşadığı bir diğer sorunun endoskopik işlemlerin uzman olmayan kişiler tarafından yapılması olduğunu vurgulayan Bor,

“Biz buradan da Sağlık Bakanlığı’na çağrı yapıyoruz. Bakanlığın şu an elinde bulunan sertifikasyon programını hızla sonlandırması ve kimlerin endoskopi yapacağının bilinmesi gerekiyor. Bugün bu ülkede endoskopiyi kimin yapacağının hiçbir dayanağı yoktur. Her hekim endoskopi yapabilir düzeyinde ki, bu anlayış kabul edilebilir bir şey değildir. Ve bu bizim asıl işimizdir, biz üç yıl boyunca endoskopi yapmak üzere yetiştiriliyoruz. Çok önem verdiğimiz bir konu da, halkımızın gastroenterolojiyi bilirliğinin artmasıdır.” dedi.

Gastroenterolojinin kitabı çıkacak!

Gastroenteroloji alanının çok az kişi tarafından bilindiğini ifade eden Bor, “Bu biraz da bizim özeleştiri yapmamız gereken bir konu ve bu konuda değişik çalışmalar içerisindeyiz. Bunlardan biri tüm Türkiye’de dağıtılmak üzere hazırladığımız kitapçığımız. Bu kitapçığı tüm Türkiye’ye dağıtacağız. Gastroenterolojinin ne olduğunu anlatan, daha önemlisi belirli sosyal sorumluluk projeleri içerisinde neler yaptığımızı gösteren birkaç videomuz da mevcut.” açıklamasında bulundu.

 

 

Gastroenteroloji alanın göz ardı edildiğine dikkat çeken Bor, “Örneğin, son olarak Ömer Aşık’ın Crohn hastalığını ishal olarak tanımlamışlar.  Crohn çok ciddi bir hastalıktır, basit bir ishal değildir.” dedi.

Sindirim Uzmanı TV

TGD’nin halkın bilinçlendirmesi konusunda faaliyetlerini artıracağını dile getiren Bor, altı halk toplantısının yanı sıra internetteki haber kirliliğinin önüne geçmeye çalışacaklarını ifade etti. İnternette her hastalığın kanser gibi gösterildiğini ya da her hastalık öldürür gibi bir yanlışın olduğunu söyleyen Bor,

“Dernek olarak bir diğer görevimiz de doğru bilgiyi vermek, bu nedenle şu anda 220 adet videoyu web sayfalarımızdan Sindirim Uzmanı TV diye bir sayfa üzerinden paylaştık ve  Google’da da üste çıkması için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

gastroenteroloji
ulusal gastroenteroloji haftasi
prof. dr. serhat bor
Yorum (4)
dr cerrah
Gastroenterologlar her fırsatta rant için aglamaktan bıkmadılar. Endoskopi girisimsel bir islemdir. Dahiliye yan dali olan gastroenterolojinin endoskopi yapması dogru değildir. Komplikasyonunu karşilayamadığınız islemi yapma hakkinız olamaz.Endoskopi genel cerrahinın isidir. Ameliyatini yaptigim organa bakmak icin gastro icazetine ihtiyacımız yok.
7
Cevapla
Ali Yılmaz
Sayın Bor endoskopi işlemi konusunda nasıl ''.... bu bizim asıl işimizdir'' şeklinde bir cümle kurabildiğinizi bir Genel Cerrah olarak anlayamıyorum.Yeter artık.Mesleki hegemonyadan bu ülkede kimseye bir fayda gelmez. Bu tarz demagojik cümleleri ve uğraşları sonlandırarak her hekimin ve her branşın kendi mesleki ve özlük haklarına odaklanması gerekmekte. Endoskopi sizin asıl işiniz değildir.Bir tek sizin işiniz de değildir. Sizin branş gereği yapmanız gerekli olan işlemlerden sadece bir tanesidir. Aynı husus zaman zaman maalesef diğer branşlarda da yaşanıyor. Nedense bazı hekimlerin gözü başkalarının uğraşlarına odaklanıyor. Bunu bazen tiroid ameliyatlarında da yaşıyoruz. Son zamanda meme hastalıkları tanı tedavisinde de benzer düşünce göze çarpıyor. Tüm meslektaşlarıma saygı duyarak ifade etmek isterim ki ; herkes kendi işini bilerek, gerekli donanımlar sağlandıktan sonra yapmalı evet bunda hem fikiriz. Ancak endoskopi sadece bir branşın yapabileceği veya yapması gereken bir işlem değildir. Lütfen bunu iyi ifade edelim. Ayrıca şunu anlamakta imkansız. Sayı olarak Gastroenterolog sayısı yetersiz olan bir ülkede endoskopiyi sadece Gastroenterologlara yaptırmakla ne kazanç elde edilebilir? Diğer taraftan mevzuat olarak bir düzenleme çıkar zaten canınızı sıkmayın. Saygılarımla.
5
Cevapla
Sami Evirgen
Cerrah arkadaşlar sadece fıtık, kese , kıl dönmesi ameliyatı yapmaktan bıkmadınız, millet cerrahi işlemlerde aya çıkıyor. Siz hala hortumu bizde sokarız. Parayı kolay kazanırız derdindesiniz. Asıl işinize siz odaklanın. Sizin açınızdan da haklısınız, ameliyata verilen puanlar rezalet. Ama acil endoskopi icabınada girmekten kaçmayın. Sonuçta bir işin cefasını çeken sefasını sürmeyi hakeder. Rektal kanama polk gelince sana endoskopi ile bakmam gerekir deyip randevuya gönderiyorsunuz. Acile gelince rektal kanama Gastroenteroloji baksın demek adaletsizlik ve vicdansızlıktır. Komplikasyonunu onardığım içinde bende yaparım diyor düz mantıkla bakan arkadaş. Cerrahlar tarafından yapılan endoskopi raporları İle patoloji sonuçları elinde hastalar Gastroenteroloji polk kapısına göndermeyin. İçine baktmayı öğrendiğiniz organı tedavi etmeyide öğrenin bir zahmet. Biyopsi intestinal metaplazi çıktı buna ne zaman bir daha bakılır bilmiyorum, sonuçlarını Gastroenteroloğa sor diye bize göndermeyin. Displazi çıktı Gastroenterolojiye sorun demeniz Çok komik oluyor. Sadece Endoskopiyi biz yaparız diyen arkadaş. Kendinde değilken söylenmiş bir söz olarak kabul ediyorum. Sözün özü Gastroenterolojinin işi belli, cerrahın işi belli. Cerrah gastroenterolog uyum içinde hasta iyiliğine birlikte çalışmaları gereken iki branştır. Birbirimizden ayrı çalışmak verimi azaltır. Biz size siz bize muhtaçsınız. Herkes bunu kabul etmeli. Ama endoskopiyi her yönü ile en iyi yapan bu işin çilesini 3 yıl yan dal yaparak çeken bizleriz . Tartışmaya gerek yok
5
Cevapla
A
Dr cerrah rumuzlu meslektaşım, ameliyatını yaptığım organın endoskopisini yapabilirim diyor. Aynı organ patolojiye de gidiyor. Niye mikroskopta bakıp patoloji raporunu da yazmıyorsun o zaman? Neden sizin yaptığınız endoskopileri hep tekrarlıyoruz? Varis diyorsun raporda , nerede başladığı nerede bittiği, evresi, kaç kolon olduğu belli değil. Ibh tanısı koyuyorsun , ük'e crohn diyorsun , tutulum şiddeti belli değil, sınıflama yok. Polip buluyorsun, polipektomi yapmıyorsun. Varis buluyorsun , band atmıyorsun. Turkiyede sadece 500 gastroenterolog aktif endoskopi yapıyor. Bizim hepsine yetişmemiz mümkün değil. Adam gibi yapın şu işi diyoruz sadece
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir