Medimagazin logo

İki ortaokul öğrencisi 50 lira maliyetle ‘Damar Görüntüleme Sistemi’ geliştirdi

Kırşehir’de iki ortaokul öğrencisi, akciğer kanseri arkadaşlarının tedavi sürecinde yaşadığı zorluğa çare bulmak için 50 lira maliyetle ‘Damar Görüntüleme Sistemi’ geliştirdi.
İki ortaokul öğrencisi 50 lira maliyetle ‘Damar Görüntüleme Sistemi’ geliştirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kırşehir’in Kaman ilçesinde eğitim gören iki ortaokul öğrencisi, akciğer kanseri arkadaşlarının kan alınması sırasında yaşadığı zorluğa çare bulmak için “Damar Görüntüleme Sistemi” tasarladı.

Şehit Bayram Kara Ortaokulu 6. sınıf öğrencileri Ilgın Kulak ve Aleyna Demir, kanser hastası arkadaşlarıyla hastalığı konusunda sohbet ederken, tedavi sürecinde kanı alınırken sıkıntı yaşadığını öğrendi. Arkadaşlarının yaşadığı sıkıntıya çözüm bulmak isteyen öğrenciler, TÜBİTAK 2018 yılı Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında “Damar Görüntüleme Sistemi” isimli proje hazırladı.

‘Tüm ambulanslarda bulundurulmalı’ 

Kayseri’deki proje sergisinde, tasarladıkları sistemi anlatan Ilgın Kulak, “Eski usul turnike uygulayıp göz yordamıyla kan almak artık çok pratik ve konforlu değil. Özellikle bebeklerde, acil müdahaleli hastalarda, kanserli hastalarda ve kronik hastalık sonucu damarları daralan hastalarda damar yolu açmak çok sıkıntılı bir süreç meydana getirmektedir.” dedi. Amaçlarının, hastayı ve sağlık personelini daha az strese sokan, daha güvenilir ve konforlu olan kızıl ötesi ışık yansıtma yöntemiyle damarı çıplak gözle daha görünür hale getirmek olduğunu dile getiren Kulak, “Maliyet analizi yapıldığında çok ekonomik olan bu cihazla, tüm ambulans, acil servisler ve yoğun bakım merkezleri, yerli üretim damar görüntüleme sistemiyle donatılabilir. Yurt dışından ithal olarak getirtilen bu cihazlar yerine yerli üretimle teknoloji üretebilen bir toplum olma yolunda ilerlenip milli sermayemiz yurt içine kazandırılır.” diye konuştu.

‘Yurt dışında 9-10 bin’

Kanser tedavisi gören arkadaşlarının projeyi gördüğünde çok sevindiğini belirten Kulak, “Arkadaşımıza projeyi gösterdiğimizde bize teşekkür etti. Bizim onun adına böyle bir şey yapmamıza çok sevindi. Biz bu aleti 50 liraya mal ettik. Yurt dışında bu aletler 9-10 bin liraya mal ediliyor.” ifadelerini kullandı. Çalışmaları için çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinden teknik anlamda destek aldıklarını belirten proje ortaklarından Aleyna Demir ise sistemi, 1,5 yılda tamamladıklarını söyledi. Demir, proje süresince hem ailelerinin hem de arkadaşlarının kendilerine destek olduğunu, seri üretimle çalışmalarını daha çok ulaşılabilir hale getirmek istediklerini kaydetti.

 

inovasyon
yeni buluş
damar yolu
damar yolu görüntüleme
Yorum (5)
Hasan Akdemir
Türkiye sizinle gurur duyuyor demek isterdim ama Türkiye'nin anladığım kadarıyla sizden pek haberi yok, koca kalpli minik kahramanlar.
9
Cevapla
Uzm
Böyle çocuklarla gurur duyarız. Helal olsun.
6
Cevapla
troyka
Kıyamam, umarım minik kardeşimiz, evladımız sağlığına kavuşur. Bu tip cihazların maliyeti zaten çok düşüktür, dışına 'cilalı' bir kapak konulduğu zaman oluyor size binlerce liralık ürün.
1
Cevapla
Rüveyda
Helal olsun. Biraz destekle dehaların önü açılsa gücümüze güç katılır.
0
Cevapla
ali bulut
Sizleri tebrik ediyorum başarınızın devamını diliyorum yaptıgınız işlemlerin bana ayrıntılarını anlatır şemasını çizerseniz sevinirim
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir