Medimagazin logo

Kanserde kemo-sperm buluşu!

Bilim insanları, kemoterapik ilaçların taşınmasında sperm hücrelerini kullandı. Doğrudan, tümörlere yönelen sperm hücreleri, sağlıklı hücrelere zarar vermeden üç gün içinde kanserli hücrelerin yüzde 87’sini yoketmeyi başardı.
Kanserde kemo-sperm buluşu!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Standart kemoterapi tedavisi hem kanser hücreleri hem de normal hücreler için ölümcüldür. Mide bulantısı gibi sayısız belirtilere yol açtığı için de oldukça kısıtlı miktarlarda kullanılabilir. Ancak yeni geliştirilen bir yöntemle, kemoterapi ilaçlarının sağlıklı hücrelere zarar vermeden spesifik olarak tümörü yok etmesi ve insanlar üzerindeki yan etkilerinin azaltılması mümkün olabilir.

 

Üç gün içinde kanserli hücrelerin yüzde 87’si yok edildi

American Chemical Society’de “Sperm-Hybrid Micromotor for Targeted Drug Delivery” başlığıyla yayımlanan çalışmada, Almanya Leibniz Institute for Solid State and Materials Research’dan Haifeng Xu ve ekibi, kemoterapik ilaçları tümörlü bölgelere sperm hücreleriyle taşımayı amaçladı. Dört kollu bir manyetik robota oturtulan sperm hücreleri, kadın üreme sisteminde istenildiği gibi yönlendirilebilecek şekilde dizayn edildi. Kemoterapik bir ajan olan doksorubisin ile yüklenen sperm hücreleri, küçük rahim ağzı tümörlerinin bulunduğu bir ortama bırakıldı. New Scientist’in haberine göre, tümörlere doğru yüzen sperm hücreleri üç gün içinde kanserli hücrelerin yüzde 87’sini yoketmeyi başardı.

 

“Spermler, kemo ilaçların taşınmasında mükemmel bir aday”

Spermlerin patojenik proteinler salgılamadığı ve diğer mikroorganizmalar veya hücreler gibi kolonileşip çoğalmadığı için kanser ilaçlarının taşınmasında mükemmel bir aday olduğunu ifade eden Xu ve ekibi, bu yöntemin kadın üreme sistemlerindeki kanserler kadar diğer endometriyoz veya dış gebelik gibi durumlarda da kullanılabileceğini söyledi.

 

kanser
kemoterapi
sperm
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir