Medimagazin logo

'Katarakt ameliyatında astigmatizmi de düzeltebilmek çok önemli'

Prof.Dr. Akova: ‘’Katarakt ameliyatı olan bir hastada eş zamanlı olarak astigmatizmi düzeltebilmek çok önemli.  Ancak ameliyatta kullanılan göz içi lensler ileri teknoloji ürünü olduğu için hastadan hiçbir fark almadan sisteme katmak sağlık politikaları açısından zor olabilir.’’
Kaynak: MEDİMAGAZİN
'Katarakt ameliyatında astigmatizmi de düzeltebilmek çok önemli'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dikkatleri körlük ve görme azlığına çekmek üzere, her yıl Ekim ayının ikinci perşembesinde ‘Dünya Görme Günü’ etkinlikleri düzenleniyor.

Bu kapsamda Alcon tarafından Ankara’da düzenlenen "Sizin Gözünüzden: Presbiyopi ve Astigmatizmada En Güncel Tedavi Yaklaşımı" başlıklı bilgilendirme toplantısında Medimagazin’e açıklamada bulunan Prof.Dr.Yonca Akova, “55 yaş üzeri herkesin karşılaşabileceği, yaşa bağlı yakını görememe sorunu olarak adlandırılan presbiyopi için teknolojik tedavi seçenekleri ile kişiye özel tedaviler planlayabiliyoruz. ‘’ dedi.

Her yıl 25 milyon kişide oluşan katarakt ile ilgili de açıklamalarda bulunan Akova, ‘’Dünyadaki körlüklerin yaklaşık yüzde 50’sinin nedeni katarakt olarak kabul ediliyor. Katarakt teşhisi konulan hastaların yüzde 40’ında astigmatik kırma kusuruna rastlanıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Katarakt ve presbiyopi ameliyatı ile birlikte göze astigmatı düzelten göz içi lens yerleştirilerek tek seferde astigmatın da düzeltilmesi sağlanabiliyor.

‘’Türkiye’de yılda 450 bin katarakt ameliyatı yapılıyor’’

Türkiye’de yılda 450 bin kişinin katarakt ameliyatı geçirdiği bilgisini veren Akova,  ‘’Bu ameliyatların içinde özellikli merceklerin kullanıldığı ameliyat sayısı yüzde 5 gibi düşük bir oran. Bunun da nedeni ise sadece monofokal merceklerin geri ödeme kapsamında olup diğerlerinin kapsama dahil olmaması.’’ dedi.

Üniversite ve devlet hastanelerinde, hasta ücretini ödemek istese bile, bu özellikli merceklerin temin edilmesinde sıkıntılar yaşandığını ifade eden Akova, 

‘’Bu ürünler ileri teknoloji ürünü olduğu için hastadan hiçbir fark almadan sisteme katmak sağlık politikaları açısından zor olabilir. Ancak yurtdışında mercek seçiminde tıpkı kontakt lenslerde olduğu gibi opsiyonlar var. Ameliyatı sağlık güvencesi karşılıyor, kullanılacak merceği ise hasta kendi temin edebiliyor. Hastalarda buna sıcak bakıyor. Çünkü gözlük ile uğraşmak istemiyorlar. Ameliyatı bir kere olarak yaşam kalitelerini artırıyorlar.’’ ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı da bu konuda bir takım çalışmaları olduğu bilgisini veren Akova, ‘’Hastaların talepleri artıyor. Katarakt ameliyatı olan bir hastada eş zamanlı olarak astigmatizmi düzeltebilmek çok önemli.  Kullanılan bu mercekler ileri teknoloji ürünü oldukları için yüksek fiyatlara sahip ‘son teknoloji ürünü’ olarak geçiyor. Bu durum kontakt lenslerde de aynı. Sağlık ekonomisi açısından geri ödeme kapsamına alınamasa da hastaların cebinden ödeyebileceği bir sistem kurulabilir.‘’ dedi.

Türk Oftalmoloji Derneği’nin eğitim merkezinde bu ameliyatlar ile ilgili hekimlere yönelik eğitimlerin düzenlendiğini dile getiren Akova, uzmanların göz hastalıkları ile ilgili çok sayıda eğitime  derneğin resmi internet sitesinden de ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

göz sağlığı
katarakt
astigmatizm
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir