Medimagazin logo

Genç doktorlara güvenilir mi?

Dünyanın en prestijli eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırma hastaların genç ve tecrübeli doktorlar arasında yaptığı tercihlerin sonuçlarını inceledi
Kaynak: Vatan
Genç doktorlara güvenilir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünyanın en prestijli eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırma hastaların genç ve tecrübeli doktorlar arasında yaptığı tercihlerin sonuçlarını inceledi.

730 bin kişinin hastane kayıtları incelenerek yapılan çalışmada, bu hastaları tedavi eden doktorların yaşları ve tedavinin başarısı değerlendirildi ve çok çarpıcı bir sonuca ulaşıldı. Buna göre 60 yaş ve üzeri doktorlar tarafından tedavi edilen hastaların ölüm riski, 40 yaş ve altı doktorların ilgilendiği hastalara göre daha yüksek çıktı.

Harvard uzmanları bu veriyi, 'Genç doktoru tercih etmek sanıldığı kadar korkutucu bir şey değil. Aksine daha güvenli ellere kendinizi teslim ediyor olabilirsiniz' diye yorumladı.

doktor
genç
yaşlı
Yorum (1)
aydin sinal
bir gün derste Prof.Galip Urak hoca"istatistik hirsiz merdivenine benzer nereye dayarsaniz oraya cikarsiniz "demisti.Buradaki istatistik bilgiside bu yönde.60 yasindaki doktorlarin hastalarida yillardir takip ettikleri yasli hastalar veya tecrübeleri cercevesinde riziko iceren hastalar.Bu meyanda ölümlerde yüksek cikmasi olagan. genc doktorlar icin artik steteskop beyaz gömlek gibi boyna atilan bir aksesuar malzemesi oldu, anemnez,inspektion,palpasyon,perküzyon,oskiltasyon olan temel tipbin teshis metotlari moda deyimle OUT,simdi IN olan hastayla konusmadan labaratuar,CT,MR,sono isteyip hastadan önce bu tetkikleri muayene edip sadece hastaya teshis söylüyorlar. Eskiden hasta vefat etti,hakkin rahmetine kavustu diye hasta yakinina söylenirken,simdi EX oldu deniyor.Belkide bu istatistikte genc doktorlarin hastalarinin ölmedigi sadece EX olduklari kabul edilerek hazirlanmis diye düsünürüm. Yazdiklarimi ciddiye alip cevap yazmayin,biraz saka yaptim.Ankaradaki tip kitapcilarini gezdigim zaman Almanyada görmedigim kalitede yerli,yabanci tip kitaplarini gördüm,bizim nesilin okuyup ögrendigi" teksir"artik tarih olmus dedim.Eger bu kitaplardanda tip ögrenilmezse boynuna steteskop asmana ,bütün umudunu labor-röntgen e baglama kimse hayret etmez.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir