Medimagazin logo

Lenf bezleri ne zaman tehlikeye işaret eder?

KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Yenice lenf bezlerinin ne zaman tehlikeye işaret ettiğini anlattı!
Lenf bezleri ne zaman tehlikeye işaret eder?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Boyun lenf bezleri vücudun hemen her bölgesine yayılmış olan lenfatik sistem adlı bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Çoğumuz, kulak altında, boyunun her iki tarafında, çene ve koltuk altlarında büyüyen bezelere yabancı değilizdir. Genellikle şişmiş bezeler, bölgesel bir enfeksiyonun sonucu oluşurlar. Bunun nedeni içerisindeki savaşçı hücre (lenfosit- antikor) sayısının artmasıdır. Genelde 1 cm çapına kadar olanlar normal kabul edilebilir. Daha büyükler mutlaka yakından takip edilmelidir. Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyunda herhangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir.

Kanserlerin büyük kısmı lenf yollarıyla yayılmaya çalışırlar ve uzun süre boyun bezelerine takılırlar. Aslında bu durum vücuttaki diğer bölgeler için de geçerlidir. Genellikle kanserin çevresindeki bölgeye ait lenf düğümleri tutulurlar. Sonra geniş yayılım olur.

Her büyüyen lenf bezi karşısında endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Çocuklarda genellikle enfeksiyonlar ön plandadır. Dişiniz apse yaptığında çene altınızda şişen bezeler veya  bademcik  enfeksiyonuna bağlı büyüyen bezeler bir süre sonra kendi kendilerine ortadan kaybolurlar.

40 yaşını geçenlerde enfeksiyonların yanında kanser de akla gelmeli ve bu yönde araştırma yapmalıdır. Boyun orta hattında bulunan tiroid bezi (guatr vs) hastalıklarıyla karıştırılmamalıdır.

Nasıl ayırım yapılır?

 

Enfeksiyon kaynaklı olanlarda şu özellikle çoğu kez mevcuttur.

1) Ağrı olması

2) Son zamanlarda ortaya çıkmış olması

3) Üstteki ciltte kızarıklık olması

4) Enfeksiyon kaynağının görülebilir olması (bademcik, geniz eti, sinüzit, ağız içi vs..)

5) Muayenede yumuşak olması

 

Kanser kaynaklı olanlardaki muhtemel özellikler

1) Hastanın yaşı (40 üzeri)

2) Haftalar - aylardır var olması

3) Ağrı olmaması

4) Sert olması

5) Birbirine yapışık gibi duran lastik kıvamında birden fazla beze hissedilmesi

6) Kulak alt hizasında olması

7) Hastanın sigara, alkol kullanma öyküsü

 

KBB hekiminin detaylı muayenesi gerekir. Enfeksiyon öngörüldüyse (büyük bölümü bu gruptadır) ilaç tedavisi verilir, yakın takip edilir. Gerek görülürse kan ve radyolojik tetkik istenir. Tümör düşünülmüşse kaynaklanabileceği muhtemel yerler iyice muayene edilir. Baş- boyun radyolojik tetkikleri istenir. Muhtemel çıkış yerlerinden biyopsi alınır. Kitlenin üstünden de ince iğne biyopsisi yapılabilir  Tetkik sonuçlarına göre cerrahi ya da diğer tedavi yöntemleri uygulanır.

Boyundaki şişliklerde bir üçüncü ihtimal de doğumsal kitlelerin varlığıdır. Bunlar genellikle küçük yaşlarda fark edilmelerine karşın bazen ileri yaşlara kadar ortaya çıkmazlar. Enfeksiyon kapınca şişip ortaya çıkabilirler. Ciltten dışarı akıntıya neden olabilirler. Bunlar lenf düğümü (beze) değil kitledirler. İyi huyludurlar. Genellikle boyun orta hattında bulunurlar.Tedavileri cerrahidir.

 

lenf
bezleri
ne
zaman
tehlikeye
isaret
eder
Yorum (76)
aysegul
Iki buçuk yaşında oğlum,nerdeyse üç haftadan beri lenf bezleri sis,daha öncesinde boğaz enfeksiyonu gecirmisti,endişeleniyorum benzer durumda olan varsa bilgilenmek istiyorum
17
Cevapla
sevcan karakaş
uzun zamandır boynumun iki tarafında şişkinlikler var ağrısız doktora gittim kan tahlili istedi onlarv normal çıktı antibiyotik verdi kullandım ama şişkinlik geçmedi.diş çürüğüm vardı onuda çektirdim bir hafta kadar oldu ama halen bi değişiklik yok çok endişeleniyorum.
11
Cevapla
meltem erdemir
3 ay oldu 3 aydır hiç tamamıyla lenf bezlerimdeki şişlik inmedi yutkunurken acıma yapıyor 2 defa doktora gittim yutkunup ilaç yutamadıgımdan igne tedavisi verdiler 2 defa ama hala iyileşmedi son 1 haftadır iyice yutkunmamda acı var ve tekrardan yemek yememi engelliyecek .. doktora gidiyorum ama tek yaptıkları igne tedavisi bi ara iki hafta kadar duyma sorunuda yaşadım kulaklarımda yutkunurken çok problem çekiyorum ..
14
Cevapla
BURCU DOGAN
4 yasinda oglum anjin oldu ve 8 gün antibiyotik surup verdi doktorumuz antibiyotigin bittigi gün boynu tutuldu sanip saardim 1 gün icinde yumurta büyüklügünde beze olustu dr unu aradim hemen görmek istedi ve bize daha yüksek dozda antibiyotik yazdi 1 kere icirdim ama o aksam oglumun halini begenmedim ve hastaneye götürdük kan alindi birkac tüp ve hemen serum gibi antibiyotik takildi 8 gün hastanede yattik antibiyotik tedavisi devam etti ve bugün ciktik 1 hafta korku sitres ne oldugunu bilememek cok zordu ama sükür ki sislik indi bizimki anjinden sonra olustu bir anda boynu tutuldu sislik olustu ama agri yoktu sertti durup dururken burnunun kanamasi korkularimi iyice artirdi ama kuru havadan kaynaklanan damar catlamasiymis bunlari paylastim cünkü internette baktigimda iyice moralim bozulmustu caresiz hissetmistim aynisini yasayanlara moral olsun antibiyotik etkisini gösterdi ve indi sislik ama tabikii mutlaka dr a götürün kontrol edilsin hafife alinacak bir olay degil özellikle ileri yaslarda ....
46
Cevapla
Bir Doktor
Merhabalar,ben sizlere şunu söyleyebilirim ki eğer bir lenf bezi büyümeniz varsa mutlaka doktora başvurun.Doktor en fazla 1 ay içinde(bazı küçük çocuklarda veya sık sık biri bitmeden başka bir enfeksiyon geçirenlerde bu süre uzayabilir.)lenf bezlerinin küçüleceğini geçmezse yeniden gelmenizi söyler.Ama bazı doktorlar söylemeyi ne yazık ki unutyor,lenf bezlerini sık sık ellerseniz tepkisel olarak küçülmezler,aynı boyutta kalırlar.O yüzden bir lenfadenopati olgunuz varsa mutlaka o küçülmesini beklediğiniz süreyi lenf bezinizi sık sık ellemeden geçirin.
26
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir