Medimagazin logo

Mahkemeden emsal karar: Yan dal uzmanları ana dal kadrolarında çalışabilecek

Yan dal uzmanı hekimin ana dal kadrosunda çalışmasına cevap vermeyen Sağlık Bakanlığına açılan dava sonuçlandı. Mahkeme Bakanlığın çalışma izni vermeme işlemini hukuka aykırı buldu ve iptal edildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Mahkemeden emsal karar: Yan dal uzmanları ana dal kadrolarında çalışabilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Tabip Odasının Hukuk Bürosunun yan dal uzmanı bir hekim adına açtığı emsal dava sonuçlandı.  Özel sağlık kuruluşunun ana dal kadrosunda çalışmak isteyen yan dal uzmanı hekimin çalışma başvurusuna cevap vermeyen Sağlık Bakanlığı aleyhinde dava açıldı. Mahkeme, Bakanlığın çalışma izni vermeme işlemini hukuka aykırı buldu ve iptal etti.

Sağlık Bakanlığı, 2012 yılında Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yaparak, yan dal uzmanlarının özel sağlık kuruluşları bünyesinde ana dalda çalışmalarına kısıtlama getirdi. İstanbul Tabip Odasından yapılan açıklamaya göre; bu değişikliğin amacı, kamu sağlık kuruluşlarında çalışan yan dal uzmanlarının özel sektöre geçişlerinin engellenmesi olarak ifade edildi. Böylece bir yan dal uzmanının özel sağlık kuruluşunun ana dal kadrosunda hekimlik yapabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın bunu uygun görmesi ve izin vermesi zorunlu hale gelmiş oldu.

İstanbul Tabip Odasının yazılı açıklamasına göre; çalışma izni için yapılan başvurular sürüncemede bırakılarak yan dal uzmanlarının mağdur edilmeleri hukuka aykırı bulundu. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, gerek ülke genelinde, gerekse İstanbul’da hekim planlamasının tamamlaması ve çalışma talebinde bulunan hekimlere makul sürede cevap verilmesi gerektiğini belirtmiş oldu.

İstanbul Tabip Odası kararın emsal teşkil ettiğini ve aynı konuda mağduriyet yaşayan yan dal hekimlerinin kararı kullanabileceğini belirtti.  

yan dal uzmanı
i̇stanbul tabip odası
Yorum (11)
Recep Acar
Yerinde bir karar olmuş. Çevremdeki yandalcılar çoğu ilde vasıfsız triyaj yapan ana dal hekimleri tarafından bunaltılmış durumda. Hasta dispeptik yakınmayla gittiği anabranşta giriş yapıp gastoenteroloji ya da diğer yandallara gönderiliyor. ne tetkik var ne de muayene. Gerçek hastalar sıra bulamıyormuş. Geçenlerde vitamin ekskliği var diye uzman yandala göndermiş bukadarınada pes artık .. sağlık banalığı buna çare bulmazsa hastaneler tiriyaj yapan hekimlerle dolacak en sonunda yandalcılar çıkan bu kararla özellere kaçacak. özellerde hem ana dal hem de yan dalcı doktoru eski ana dalcıyı işten çıkararak tek yandalcıyla birçok işi halledebilecekler. Yani sonunda olan yine tiriyajcılara olacak.
29
Cevapla
ali
ister ana dalcı ol ister yan isterse uç dal, insanı ard niyetli olmaya gör, sadece 15 hasta alırım diyip hasta alımını kesen yan dalcı var, gastroenterolog olup endoskopi yapmak istemeyen bozulan cihazın parçasını ayrı koyup başhekimliğe bildirmeyen yan gelip yatan... , haa bunu yanında kötü niyetli ana dalcı da var , işi savsaklama başkasına yıkma, anaya yana uca bakmıyor , her meslek grubunda her çalışan da olabilen kötü hasletler, ancak, iyi niyet, fedakarlık, işini güzel yapma, insanlara faydalı olma gayesi her kişide yok maalesef ,neyse ki olanlar var, Allah versin...
15
Cevapla
Ahmet Uğur
Ana dal üzeri yan dal ise doğu karar,direkt yan dal ise yanlış karar.
10
Cevapla
burak
Ana dal uzmanını tirajcı olarak değerlendirmek ne demek ya...?? Özefagus varisi , koroziv özefajiti ana dala sallayan gastroenterologlar,diyabetik ayağı almak istemeyen endokrinologlar tanıdım ben......Kendi meslek hayatımda bunun. tam tersine defalarca şahit oldum .İyi niyet,sorumluluk duygusu ve çalışma azmi ile her sorun çözülür....Sektörde herkesin birbirine ihtiyacı olacaktır...Tersini savunmak Tıbbiye'nin özünü ıskalayıp geçmek demektir....
8
Cevapla
Recep Acar
Diyabetik ayağı endokrinci almadığı diye kendini haklı görüyorsan daha çok işimiz var. Ne yapacak endokrinci senin yaptıgın dışında diyabetik ayağa . debridman mı tazosin takibimi crp takibi . amputasyon mu yoksa 2 azalt 2 artır insülin mü. sizin gibiler yüzünden ana dallara artık insanlar triyajcı gözüyle bakıyor. Yazık birde bunu buraya yazabiliyorsun.
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir