Medimagazin logo

Mahkemeden MHRS kararı: 'Beş dakikada hasta bakılamaz'

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralığının beş dakikaya düşürülmesine karşı ilk kazanım Eskişehir’den geldi. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, şehir hastanesinde beş dakikada bir hastaya randevu verilmesi işlemine ilişkin Eskişehir Tabip Odası tarafından açılan davada yürütmenin durdurulmasına hükmetti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Mahkemeden MHRS kararı: 'Beş dakikada hasta bakılamaz'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralığının beş dakikaya düşürülmesine karşı harekete geçen Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları, “5 dakikada hekimlik yapılmaz, sağlık 5 dakikaya sığmaz” diyerek birçok ilde basın açıklamaları düzenlemiş, ayrıca düzenlemeyi idare mahkemelerine taşımıştı.

Düzenlemeye ilişkin ilk kazanım Eskişehir’den geldi. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, şehir hastanesinde beş dakikada bir hastaya randevu verilmesi işlemine ilişkin Eskişehir Tabip Odası tarafından açılan davada 9 Aralık 2021 günü yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

Kararın gerekçesinde hem düzenlemede herhangi bir bilimsel temel ve kamu yararı olmadığına, hem uygulama sonrası hekimler ile hastalar arasında yaşanan sorunlara, hem de “hasta yoğunluğu”nun bir gerekçe sayılamayacağına dikkat çekildi. Kararda şu ifadeler yer aldı:

“Olayda, her ne kadar davalı idare tarafından MHRS üzerinde 10 dakikada 2 hastaya randevu verilmesi sistemine geçilmiş ise de, bu sisteme geçilmesi öncesinde bir hekimin bir hastayı tedavi etmesi için gerekli olan makul sürenin tespiti yönünde herhangi bir somut araştırmanın yapılmadığı, bu hususta herhangi bir bilimsel rapor alınmadığı, hastanın muayene edilmesi, tedavinin planlanması ve bu planın hastaya aktarılmasını kapsayan sürecin 5 dakikalık bir zamanda yapılmasını öngören dava konusu işleme hasta yoğunluğunun giderilmesinin haklı gerekçe teşkil etmediği, anılan uygulamanın yürürlüğe girmesinden sonra uygulamada hekimler ile hastalar arasında sorunlar yaşandığı, bu sorunların hekimler tarafından davalı idareye yansıtıldığı, yine anılan uygulamaya geçilmesi halinde hekimlerin günlük muayene edeceği hasta sayısının artacağı hususları da göz önüne alındığında, herhangi bir bilimsel veriye dayanmaksızın salt takdir yetkisi kapsamında tesis olunan dava konusu işlemin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Öte yandan; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, kamu sağlığının etkileneceği, dolayısıyla kamu sağlığı açısından maddi ve manevi yönlerden telafisi güç zararlar doğacağı açıktır.”

KARARIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ.

mhrs
randevu
muayene
hekim
eskişehir tabip odası
Yorum (12)
asi
10 dk yeter mi ?? Batıda bir günde en fazla 10 hastaya bakılıyor. Daha fazla bakan doktor hakkında da soruşturma açılıyor niye baktın diye. Ne demek bunla ilgili çalışma yok. Hayatın normal akışı denen birşey var.
31
Cevapla
Dktr
Polikliniklere sekreter verilmeli
13
Cevapla
muhibbi
Tutmak istiyorum kendimi ama tutamıyorum; Aşk ile çalışmaya devam ediniz....
16
Cevapla
Hasan Akdemir
Sol köşede adaletin kör kılıcı , sağ köşede idarenin demir yumruğu. Ortada önüne gelenden dayak yiyen bir hakem.
28
Cevapla
doktor
hekimler robot ya. 5 dakikada bir hasta da bakar 36 saat aralıksız mesai yapıp nöbet de tutar. Hatta sizleri çok takdir ediyoruz CORONADA GECE GÜNDÜZ EN ÖN SAFLARDA SAVAŞTINIZ size ufak bir jest deyip davul zurnayla zam verdiklerini ilan ederler ama bir kaç gün sonra sessiz sedasız pişkince verdiklerini geri alırlar. Neredeyse bir öğretmen bir polis maaşına çalışırlar kimin umurunda.14 martlarda kuru kuruya bir teşekkür o kadar.
30
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir