Medimagazin logo

Mide küçültme ameliyatları için uyarı!

BMCD Genel Sekreteri Doç. Dr. Aziz Sümer, son dönemde kriterleri uygun olmayan bireylere mide küçültme ameliyatı yapıldığını ve bunun ölümcül sonuçlara yol açtığını söyledi.
Kaynak: AA
Mide küçültme ameliyatları için uyarı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği (BMCD) Genel Sekreteri Doç. Dr. Aziz Sümer, son dönemde kriterleri uygun olmayan bireylere mide küçültme ameliyatı yapıldığını ve bunun ölümcül sonuçlara yol açtığını belirtti.

Doç. Dr. Sümer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mide küçültme ameliyatlarına karşı olmadıklarını, "doğru hasta ve doğru yöntem" ilkesine inandıklarını belirtti.

Türkiye'de 2,5 milyon "morbid obez" olarak diye nitelendirilen birey bulunduğuna dikkati çeken Sümer, "Amacımız bu insanların tedavi edilmesi. Ameliyat yöntemlerinden biri de mide küçültme ameliyatı. Bizim karşı olduğumuz nokta, endikasyonsuz, yani kriterleri olmayan hastaların ameliyat edilmesi." dedi.

Sümer, "Kilonun boya bölünmesi sonucu ortaya çıkan vücut kitle indeksi yüzde 40'ın üzerinde olan veya 35'in üzerinde olup diyabet, uyku apnesi, hipertansiyon, insülin direnci gibi yandaş hastalıkları bulunan bireylerin ameliyat edilmesini öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Mide küçültme ameliyatı nedeniyle ölüm oranlarına ilişkin net kayıtlarımız yok." diyen Sümer, "Dünyada 10 binde 8 olduğunu biliyoruz ama Türkiye'de bunun 10 kat üstünde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu oranın aşağı çekilmesi için kayıt sistemi getirilmesi ve önlem alınması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Sümer, özellikle son dönemde bireyleri bazı hastanelere, hekimlere yönlendiren 'simsar' dedikleri kurum ve kişilerin ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

ameliyat
mide küçültme
Yorum (1)
mz
https://www.youtube.com/watch?v=vXWCPRCuTTg, BBC Panaroma da yayınlandı Yemek yeme konuları ve sonuçları yıllardır her iki yönde problem olmaya devam ediyor. Şimdilerde eating disorder olarak adı kondu, artık fark ediliyor. Sınıflanmaya bile başlandı, bulimia neurosa – anorexia neurosa . Yani iki kutuplu bir hastalık olarak tarif ediliyor. Kiminde manifest, kiminde subklinik kiminde resesif. Tetikleyen, ortaya çıkaran sebepler konusunda bir türlü cesur konuşan yok. Çünkü geçim dünyası meseleleri, kapitalist ve neoliberalist gerçekleri devrede. Sebep aslında , yemeğin her yerde, her saatte ve her türlü miktarda bulunuyor olması yani gelişmiş "yemek endüstrisi". Endüstrinin para kazanması lazım bunun içinde insanların yemek yemesi lazım. Her yerde her yerde reklamlar var. Dikkat her dakika yemeye içmeye yönlendiriliyor. Bu durum bir zamanlar, 1950 lerde sıgara endüstrisinin marifetlerine çok benziyor. Amaç tiryakilik elde etmek. Medyada bu işe atlamış vaziyette, varsa yoksa yemek. fındığın, yumurtanın faydaları, günde kaç tane yemeli, ne kadar yağ yemeliyiz, az mı yoksa çok mu, devamlı paparazzi konular konuşuluyor. Farkında iseniz bütün konularda yemek içmek geçiyor. Yemek endüstrisi yaşayacak para kazanacak diye hasta oluyoruz Yemek ye şişmanla, diyet yap, fitnesse git zayıfla, tekrar yemek ye, tekrar diyet fitness vs vs vs. Yani tekrar tekrar para harca. En komik olan da insanların zayıflamak için ameliyata yatmaları. Kendilerini ameliyatla yemek yiyemeyecek hale getirtip kilo verip ilerde tekrar yemek yeme hayalleri kurmaları. Yine medyada yönlendirmeler, röportajlar ile bu ameliyatlar nasıl yapılıyor, ne güvenli, ehil ellerde vs vs. Bunun için de SGK nın kaynaklarının yani kolektif birikimlerimizin kullanılması da işin "tüy" dikme seremonisi. Özel hastanelerin girişlerinde "Şişmanlık cerrahi tedavisi kliniği" "Şişmanlık cerrahisi" Bariatrik cerrahi ünitemiz açılmıştır" ilanlarını gördükçe öfkeleniyorum. Yaşamı uzatmak, 20 sene sonra olabilecek şişmanlık komplikasyonlarını güya şimdiden önlemek içinmiş,muhtemel hasarı sigortalama gibi neredeyse. 20 sene sonra olacakların masrafını şimdiden tahsil etme, bakış açısı. Halkta korku, istismar ile acil talep yaratılıp sonra yapılan bir hasat çalışmasına benziyor. Ameliyat esnasında ölenler var, komplikasyonlar arasında fistül, derin ven trombozu, pulmoner emboli, yara enfeksiyonu, travma ile psikiyatrik sorunların aktive olması var. Tanısı yanlış tedavisi yanlış bir durum. Hasta olan beyin, mide değil. Yemeği yiyen hastanın mide, barsağı hastalanmış değil ki. Yanlış organlar bigünah halde cerrahiye maruz kalıyor. İnsanların neden yemek yediklerini anlamadan, yani hastalığın nerede olduğunu tam anlamadan yemek yiyemez hale getirme cerrahisi yapılıyor. Masraflar şirketten, kimsenin cebinden para çıkmıyor yutturmacası. Hepimizin verdiği ortak sağlık sigortasının cebinden çekilen paralarla oluyor bu masraflar. Özür dileyerek bitiriyorum, esas konuyu dile getirmek istedim. Saygılarımla
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir