Medimagazin logo

Parkinson hastalarında kullanılan beyin pilinin işlevselliği araştırılıyor

Beyin pili takılan parkinson hastalarının mimiklerinin karşıdaki kişi tarafından doğru algılanıp algılanamadığı tespit edilmeye çalışılıyor
Kaynak: AA
Parkinson hastalarında kullanılan beyin pilinin işlevselliği araştırılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Atilla Yılmaz, halk arasında "titremeli felç" olarak bilinen parkinsonun ileri aşamalarında kişinin titremesinin arttığını, hastanın yürüyemez, yemek yiyemez, kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini vurguladı.

İlaç tedavisinin hastalığın ilk başlarında etkili olduğunu ancak ilerleyen zamanlarda dozu artırmak gerektiğinde ise yan etkiler oluşabildiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"Bu nedenle son yıllarda dünyada ve Türkiye'de birçok merkezde parkinson hastalarına beyin pili ameliyatları uygulanmaya başlandı. Ameliyat sonrası titreme başta olmak üzere birçok belirtinin hızlıca düzeldiğini görebiliyorsunuz. Ameliyatın büyük bölümü hasta uyanıkken yapılabiliyor. Ameliyat bölgesi uyuşturulduğundan hasta acı hissetmiyor."

Bilimsel çalışmalar sürüyor

Yüz mimiklerini kullanamayan parkinson hastalarının da beyin pili ameliyatı sonrasında duygularını mimiklerle belli edebilmeye başladığından bahseden Yılmaz, bu mimiklerin karşı taraftaki kişi tarafından doğru algılanıp algılanmadığının tespiti için bilimsel çalışma yaptıklarını aktardı.

Yılmaz, çalışmanın alanında önemli bir sonucu ortaya çıkartacağına inandıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Parkinson hastalarımızda beyin pilinin titreme, hareket zorluğu ve yürüyememe gibi şikayetleri gidermesinin yanında maske yüz denilen mimik belli edememe sorununa da iyi geldiğini gözlemlememiz üzerine bilimsel bir çalışma yapmaya karar verdik. Dünyada beyin pilinin parkinson hastalarında konuşmaya, bağırsak ve sindirim sistemine ve hastaların hareketlerine olan etkilerinin araştırıldığı çeşitli bilimsel çalışmalar var ancak pilin hastaların yüz mimiklerine olan etkisiyle ilgili bu tarz bir çalışma daha önce yapılmamış."

Pilin etkisi değerlendirildi

Atilla Yılmaz, çalışmayla ilgili şunları anlattı:

"Konuyla ilgili 18 hastadan sırasıyla normal bakmalarını, gülümsemelerini, kızgın ve mutsuz şekilde bakmalarını istedik ve bu 4 mimiği 4 ayrı beyin pili frekansında ve bir de pil kapalıyken tekrar ettirdik. Bu sırada hastalarımızın yüzlerinin fotoğraflarını çektik. Beyin pili kapalıyken hiçbir mimik belli edemeyen hastalarımızın, pil açıkken ve bazı frekanslarda bu yüz mimiklerini başarıyla gerçekleştirebildiklerini gözlemledik. Elde edilen bu fotoğrafların hastanın o an hangi yüz mimiğini yapmaya çalıştığını ve pilin açık mı kapalı mı olduğunu bilmeyen insanlar tarafından değerlendirilmesini sağlamak için de www.bilimedestekol.com adlı internet sitesini kurduk. Çektiğimiz fotoğrafları site üzerinden yayımlayarak o an hangi duyguyu yansıttığının tahmin edilmesini istedik. Amacımız katılımcıların parkinson hastalarının yüz mimiklerinde ne anlatmak istediğini anlayıp anlamadıklarını, dolayısıyla pilin etkisini değerlendirmek."

Yılmaz, şu ana kadar sitede binin üzerinde oylama yapıldığı ancak sayının artmasını istediklerine dikkat çekerek belirli bir sayıya ulaştıktan sonra çalışmayı sonlandırıp sonuçları bilim dünyasıyla paylaşacaklarını belirtti.

parkinson
beyin pili
tıbbi cihaz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir