Medimagazin logo

Hekim muayenehanede hekimden ücret almalı mı?

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Hekim  muayenehanede hekimden ücret almalı mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Serbest muayenehane hekimiyim. Akademik unvanım var, ayrıca yandal  uzmanıyım. Yaşamımı sadece muayehanemden kazanıyorum. Marmara bölgesinde gelişmiş bir  üniversitesi de olan sanayi b ilinde yıllarca serbest hekimlik yapıyorum. Uzmanlık alanım paraklinik bir dal. Hasta gören, tanı için  girişimsel tetkik de yapan bir uzmanlık dalı. Hiçbir özel ve kamu kurumuyla anlaşmam yok.

 

Zaman zaman karşılaştığım ve her karşılaştığımda rahatsızlık duymama neden olan bir olguyu siz Medimagazin okurlarıyla paylaşmak istedim.

 

Konu: hekim ve hekim yakınlarından ücret almak ile ilgili.

Nereden çıkmış bilinmez; muhtemelen hekimlerin 1000 tane olduğu dönemden kalan bir anlayış nedeniyle , ücret istediğim bazı hekim ve hekim yakınlarının  serzenişleri, hatta   kendini bilmez  bazı mesledaşların da   tepkisel  yaklaşımlarıyla çok ender de olsa karşılaşabiliyorum ve böylesi anlarda  müthiş gerginlik yaşıyorum.

 

Baştan,  bu işin bir ücreti olacağını, sağlıkçı indirimi yapabileceğimi ama tamamen ücretsiz ( gratis) incelemenin mümkün olamayacağını; çünkü başka yerden gelirimin olmadığı, üstelik tamamen serbest hekimliğin ayakta kalabilme koşullarının giderek zorlaştığını anlatıyorum.

 

 Büyük çoğunluk durumu anlayışla karşılıyor; bunu bilerek bana geldiklerini belirtiyor. % 90’lık bu kesime yönelik değil zaten, bu yazdıklarım; adımı adresimi açıkça belirttiğim için beni anlayan, bana güvenen ve destek veren bu meslekdaşlarımı baştan tenzih ettiğimi vurgulamak isterim.

 

Sorun;  %10’luk bir dilimi kapsayan ve en ÖNEMLİSİ  hiç tanımadığım ancak kendilerinin hekim olduğunu söyleyerek benden hizmet talep eden  kesimle ilgili.

 

Bu gruptaki hekimler  üç türlü:

a)      Hizmetimin  bir ücreti olduğunu,  ama sağlıkçı indirimi yapabileceğimi baştan söylediğimde yüzü asılıp, ücretini kerhen ödeyenler,

b)      Tamam, siz incelemeyi yapın,  sonra biz alırken ödeyeceğiz diyenler;  incelemenin ardından raporu  alıp/ sonucu öğrenip akıllarındaki tüm sorulara cevap aldıktan sonra: sıra ödemeye gelince, baştan belirttiğim indirimli ücretin bile altında ücret ödemeye kalkanlar,

c)       Çok düşük bir oranı oluştursa bile beni müthiş öfkelendiren hekim örnekleri:

 Tetkiki alıp, sonucu öğrenip ( özellikle de ‘sonuç temiz çıkmışsa) , para ödemeden gitmeye yeltenip;  “doktor bey, bunun ücreti var, unuttunuz galiba” dediğimde, tetkik sonuçlarını almadan, üstelik söylenerek (“doktordan para alınır mıymış! “ diye) yürüyüp gidenler!!

 

İşte, özellikle (c) grubuna giren az sayıdaki hekimin bu davranışı  karşısında “emeğimin çalındığını” duygusuna kapılıyorum.

 

 

 Bu son örneklerden biri yeni yaşadım. Bu olay, bu yazıyı yazmam için bardağı taşıran son damla oldu ve yazmaya karar verdim.

Yılda bir iki tane çıkıyor ama bana yetiyor!!!

 

 

Öncelikle şunu açıklığa kavuşturmak isterim:

Tanıdığım ve  arkadaşım olan hiçbir hekimden; hekimin  eşi, çocukları , anne ve babalarından ücret talep etmedim. Bu kişilerin beni tercih etmelerinden ayrıca mesleki gurur duydum ve duyacağım. Bu yazımın içeriği bu hekimleri kapsamıyor. Kapım onlara ve yakınlarına her zaman açıktır.

 

Benim için sorun olan ve bu yazıyı yazmama neden olan hiç tanımadığım, “çatkapı” gelip biz hekimiz diye ücret ödemeye yanaşmayanlar ya da sitemkar davrananlar!

             Bir kere böyle kişilere şunu söylüyorum:

1-      Benim bulunduğum kentte gelişmiş bir tıp fakültesi, 1 Sağlık Bakanlığı Eğitim Hastanesi, 3 tane hemen her imkana sahip devlet hastanesi ve çok sayıda  A-B  sınıfı özel hastane ile tıp merkezi bulunmaktadır.

2-      Bu hastanelerin hepsinde benim yaptığım incelemeyi yapacak çok sayıda uzmandaş bulunmaktadır. Kamuda bu işler SGK üzerinden ücretsiz,  özelde ise belirlenen bir katkı payı karşılığı  bu işlem yapılabilmektedir

3-      Böyle bir tabloda, bedava (kamu) ya da uygun  bir katkı payı (özel) karşılığı yaptırabileceği bir incelemeyi benim özel yerime gelip “deotoloji” bahanesine sığınıp bedava yaptırmaya çalışmanın mantığı nedir?

 

Kendilerine Göre Mantık Şunlar Olmalı:

 

a)  Kamudaki iş yoğunluğundan uzun bir randevu süresinin ardından  günler/haftalar sürecek incelemeyi benden bir-iki gün içinde yaptırabilmek ;

       b) Akademik unvanım, mesleki birikim , deneyim ve yandal eğitimim nedeniyle benden “ daha doğru bir sonuç alabileceğini  düşünmek…

                                                           ****

      b) şıkkında dile getirdiğim düşünce benim için daha fazla üzüntü verici. Çünkü böyle düşünen hekimlerin çoğu, aynı kente yıllardır yaşamamıza rağmen  aramızda hiçbir mesleki iletişim olmamış hekimler. Yani, beni hastası için düşünmezken; kendisi ve kendi yakını söz konusu olunca birden hatırlaması ; üstüne üstlük de ücretimi ödenmekten kaçınması!...

          

 

      Söz savunmanın:  

1-      Özel muayenehane tanımadığım hekimlere bedava hizmet yeri değildir.

2-      Özel tüm sağlık kurumları benden ve yakınlarımdan SGK dışında özel katkı payı (sağlıkçı indirimi uygulayarak) istemişlerdir. Seve seve verdim; haklarıdır; 120 bin hekim vardır. Her birinden ve yakınlarından ücret alınmayacak olsa, özel muayenehane ve sağlık kurumları nasıl ayakta kalacaktır? Ancak ücreti baştan sorarım. Keseme uygun değilse “teşekkür “ edip ayrılırım. Ne söylenir, ne  sitem eder, ne de “siz işlemi yapın, ben sonra öderim” teklifinde bulunurum.

3-      Hekimlerin kendilerine kendi hastanelerinde bile SGK işlemi yapılmadan muayene ve tetkik  yapılmadığını biliyorum..Kayıt ve performans sistemi haklı olarak bunu gerektiriyor.

4-      Ben sadece hastalardan aldığım ücret ile ayakta kalma mücadelesi veren bir özel sağlık işletme birimiyim (muayenehane). Hiçbir kamu/özel sağlık kurumu bedava işlem yapmazken bunu serbest hekimden istemek “hekimin hekime düşmanlığı” değil de nedir?

5-      Hürriyet Gazetesinin maliye yazarı Sn Şükrü Kızılot, bir makalesinde devletin bile muayenehanede bedava hizmeti tanımadığını, ilgili mevzuata göre hekim ücret almasa bile yasal olarak o işlemin KDV’sini ödemek zorunda olduğunu yazdı.

6-       Son örnek: Bir gazetedeki köşesinde beyin cerrahı bir hekim yazdı: Kendisine ameliyat olan kişi parasını ödeyip taburcu olana kadar kendisinin hekim olduğunu saklamış. Üstelik ameliyat olan hekim de aynı dalın uzmanıymış! Köşe yazarı hekim merakla nedenini sormuş: “Hekim olduğumu söylersem rahat ameliyat edemeyebilirdin. Hekim yakınlarına olan tersliklerin çoğu nedeni bundan kaynaklanıyor.

7-     

         Buyurun sayın Medimagazin okurları söz sizin . Hoş serbest hekimlerin sayısı çok azaldı ama yine de varız!  Başımızda zaten çok sayıda “Demokles kılıcı” sallanıyor, hekimlerden gelen kılıç, işin tuzu biberi olmuyor tam tersi öfke katsayımızı arttırıyor (en azımdan benim için öyle)

 

NOT:  Serbest hekimlik yapan paraklinik dallardaki arkadaşlara bir tavsiye:  Diyelim ki, size daha önce hiç tanışmadığınız ve hiçbir mesleki iletişiminizin olmadığı  bir hekim geldi. Tetkikini yaptınız ve “belki bana ilerde hasta yönlendirebilir” düşüncesiyle de ücret talep etmediniz. Benim 15 yıllık muayenehanecilik deneyimime göre böylesi hekimlerden tek bir hastanın bana yönlendirildiğine tanık olmadım. İşini yaptıran gidiyor, siz “bedava” yaptığınızla kalıyorsunuz.

 

    SONUÇ: Deontoloji sadece ihtiyaç halinde akla gelen bir hikaye!

 

 

Prof Dr Nadir Paksoy

Sitopatolog ( İnce İğne Aspirasyonu konusunda  çalışan serbest hekim)

İzmit- Kocaeli

 

  

hekimden
muayenehanede
hekimden
ücret
almalı
mı?
Yorum (147)
h.e
Hoca doğru konuşmuş ama o kadar çok şu kelimeleri kullanmış ki: hekimden ücret hekimden ücret... Ben şahsen utandım. Keşke bu kadar tekrar etmeseydi. Bu yazı çok daha kısa yazılabilirdi. Hoca için en altta bir şeyler hatırlatan bir andı ekleyeceğim belki o zaman sorusunun cevabını alır. HEKİMLİK ANDI Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkça bildiriyor ve söz veriyorum. Hocalarıma saygı ve gönül borcumu her zaman koruyacağıma, sanatımı vicdanımın buyrukları doğrultusunda dikkat ve özenle yerine getireceğime, hasta ve toplumun sağlığını baş görev sayacağıma, benden hizmet bekleyen kimselerin sırlarına saygılı olacağıma ve onları saklayacağıma, hekimlik mesleğinin onurunu ve temiz töresini sürdüreceğime, meslektaşlarımı kardeş bileceğime, Din, Milliyet, Irk, siyasi eğilim ya da toplumsal sınıf ayrımlarının görevimle hastam arasına girmesine izin vermeyeceğime, İnsan hayatına kesinlikle saygı göstereceğime, baskı altında kalsam bile tıp bilgilerimi insanlık değer ve yasalarına karşı kullanmayacağıma, açıkça, özgürce ve namusum üzerine and içerim.
0
Cevapla
radyolog
hocam, yerden göğe kadar haklısınız. benim de muzdarip olduğum bir konuyu çekinmeden açık yüreklilikle ve cesaretle üstelik açık kimliğinizi vererek dile getirmenizden dolayı sizi kutluyorum.
0
Cevapla
dr. berrak
kesinlikle katılıyorum doktor beyin yorumlarına kamuda çalışan bir hekimim ve her işin bir değeri olduğunu düşünüyorum sonuçta sağlık sektöründe çalışanlara ayrıcalıklı bir indirim yapılıyor. emeğe saygı diyorum
0
Cevapla
muzdarip patolog
Sayın hocamızın ilginç, içten ve çarpıcı bir yazısı daha: daha önce medimagazinde yer alan "patologlar tıbbın kalecileridir" yazısını ilgiyle okumuştum. evet sevgili hocam biz patologlar kaleciyiz. ama kalecinin maçı hatta kupayı kazandırdığına son avrupa şampiyonlar ligi finalinde (chelsea- b.munih) gördük. kupayı chelsea kalecisi Cech kazandırdı. Buna rağmen kamuda performansta hakkımız yeniyor; özelde de bazı kendini bilmez meslekdaşlardan zarar görüyoruz. en son cümleniz çarpıcı tüm paraklinik diye güzelce tanımladığınız (laboratuvar+müessese diye tanımlıyor bakanlık) hekimlerin bu yazıdan ders çıkarması gerek. bize belki hasta yönlendirirler diye çekinik davranıyoruz. ama işini bize bedava yaptırıp gidiyor.
0
Cevapla
drwho
isteyene hiç düşünmem,itiraz etmem hemen veririm..ama içimden ayıplarım..doktorun örselendiği bir dönemde geleneksel kabullere rağmen bir de doktor arkadaşım böyle yaparsa kendimi daha da örselenmiş hissederim..para almanın elli çeşit gerekçesini bulursunuz, önemli değil, ama böyle vesilelerle birbirimize jestler yapmanın fırsatını heba etmiş olmak, doktor arkaşlarımızın yanında bari kendimizi özel hissetmemek.. bunların yanında para hiç önemli değil..hele bir de doktor arkadaşlarımdan para almalımıyımın peşinde koşturmak..ve sonuçta burada oturmuş konuştuğumuz mesele buyurun işte yine para..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir