Medimagazin logo

İlk 800 bine girdiler; Yurt dışında tıp fakültesine kayıt yaptırıp Türkiye'ye yatay geçiş yaptılar

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite sınavlarında ilk 1000'e girenlerden yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptıranlara, pandemi koşulları nedeniyle "Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş olanağı" tanınmasına ilişkin uygulamaya dayanılarak bazı yerlerde usulsüz yatay geçiş yapıldığını doğruladı. Üniversite sınavında 800 bininci olup tıp fakültesine kayıt yaptıranlar olduğuna dair şikayetler gündeme gelmişti.
Kaynak: BBC TÜRKÇE - AYŞE SAYIN
İlk 800 bine girdiler; Yurt dışında tıp fakültesine kayıt yaptırıp Türkiye'ye yatay geçiş yaptılar
İddiayı doğrulayan Saraç, "700-800 bininci" ifadesinin "iyimser" bir rakam olduğunu belirterek daha alt sıralarda olup da yurt dışından yatay geçiş yapan öğrenciler olduğu belirtti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bir milletvekilinin, "üniversite sınavında 700-800 bininci sırada üniversite kazanıp, yurt dışında tıp fakültesine kayıt yaptıranların daha sonra Türkiye'deki özel üniversitelere yatay geçiş yaptığı" iddiasını doğrulayan Saraç, "Gelenlerle ilgili, mevzuata aykırı olanların kaydının silinmesi ile ilgili üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri 'O bir müktesep haktır' diyor. Maalesef böyle de bir durum var" dedi.

BBC Türkçe'den  Ayşe Sayın'ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK ve ÖSYM Başkanlığı'nın bütçeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyondaki görüşmeler sırasında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve YÖK Başkanı Saraç, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını da yanıtladı.

Saraç, yurt dışından yatay geçiş yapanların olduğunu doğruladı

Milli Eğitim Bakanı Selçuk'un ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Komisyonda HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, "Türkiye'de üniversite sınavlarında 700 bin, 800 bininci olup yurt dışında tıp fakültesi, diş hekimliği gibi bölümlere kayıt yaptıranların pandemi gerekçesiyle Türkiye'de özel okullara kayıt yaptırdığını" söyledi.

İddiayı doğrulayan Saraç, "700-800 bininci" ifadesinin "iyimser" bir rakam olduğunu belirterek daha alt sıralarda olup da yurt dışından yatay geçiş yapan öğrenciler olduğu, ancak mahkeme kararlarının "kazanılmış hak" kararları nedeniyle bir şey yapamadıklarını anlattı:

"O nasıl kaynaklandı? Pandemi döneminde yurt dışında okuyan öğrencilerimiz ilk binde ise onların doğrudan geçişiyle ilgili bir karar almıştık. Bütün bu düzenlemeler, kanunlar ve mevzuatlar zaten dürüstlük esasında yapılır. Fakat fark ettik ki çok hızlı bir şekilde oraya kayıt yaptırıp yatay geçişle tekrar Türkiye'ye dönme yoluna giriyorlar.

"Dolayısıyla üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yeniden gitme durumumuz söz konusu oldu, uyarı yazdık ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir işlem. Gelenlere ne yapacaksınız? Gelenlerle ilgili, mevzuata aykırı olanların kaydının silinmesi ile ilgili üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri 'O bir müktesep haktır' diyor. Maalesef böyle de bir durum var."

yatay geçiş
tıp fakültesi
yurtdışı fakülte
yekta saraç
Yorum (22)
se
Bir öğrenci nasıl olur da 700 bininci sıradan tıp fakültesine kayıt yaptırabilir, belli ki birilerinin torpilli çocuğu, yine belli ki kayıtları yapılarak oldu bittiye getirilip kazanılmış hak durumu yaratılmış. Bir zamanlar TUS(-) olup TUS'u bypass ederek uzman olanlar gibi!
43
Cevapla
erol t.
yazıklar olsun...
25
Cevapla
HEKİM
Burada esas sorulması gereken soru; bu dilimdeki öğrenci neden elektrik-elektronik, bilgisayar veya makina müh. olmak istemez de hep tıp ister neden. Bitirebileciğini bildiği için mi? durum böyleyken, o zaman neden akıllı çocuklara tıp tercih etmeleri yönünde baskı yapılır.
22
Cevapla
dr
Hukukta mutlak butlan diye bir kavram var. Eşlerden birisi evliyken ikinci bir evliliğe imza atmışsa, kanunlar çerçevesinde Mutlak Butlan ile bu bu evlilik sona erdirilebilir. ikinci evliliği hiç olmamış yanı butlan kabul edilir. mutlak butlan durumu hükmedilmiş bir olay ; hiç olmamış, yapılmamış sayılır, buda olaydan doğan veya kaybolan tüm hakları geçersiz kılar.Tıp fakültesine 40 bin altı sıralamadaki tercih yapamaz kuralı varken, bunu görmezden gelip, kazanılmış hak saymak başlı başına haksızlıktır. Böyle haksız yerleştirme, butlandır. mezun olsa da doktorluk yapamaz denmesi gerekir. Milyonlarca gencin hakkı yenmesin, adalete güven zedelenmesin.YÖK amca, yok amca olmasın.
94
Cevapla
A KEMAL ERDEMOGLU
Hakkı ona tanıyanlardan hesap sor o zaman
46
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir