Medimagazin logo

Kan grubu ve Covid ilişkisi:100 bin kişilik çalışma diğer araştırmaları çöpe attı

ABD'de yapılan büyük ve kapsamlı bir araştırma, bir kişinin sahip olduğu kan grubunun, corona virüs nedeniyle şiddetli hastalığa yakalanma ya da ölme riskini etkilemediğini ortaya koydu.
Kaynak: NTV
Kan grubu ve Covid ilişkisi:100 bin kişilik çalışma diğer araştırmaları çöpe attı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kan grubu, bir kişinin DNA'sı tarafından belirlenen ve ebeveynlerinden miras kalan genlere bağlı bir özellik. Bu genler, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde antijenlerin varlığını belirliyor. Antijenler ise  kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan ve aynı zamanda eritrositler olarak da bilinen A ve B olmak üzere iki versiyonu bulunuyor.

NTV'de yer alan habere göre; İnsanların kan grubu da bu antijenlerin varlığına göre belirlerniyor, her iki gruba sahip olan AB, hiçbirine sahip olmayan ise O kan grubuna sahip oluyor. Rhesus adı verilen hücrelerdeki başka bir antijen de kan grubunun pozitif veya negatif olduğunu belirtiliyor.

TÜRKİYE'DE EN ÇOK RASTALANAN KAN GRUBU A POZİTİF

Bununla birlikte, kan grupları coğrafya ve etnik kökene göre değişiklik gösteriyor. Kızılay’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre Türkiye’de  en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubu.Önceki çalışmalar, A tipi kanı olan kişilerin corona virüse yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu bulmuştu.

100 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Ancak, ABD’li araştırmacılar, Covid-19 ve kan grupları arasındaki şimdiye kadarki en kapsamlı ve kontrollü analizi gerçekleştirdi.

Salt Lake City'deki Intermountain Tıp Merkezi Kalp Enstitüsü'nden Dr Jeffrey Anderson ve ekibi  Çin, Avrupa, Boston, New York ve diğer yerlerde yapılan çalışmaları çürüttü.

JAMA Network Open'da yayınlanan araştırma kapsamında, Mart ve Kasım 2020 arasında Utah, Idaho ve Nevada'da Covid-19 testi yaptıran 100 binden fazla kişinin sağlık kayıtlarını analiz edildi ve kan grubu ile hastalık arasında hiçbir ilişki bulunamadı.  

RİSKİ ARTIRAN KANITLANMIŞ FAKTÖRLER ARASINDA KAN GRUBU YOK

Araştırmanın yazarları, “Çalışmamızın büyük ve ileriye dönük yapısı göz önüne alındığında, Covid-19'un kan gruplarıyla ilişkisinin olası olmadığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan bilim insanları, önceki çalışmaların neden farklı sonuçlara vardığını açıklayamıyorlar, ancak önceki sonuçlara yol açmış olabilecek çeşitli faktörlerden bahsetti. Sınıflandırılmayan istatistiki verilerin ve genetik farklılıkların bazı kan gruplarının daha fazla risk altında olduğunu gösteren çarpık sonuçlara yol açmış olabileceğini söylediler

Bununla birlikte, çalışma, kan grubunun olmasa da, diğer faktörlerin gerçekten Covid-19 riskini artırdığını buldu. Bunlar arasında erkek olmak, daha yaşlı olmak ve ayrıca beyaz etnik kökene sahip olmayan insanlar vardı

Araştırmacılar, “Covid-19'lu bireyler arasında hastaneye yatış oranının cinsiyeti, etnik kökeni  ve yaş ile ilişkili olduğunu gördük” dedi.

kan grubu
covid-19
Yorum (1)
Emine Guler
Türkiye de Turk doktorlari taragindan yapılmış ve yayinlanmis ayni konu ile ilgili yayınlar varken keske onlara da arif yapsanız. Literatür taraması yaparken ve haber oluştururken.o konu ile ilgili tüm calismalara ulaşmaya çalışırsınız. Turkiye'deki çalışmalara ulaşamamış olmanız işinizi eksik yaptığınızın göstergesi
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir