Medimagazin logo

'HIV'de en çok artış olan ülke Türkiye'

KLİNİK Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Tülek, "Tüm dünyada HIV virüsünde azalma eğilimi yaşanırken; Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış var. Son 10 yılda dünyada en çok artışın olduğu ülke Türkiye'dir" dedi.
'HIV'de en çok artış olan ülke Türkiye'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL-HIV virüsünde tüm dünyada azalma yaşanırken, Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış yaşandığını, Türkiye'de 25 bin civarında vaka olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında, HIV virüsü ve AIDS hastalığına karşı farkındalık toplantısı düzenledi. Öğretim görevlileri ve tıp öğrencilerinin katıldığı toplantıda, bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve virüsün bulaşmadığı durumlar ile ilgili konular konuşuldu.


AIDS nedir, HIV testi ne zaman yapılmalı?


Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Tülek, HIV virüsünün dünya genelinde her ülkede yaygın olarak görülen virüsler arasında yer aldığını dile getirdi. Toplumun bilgi sahibi olmasını amaçladıklarını kaydeden Prof. Dr. Tülek, şöyle konuştu:

"Tüm dünyada HIV virüsünde azalma eğilimi yaşanırken; Türkiye ile Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde artış var. Son 10 yılda dünyada en çok artışın olduğu ülke Türkiye'dir. Sayımız çok fazla değil; ama artış hızı çok yüksek. Türkiye genelinde 25 bin civarında vaka olduğunu tahmin ediyoruz; yıl sonuna kadar bu daha da yükselecek. Ankara içinde ise, en az 2 bin kişi tedavi alıyor."


Prof. Dr. Serhat Ünal: HIV pozitif bireylerin toplum tarafından dışlanması teşhisi ve tedaviyi engelliyor


'KUŞKULANAN KİŞİLER MUTLAKA TEST YAPTIRMALI'

Prof. Dr. Tülek, HIV enfeksiyonunun öldürücü değil, korunabilir bir hastalık olduğunu ifade ederek, "Farkındalık çok önemlidir. Bulaş yolları ile ilgili kişilerin bilgileri ve farkında olması lazım. Kuşkulanan kişilerin mutlaka test yaptırması gerekiyor. Bir diğer durum ise 'ayrımcılık'. Bundan uzaklaşmamız gerekiyor. Ayrımcılık, damgalama gibi kişilerin sağlık kuruluşuna başvurmasını engelleyen en önemli durumlardan biridir. Bunun diğer hastalıklar gibi aslında kronik bir hastalık olduğunu, kontrol altına alınabileceğini ve korunmanın mümkün olduğunu her platformda dile getirmek gerekiyor. Kampüsümüzde de sıkça bu tarz toplantılar düzenleyerek, öğrencileri riskler konusunda bilgilendireceğiz. Gerekirse onlara danışmanlık vereceğiz" diye konuştu. 

'DUYARLILIĞI ARTTIRABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi 1’inci sınıf öğrencisi Mert Elivar da, toplantı sonrası kampüs içerisinde diğer öğrencilere kurdele dağıtarak, farkındalık oluşturmaya çalıştı. Elivar "Konuyla ilgili onlara da bilgilendirme yapacağız. Böylelikle HIV virüsü hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilecekler ve duyarlılığı arttırabileceğimizi düşünüyoruz. İlk olarak bu konuda eğitim çok önemlidir. Diğer bir konu ise, HIV virüsünde bulaşma yollarına göre korunma yolları var. Örneğin, kanla bulaştığı için enjeksiyon sürekli değiştirilmeli, dezenfekte edilmelidir" dedi.

hiv
1 aralik dunya aids gunu
prof. dr. necla tulek
Yorum (1)
Earl Grey
Toplum çok yazlaştı, kimse müslümanlık falan da takmıyor. Kapalısı, sakallısı, açığı, bikinilisi herkes birbiriyle yatıyor. Evli kadın bekar erkeğe, evli adam öğrenci kıza falan sarıyor. Türk toplumu ahlakını yitirdi. Kadınların cümlesi , doktor kadınlar dahil, hayret verici şekilde o ilkokul mezunu manikürcülere manikür pedikür yaptırıyor. Erkekler eskorta gidiyor. Dişçide, hastanede inşallah eski hemşirelerimiz gibi hijyenle ilgilenen vardır. Ardarda yapılan puan toplanan endoskopi, kolonoskopi, diş hekimliği uygulamaları vs riskli. Hiv artar tabii. Artmasa şaşardım.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir