Medimagazin logo

Hemşireler tıbbi müdahalede söz sahibi olmak istiyor

Yaşar Üniversitesinde düzenlenen panelde, hemşirelerin hekimlerin verdikleri yanlış kararlara müdahale edemedikleri ve tıbbi müdahale alanlarının net tanımlanmaması nedeniyle aleyhlerine açılan pek çok ceza davası olduğu belirtildi.
Kaynak: CNNTÜRK
Hemşireler tıbbi müdahalede söz sahibi olmak istiyor
Tıbbi hata davalarında bilirkişi olarak atanmak isteyen hemşirelerin yetkinliklerinin tanınması talebi, hastanelerde yaşananları konu edinen yabancı dizileri hatıra getirdi. Özellikle de ana karakterlerinden biri "Momma" (Anne) lakaplı hemşire "Jesse Sallander" tiplemesi olan "Code Black"ı...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulunun katkılarıyla “Hemşirelerin Tıbbi Müdahale Yetkisi Ne Zaman Başlar” konulu panel, Yaşar Üniversitesinde düzenlendi. Panelde hemşirelerin tıbbi müdahale yetkileri hukukçular ve hemşireler tarafından tartışıldı. Kanunun bazı maddelerinde hemşirelerin tıbbi müdahale alanlarının net tanımlanmaması nedeniyle Yargıtay’da hemşireler aleyhine açılan pek çok ceza davası olduğunu belirten hukukçular, bu alanların yeniden tanımlanması görüşünde. Tıbbi hata davalarında hemşirelerin de bilirkişi olarak atanması gerektiğini savunan hemşireler ise yetki sınırlarını aştığı için hekimlerin verdikleri yanlış kararlara müdahale edemediklerini ifade etti.

Nüfus planlaması da tıbbi müdahaleye giriyor
Panelde tıbbi müdahalenin hukuki tanımı ve sınırları hakkında bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Sancakdar, “Tıbbi müdahale, kişilerin ruh ve beden sağlığına yönelik herhangi bir noksanlığı veya hastalığı teşhis, tedavi etmek, tedavinin mümkün olmadığı hallerde hastalığı hafifletmek, ilerlemesini ve kötüye gitmesini önlemek, acıları dindirmek, ortaya çıkmamış ama çıkması muhtemel hastalıkları önlemek ya da yasadan kaynaklı olarak nüfus planlaması amacıyla yapılan, kanunun yetkilendirdiği kimselerce tıp biliminin öngördüğü genel kural ve esaslar uyarınca gerçekleştirilen her türlü faaliyettir. Tıbbi müdahalenin kanunun yetkili kıldığı kişilerce yapılması esastır. Hemşireler de kendi sorumluluk alanlarında tıbbi müdahalede yetkili kişilerdir” bilgisini verdi.

Hekim ısrar ederse hemşire uygulamak zorunda
2010 yılında yayımlanan Hemşirelik Yönetmeliğine göre, hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Sancakdar, “Hemşireler, tıbbi tanı ve tedavi işlemlerinin hizmetten faydalanan hastaya zarar vereceğini öngördüğü durumlarda müdavi hekim ile durumu görüşür. Ancak hekim işlemin uygulanmasında ısrar ederse durumu kayıt altına alarak, hekimin yazılı talebi üzerine söz konusu işlemi uygulamak zorundadır” dedi.

En iyisini hekim bilir yaklaşımı yanlış
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Tuğba Akdemir Kamalı da söz konusu uygulamayı eleştirdi. Kamalı şöyle konuştu: 
“Hemşirelik yönetmeliğinde bazı çelişkiler söz konusu. Hekimin, hemşirenin hastanın zarar göreceği öngörüsüne rağmen işlemin uygulanmasında ısrar etmesi de bunlardan biri. Eğer hekimin eylemi açık bir şekilde hastaya zarar veriyorsa ve hemşire bunun farkındaysa vicdanını bir kenara bırakmak zorunda kalacak. Hekim emir verdiği takdirde hemşire tıp bilimine aykırı o tedaviyi uygulamak zorunda kalacaktır. Bu nedenle en iyisini hekim bilir anlayışı yanlış.” 
Bazı çalışmalar yapılmakla birlikte tam olarak tıbbın her uzmanlık dalı için belirlenmiş standart tanı-tedavi protokolleri bulunmadığını da belirten Kamalı, bu problemlerin bilirkişilik müessesesi ile çözüldüğünü, bunun da objektif bir bakış açısı sağlamadığını söyledi.

"Acil hal kavramı tanımlanmalı"
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise hemşirelere yönelik hazırlanan düzenlemeler ve yönetmeliklerde, hemşirelerin de görüşlerine yer vermek gerektiğini savundu. Erdem, “Kanunda hemşirelerin acil haller dışında yazılı olarak verilen tedavileri uygulamakla zorunlu oldukları yazıyor. Ancak acil hal kavramı ne yönetmelikte ne de kanunda tanımlanmış değil. Acil bir vakada Yargıtay tarafından hemşireler aleyhine verilmiş pek çok karar mevcut. Bu nedenle acil hal kavramı net bir şekilde tanımlanmalı” diye konuştu.
 

hemşire
doktor
tıbbi müdahale
Yorum (22)
tabip
Tıp fakültesini kazanamamış ve hekim olamamışlardaki bu kompleks nedir bir türlü anlayamadım. Hazır OHAL'deyiz hükümet bir KHK çıkarsada isteyen herkesi doktor yapsalar da kurtulsak.
17
Cevapla
abc
sorumluluk almada da söz sahibi olacaklarsa neden olmasın
18
Cevapla
RKTR
Dikkat ederseniz, Türkiye’de bu “Tıp Hukuku” meselesi giderek daha karışık hale geliyor, hatta içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ben bu konuda net çözümlerin üretilebileceği kanısında hiç değilim. Memlekette Milli Tıp Hukuku Formülü (HAPİS + TAZMİNAT + MESLEKTEN MEN) diye bir şey var, insanlar korkutuldu, ve Defansif Tıp teşvik edildi. Hemşire kardeşlerimiz tıbbi müdahalelerde daha yetkili olmak istiyorlarsa, eh ne diyeyim, olsunlar. Ama bunun kendilerine dava açılmasını kolaylaştıracağını ve Milli Tıp Hukuku Formülü’ne daha fazla maruz kalacaklarını da düşünmeleri gerekir. Ki, zaten hemşirelere de artık açılan ceza davalarından yakınıyorlar. Bir taşra Hukuk mezunu şahıs, non-stop attığı iftiralarla bana ve hekim arkadaşlarıma neredeyse 10 sene kan kusturdu ve çok yüksek miktarda para harcattı. “Kan kusturmak” tabirini kullanırken, kesinlikle abartmıyorum. Mahkemeler de bunlardan yana. Resmen hayatımı katlettiler. Dolayısıyla hekimlik yetkisi isteyen insanların, bunun ileride başlarına gelebilecek potansiyel sonuçlarını da öngörmeleri gerekir. Tekrar söylüyorum, bu ülkede tıbbi bir olaydan ötürü tek bir kez bile mahkemeye düşmek felaket anlamına gelebilir.
14
Cevapla
Can
Sevgili hemşire yurttaş bir porblem çıkarsa hastanın durumu ile ilgili dava konusu olursa hakime yasa yönetmelik maddelerini alt alta yaz ve oku davada sakın sorumluluk alma! Yasa ve yönetmeliği değiştirip başını yakma, maaşın artmaz o maaşı da mahkemeye verirsin yetmez;) bunu yapacağına hiç çalışma daha iyi;)
4
Cevapla
Sena bakır
Özgün ve bağımsız bir meslek grubu olan hemşirelik günümüzde malesef doktor yardımcısı olarak tanımlanıyor.Bu o kadar üzücü ki bir hemsire olarak hastayla 24 saat başbaşa olup tüm sıkıntısı ve her türlü şikayetlerinde yanındayız ama gerek hastalar gerek hasta yakınları ve üzülerek söylüyorum ki bazı doktorların kırıcı ve rencide edici davranışları....Saymakla bitmez tabi ki mesleğimi seviyorum ve kutsal görüyorum keşke kimsenin sahip çıkmadıgı bu meslek grubuna yasalarımız sahip çıksa...
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir