Medimagazin logo

Prof. Dr. Bengi Başer: Aşı konusunda yanlış bilgi veren sağlık çalışanına ceza verilebilir

Sağlık çalışanlarının da gerekirse aşı için eğitime tabi tutulması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Başer, "Hastaya yanlış bilgi veriliyorsa ceza verilebilir" dedi
Prof. Dr. Bengi Başer: Aşı konusunda yanlış bilgi veren sağlık çalışanına ceza verilebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Koronavirüs aşılarına yönelik büyük dezenformasyon olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer ise bir hastasının BioNTech aşısı olmak istediğini; ancak doktorunun, kalp kapak hastalığı nedeniyle kalbinde iltihap (miyokardit) oluşabileceği bilgisini verdiğini söyleyerek, "Böyle bir şey yok! Aşı tedirginliğini azaltmaya, önce bazı sağlıkçıları eğiterek başlamalıyız" dedi.

Habertürk''ten Demet Demirkır'a  açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Başer, "Aşı karşıtı hekimler var ama bu olacak şey değil. Her geçen gün pek çok ülkeden veriler yayınlanıyor. Ortada bir İsrail gerçeği var; nüfuslarının yüzde 80'ini aşıladılar, günlük vaka sayıları 10'a 20'ye indi ve açıldılar. Amerika ve İngiltere gibi örnekler de var. Brezilya'da da nüfusun yüzde 80'inin aşılandığı bir bölgeden veriler geldi" diye konuştu.

Prof. Dr. Başer sözlerini şöyle sürdürdü: "Aşılar miyokardite neden oluyor mu deniliyor. İsrail, nüfusunun yüzde 80'ini aşıladı, 275 tane miyokardit (kalp kası iltihabı) vakası ortaya çıktı. Bunların da çok büyük bir bölümü hafif geçiriyor. Koronavirüs geçirip miyokardit olanlar da var, bu da unutulmamalı."

"HEKİMİN AŞIDA OLUMSUZU GÖRMESİ AFFEDİLEMEZ"

"Tıpta biz her şeyde, ilaçta da yaptığımız işlemlerde de kar ve zarar oranına bakarız" diyen Prof. Dr. Başer, şunları söyledi: "İnsanlar olumsuzu görüyor, halk bu şekilde görebilir ama bir hekimin bunu görmesi affedilemez; çünkü hekimlik mesleği bunun üzerine dayalıdır. Siz her zaman neyin yararı varsa onu uygularsınız. Bir cerrahi uygularken de komplikasyon riski vardır, hastaya stent takarken de komplikasyon riski vardır. Ameliyatta hasta yüzde 1 ihtimalle masada kalabilir ama yüzde 99 kurtulma şansı göz önünde bulundurulur. Hasta yüzde 1 ihtimal ölecek diye ameliyat mı yapılmasın. Bu büyük bir yanlış. Yanlış bilgilendirmeyi hemşireler, sağlık memurları, paramedik, teknisyen hatta doktorlar bile yapabiliyor; ama bir hekimin onca bilimsel veri ışığında ortaya çıkmış olan sonuçları görmezden gelip 'sana bu olabilir' demesi büyük bir cehalettir."

"ELİMİZDE GERÇEK YAŞAM VERİLERİ VARKEN BU YANLIŞLAR YAPILMAMALI"

Sağlık çalışanlarının da gerekirse aşı için eğitime tabi tutulması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Başer, "Hastaya yanlış bilgi veriliyorsa ceza verilebilir. İnsanlar, sağlıkçıların söylediklerine göre hareket ediyor ve bu konuda çok büyük yanlışlar yapılıyor. Örneğin, 'Koronavirüs geçirdim, aşı olursam kötü olabilirmişim' diye soruyorlar. Her gün yayın yazıyoruz. Hasta olanlardaki tek doz aşı, hasta olmayanlardaki iki dozdan çok daha etkili. Sonuç olarak aşıların çalışmaları var. Elimizde yayınlar, gerçek yaşam verileri varken bu yanlışlar yapılmamalı" şeklinde konuştu.

prof. dr. bengi baser
covid aşısı
miyorkardit
aşı yan etkileri
Yorum (5)
orkun göçer
Hekimleri tehdit etmeden önce bilimsel kararlılığı ve güvenirliği olan açıklamalar yapılmalı. Sağlık çalışanları bilgilendirilip eğitilmeli. Sağlık çalışanlarının ve insanların kafası karışık. Önce bu düzeltilmeli. Tutarsız ve güvensiz açıklamalardan kaçınılmalı. Halk Sağlık Bakanlığına güvenmiyor Bilim Kuruluna güvenmiyor. Korona testi pozitif çıkan hastalara hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ve dünyada kabul görmemiş hatta komplikasyonlarından ötürü yasaklanmış Hidroksiklorokin Bakanlıkça filyasyonlarda verilmedi mi?Yine hiçbir etkinliği olmayan Favipiravir verilmedi mi? Bakanlık vaka sayılarında ve aşıda ve bu süreçte birçok kez halkın gözünün içine baka baka yalan söylemedi mi? Tehdit etmeden önce bunları düşünün öyle açıklamalarda bulunun.
9
Cevapla
ERDOĞAN SÜ
Sağlık bakanlığının bu konudaki dezenformasyonu önlemek ve insanların aşı tereddütünü kırması için ,bilimsel verileri ilgili hekimlere iletmesinin yararlı olacağı kanısındayım.
1
Cevapla
Yavuz Ergün
Ağzına sağlık hocam, PCR ın polimerize nin anlamını, zincir reaksiyonlar ı bile bilmeyenler büyük resmi gördüğünü zanneden , para para diyen cahiller yorum yapıyor. Megaloman ya da paranoid olmak lazım ki hiç Türkiye derecesi yapmamış biri dünya çapındaki profesör den daha zeki olduğu vehmine kapılıyor olan Türkiye ye oluyor, çocuk, büyük ilaç ve aşı ile kurtulanlar yanında elimizde ölen, MI geçiren, tromboz la felç olan covid hastaları bu cahiller e inanıyor. Yurtdışında ki Doktor arkadaşlarım rahat ,maskesiz Ken böyle konuşan bir sağlıkçıya ağır ceza haktır...
7
Cevapla
Nilgün
Aşı karşıtlığının toplumda yayılmasının sebebi hekimler değil sosyal medyadır. Bunlarla başetmek zor olunca yine en kolayı olan doktorlara baskı ve tehdit yolunu savunuyor. 800 bin sağlık çalışanı aşılandı ve hala bir kesim vatandaş ikna olmuyorsa suç yine sağlıkçılarda mı?
7
Cevapla
Aile hekimi
Profesör unvanını almış bir hekim bile hekimlere karşı bu derece bir nefret söylemi geliştirdi ise,biz sahada çalışan hekimlerin hali ne olur? Kendisini bulunduğu ilin asi ikna timlerinde cansipharane gönüllü olarak çalışmaya davet etmek lazım.boylece kendisinden,aşıya olan duyarlılığını yakışan hekimlik örneği görmüş oluruz.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir