Medimagazin logo

Grip nedeniyle başvurular artınca uzmanlar uyardı: Serum tedavisi etkili bir yöntem değil

İSTANBUL'da özellikle son zamanlarda çok sayıda kişi uzun süren gripten şikayetçi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, grip tedavisinde serum ve antibiyotiğin etkili olmayacağını belirterek uyardı. Büke, “Selenyum, demir ve çinko gibi vitaminler vücudun direncini ayakta tutar. Bunların yanı sıra her gün bir bardak ekinezya çayı içmek bağışıklık sistemini düzenler" dedi.
Kaynak: DHA
Grip nedeniyle başvurular artınca uzmanlar uyardı: Serum tedavisi etkili bir yöntem değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

HASTANELERE BAŞVURANLAR VAR

Son günlerde uzun süren gripten bir çok kişi şikayet ediyor. İstanbul'da bu şikayetle doktora başvuranların sayısı oldukça fazla. Özellikle akşam saatlerinde hastanelerin acil servislerine uzun süren grip şikayetiyle başvuranlar var.

Bakırköy Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nin acil servisine gelen Recep Budak, “Ben de dahil olmak üzere ailemde grip var. Yeni yeni iyileşiyorum. Doktora gittim. Soğuk algınlığı ilaçları kullandım. Ben bunu yediğimiz ürünlere, sağlıksız beslenmeye, hormonlu ürünler ve mevsim geçişlerine bağlıyorum" ifadelerini kullandı. Volkan Fırat da, “Evde kardeşlerim başta olmak üzere hemen hemen herkes hasta. Hastaneye gittik. Soğuk algınlığından ateş düşürücüye kadar her şeyi temin ettiler sağ olsunlar. Koridorlarda adım atmaya yer yoktu. Herkes hastalanmış" dedi.

“GRİP VAKASI BİR HAFTA İÇİNDE TEDAVİ EDİLMELİDİR"

Sonbahar ve kış aylarında birden fazla sayıda soğuk algınlığı ve nezle vakasının görülebileceğini belirten Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, “Hastalıkların bu dönemde uzun sürmesi çok normal. Soğuk algınlığına yol açan çok fazla sayıda virüs var. Aradan bir hafta geçtikten sonra tekrar tekrar hastalık görülebilir. Grip ise başladığı andan itibaren en geç bir hafta içerisinde düzelir. Altta kronik hastalığı olan kişiler en önemli risk gruplarıdır. Bu kişilerde hastalık zatürre tablosuna dönüşebilir. Böyle kişilerde zatürre geliştiğinde hayati tehdit eden duruma dönüşür. Genellikle uzun süre öksürük devam eder. Kişilerde öksürüğün devam etmesi nedeniyle 'ben iyileşmiyorum' diye düşünür" ifadelerini kullandı.

“SERUM TEDAVİSİ ETKİLİ BİR YÖNTEM DEĞİL"

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hele de sıvı kaybı olmadığı koşullarda damardan serum vermenin etkili bir tedavi yöntemi olmayacağının altını çizen Prof. Dr. Çağrı Büke şöyle devam etti:

“Serum, o anlık kişiyi birazcık rahatlatır. Ama tedavide bu serumların bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkinliği yoktur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında damardan sıvı vermenin etkinliği söz konusu değil. Böyle durumlarda tablo çok ağırsa evde dinlenmek, damardan değil ama ağızdan sıvı almasını önermek tedavide daha gerçekçi bir yoldur. Selenyum, demir ve çinko gibi vitaminler vücudun direncini ayakta tutmada ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korumada etkili. Hastalık başladıktan sonra bunları kullanmak çok etkili olmamaktadır. Bunların yanı sıra ekinezya çayının vücut direncini artırmada etkinliği var. Bu çayı sonbahar ve kış aylarında günde bir defa normal çay yerine günde bir defa tüketmek bağışıklık sistemini düzenlemek açısından önerilen bir bitki çayıdır. 

“GRİP TEDAVİSİNDE ANTİBİYOTİĞİN YERİ YOK"

Antibiyotiklerin sadece bakterileri tedavi edeceğinin altını çizen Prof. Dr. Çağrı Büke, grip tedavisinde antibiyotik kullanımının etkili bir yöntem olmadığını anlattı. Prof. Dr. Çağrı Büke şöyle devam etti:

“Grip tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Ancak 3'üncü 5'inci günden sonra özellikle de risk grubundaki kişilerde enfeksiyon akciğerlere kadar ilerleyecek duruma geldiyse bu yüzde 90 bakterilerin oluşturduğu bir zatürredir. O zaman doktor kontrolünde antibiyotik kullanılabilir. Yoksa gripte antibiyotiğin hem yeri yoktur hem de vücut için zararlı olabilmektedir. Çünkü antibiyotik vücudumuzda bulunan iyi bakterilerin ortadan kalkmasına ve vücudumuzun direncini aşağı çekmesine neden olacaktır. 

“ELLER EN AZ 40 SANİYE YIKANMALIDIR"

Hastalığa daha az yakalanmak açısından başta okul çağındaki çocuklar olmak üzere toplumdaki bütün insanların el hijyenine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Büke, “Bir kişiyle tokalaştıktan ya da herhangi bir eşyaya dokunduktan sonra mutlaka ellerimizi yıkamamız bizi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından koruyacaktır. Hapşıran kişilerden de uzak durmak etkili korunma yöntemleri arasında. Etkin bir el temizliği açısından en az 40-60 saniye el yıkama işlemi uygulanmalıdır" dedi.

Henüz gribe yakalanmayan bir kişinin ocak ayında bile aşı yaptırabileceğini anlatan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, “Grip aşısının tüm dünyada koruyuculuğu yüzde 30 ila 60 arasında değişir. Gribe yakalamaktan koruyamasa bile ciddi ağır tablolara dönüşümü engellemek açısından aşıya önem veriyoruz" dedi.

grip
çağrı büke
Yorum (6)
kemal berk
grip tedavısınde neden antıbıotiğn yeri yokmuş...bu bilimsel sosyal hastanın biyolojık genetık yapısına göre tartışmalı konudur...gripte hasta bı anda zature vs ıkıncıl hastalıklara geçiş yapabılır onun ıcın antıbıotık kullanılmalıdır
17
Cevapla
ömer hayyam
''Serum tedavisi etkili bir yöntem değil '' ...halkımızı aşağılayan ve halkımızı cahil gösteren bu habere karşıyım... sen halkımızdan iyi mi bileceksin...
40
Cevapla
Ercan kurucu
Serum etkili bir yöntem ilaçların ve iğnelerin iyi yapamadığı ben serum ile 1 saat içinde canlanïyorum ve günlerce çektiğim çile ertesi güne kayboluyor. Doktorlar kusura bakmasın herşeyi bildiklerini söylemesinler etkili değilse neden kullanılıyor
33
Cevapla
ömer hayyam
serumun etkili olmadığını söyleyerek , halkı aşağılama , cahil yerine koyma, kin ve nefret mesajları yazmayın,yaymayın.... herşeyi düşünebilirsin ama yazmamalısın... halkımız basiret, feraset vede cesaret sahibidir. Serum damarları açıyor !.
27
Cevapla
Zümre aydın
bu kadar kötü yorum neden yapıyorsunuz evet serum direk sizi ayağa kaldırır ama içerde tam olarak bişeyleri tedavi etmez diyor bir sonraki hastalıkta daha savunmasız olabilir diyor.antibiyotik açıklamış insana zarar vermeyen bir hastalıksa antibiyotik yok vücüddaki yararlı bakterileri de öldürüyor
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir