Medimagazin logo

KOAH'ta reklamı yapılan bu yönteme ihtiyatlı yaklaşmak gerekiyor

Türk Toraks Derneği, KOAH tedavisinde kulanılan hacim azaltıcı girişimlere ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini açıkladı.
KOAH'ta reklamı yapılan bu yönteme ihtiyatlı yaklaşmak gerekiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Son günlerde KOAH tedavisinde Coil ve benzeri bronkoskopik işlemlerin başlangıçta daha umut verici gözükse de daha sonraki yayınlar etkinliğini yeterince göstermediği belirtildi.

Hastalar yüksek ücretlere yapılan bu işlemi uygulayan merkezlere  büyük umutlarla başvuruyor.

Konuyla ilgili Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamada da bu konulara ihtiyatla yaklaşmak gerektiği vurgulanıyor. Derneğin bu tedavilerle ilgili sayfasında belirttiği açıklama şu şekilde:

 

KOAH' ta sigaranın verdiği zararla bronşlarda iltihaplanma ve akciğerin nefes almaya yarayan ünitesi olan hava keseciklerinin (alveol) duvarlarında parçalanma meydana gelir. Bunun sonucunda hastalarda kronik bronşit ve amfizem ortaya çıkar.

KOAH hastalarında nefes almaktan çok nefes vermekte problem vardır. Alınan hava daralmış bronşlardan dışarı çıkamaz. Bu hastanın nefes almasını çok zorlaştırır. Dışarıdan oksijenden zengin temiz havanın ciğerlerimize girebilmesi için öncelikle içerideki kirlenmiş havanın dışarı çıkması gereklidir. Daralmış bronşların arkasındaki genişlemiş ve amfizemli bu akciğer bölümleri hastanın nefes almasına katkıda bulunmak yerine, nefesini kötüleştirir.

İlerlemiş KOAH hastalarında, solunum fonksiyonları çok bozulduğunda gerekiyorsa oksijen tedavisi vermek ve nefes almasına yardımcı olacak noninvaziv mekanik ventilatörler kullanılır. Bunların da yetmediği durumlarda akciğer nakli dışında seçenek kalmaz.

Son 15-20 yıldır akciğerin amfizemli bölümlerinin cerrahi olarak çıkarılması veya bloke edilmesinin faydası olup olmayacağı araştırılmıştır. Bu bölümler çıkartılınca geri kalan daha sağlam akciğerler baskı altından çıkabilir ve hastalar daha rahat nefes alabilir diye umud edilmiştir. Cerrahi olarak bu bölümlerin çıkartılması seçilmiş olgularda bir miktar işe yarıyor gözükmesine karşın, ameliyatın riskleri yüksektir. Operasyona alınan hastaların %60'ında ciddi yan etkiler gelişmiş, %5-10'u kısa dönemde kaybedilmiştir.

Bu nedenle son yıllarda ameliyat yapmadan akciğerlerin amfizemli bölümlerinin bloke edilmesine yönelik bronkoskopla uygulanan yöntemler gündeme gelmiştir. Bu yöntemlerin amacı, amfizemli akciğerin bronşuna kadar ulaşıp orayı tıkayacak, hatta içerideki havayı boşaltacak cihazların yerleştirilmesidir. Bunun dışında amfizemli sahaların bronşunun içine akciğerin o bölümünü doldurarak hava giriş çıkışını bloke edecek maddeler verilmesi veya o bölümülerin sıcak hava ile kullanılmaz hale getirilmesi girişimleri de uygulanmıştır.

Ancak bu yöntemlerle yapılan araştırmalar, bunların etkinliğinin sınırlı olduğunu göstermiştir. Zatürre, kanama, akciğer zarında hava kaçağı gibi yan etkileri de olabilecek bu yöntemlere ihtiyatla yaklaşmak gerekir.

koah
koah tedavisi
coil
bronkoskopi
turk toraks dernegi
hacim azaltıcı girişimler
Yorum (12)
levent bayram
balon tedavisi hakkında bilgi verirseniz sevinirim
40
Cevapla
ibrahim hünkaroglu
bende bu bolon tedavisine takıldım gurup oluşturarak araştırmakta yarar vardır.katılıyoruz
37
Cevapla
Hülya saygili
Bende bu tedaviden olmak istiyorum Lütfen yardım edin birleşelim hepimiz bu tedaviden olalım inşallah
8
Cevapla
Musa
SİZE PARA TUZAGI OLDUGUNU SÖYLEYEYİM BİZ BU TUZAGA DÜŞTÜK SİZ DÜŞMEYİN
65
Cevapla
Mücahit Bakırtaş
bu yöntem işe yarıyor mu
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir