Medimagazin logo

’Her bir milyon çocuğun 100 ila 150’si bu hastalığa yakalanıyor'

Prof.Dr.Özet: ‘’Tüm dünyada her bir milyon çocuğun 100 ila 150’si bu hastalığa yakalanıyor. Ülkemizde ise 0-18 yaş arasında yaklaşık 3 bin çocuktan kanser vakası beklenmekle beraber çocukluk çağı kanserlerinde uygulanan tedavilerle hastalıktan tamamen kurtulma oranları ülkemizde de gelişmiş ülkelere yakındır.’’
’Her bir milyon çocuğun 100 ila 150’si bu hastalığa yakalanıyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı  Prof. Dr. Ahmet Özet, 15 Şubat Dünya Çocuk Kanserleri Günü ile çocuk kanserleri konusundaki farkındalığın artırılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Prof.Dr.Özet, Medimagazin’e yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Çocukluk çağı kanserleri ülkemizde çocuk ölüm nedenleri arasında önemli bir yer alıyor ve giderek artarak üst sıralara yerleşiyor. Tüm dünyada her bir milyon çocuğun 100 ila 150’si bu hastalığa yakalanıyor.  Ülkemizde ise  0-18 yaş arasında yaklaşık 3 bin çocuktan kanser vakası beklenmekle beraber  çocukluk çağı kanserlerinde uygulanan tedavilerle hastalıktan tamamen kurtulma oranları ülkemizde de gelişmiş ülkelere yakındır. Ülkemizde bu hastaların tedavileri için gerekli her türlü tedavi imkânları ve gelişmiş merkezler bulunmaktadır.’’ açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Kanser Kayıt Dairesi Başkanlığı, Türk Pediatrik Onkoloji Grubu ve Türk Pediatrik Hematoloji Grubu’nun işbirliği ile tutulan tümör kayıtlarına göre, Türkiye’de  ilk 5 sırayı;  lösemiler, lenf bezi kanserleri, beyin tümörleri, nöroblastom ve  yumuşak doku sarkomları alıyor.

Bu hastalıkların kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi gibi çok disiplinli tedavi yaklaşımları ile tedavi edildiğini ifade eden Özet, tanı ve tedavi olanaklarındaki ilerlemelerinin hastalıkla mücadelede olumlu sonuçlar alınmasını sağladığını belirtti.

‘’18 yaş altında tüm kanserli çocukların tedavi masrafını Sağlık Bakanlığı karşılıyor’’

Sağlık Bakanlığı’nın 18 yaş altında tüm kanserli çocukların tedavi masrafını karşıladığı bilgisini veren Özet, yurtdışından gelen kanser ilaçlarını da Sağlık Bakanlığı aracılığı ile temin edilebileceğini belirtti.

Türkiye’deki çocuk onkoloji merkezlerinin uluslararası düzeyde tanı ve tedavi hizmeti verebildiğine değinen Özet, ‘’Ulusal verilerin sonuçlarına bakıldığında çocukluk çağı kanserlerinde beş yıllık yaşam oranı yüzde70’lere dayanmıştır. Ancak hedef gelişmiş ülkelerdeki yüzde 70-80 yaşam hızını yakalayabilmektir. Bunun içinde ülke çapında çocukluk çağı kanserlerine farkındalığın arttırılması ve tüm çocukların tanı ve tedavi merkezlerine ulaşabilmesi için çalışılmaktadır.’’ dedi.

Türkiye Kanser Enstitüsü’nün erişkin ve çocukluk çağı kanserlerini önleme, tanı ve tedavisi ile ilgili projeleri desteklediği bilgisini veren Özet, ‘’Geleceğimiz olan ve bu hastalığa yakalanan çocuklarımızın tanı tedavisi ile ilgili uluslararası standartların sağlanması konusunda Sağlık Bakanlığı ile birlikte el ele tüm projelere ve çalışmalara destek vermeye devam edecektir.’’ ifadesini kullandı.

onkoloji
kanser
cocuk kanserleri gunu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir