Medimagazin logo

Nefes kontrolünün sakinleştirici etkisi farelerde keşfedilen nöronlarla açıklanabilir

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, beynin solunum merkezinde konumlanmış bazı beyin hücrelerinin beynin alarm merkeziyle bir bağlantısı olduğu bulundu.
Nefes kontrolünün sakinleştirici etkisi farelerde keşfedilen nöronlarla açıklanabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-New Science’da yer alan habere göre, araştırmacılar arka beyinde farklı türde iki proteine sahip olan bazı nöronları diğerlerinden ayrıştırdı. Beynin uyarı ve solunum merkezine çok yakın konumda olan bu nöronlar, araştırmacılar tarafından yok edildiğinde, farelerin daha yavaş nefes almaya başladığı ve sakinleştikleri gözlemlendi.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Kevin Yackle ve ekibi, yogadaki nefes alma egzersizine atıf yaparak bu nöronlara, havadaki hayat enerjisini kontrol etmek anlamına gelen “pranayama nöronları” adını verdi.

Science’da yayınlanan çalışmada, Yackle’ın ifadesine göre pranayama nöronlarının yokedildiği fareler, etrafta dolaşma, koklama gibi faaliyetler yerine, kendilerini taramaya daha çok vakit ayırarak “aşırı sakin” hale geldiler. Yackle’a göre bu keşif, yoga, meditasyon gibi uygulamalardaki nefes egzersizlerinin neden sakinleştirdiğini açıklayabilir.

Stres azaltımında kullanılabilir

Yackie, solunum için gerekli olan nöronları yanlışlıkla öldürmenin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini, ama yine de keşfedilen bu farklı yapıdaki proteinlerle stres azaltıcı ilaçlar üretilebileceğini ifade etti.

beyin araştırmaları
nefes kontrolü
pranayama nöronları
sakinleştirici etki
yoga
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir