Medimagazin logo

Prof. Dr. Berna Uluğ: Stigmanın kırılması için herkese görevler düşüyor

Dünya Ruh Sağlığı Günü için doğru bilinen yanlışları Türkiye Klinikleri TV’de aktaran Prof. Dr. Berna Uluğ “Stigmanın (damgalanma) toplumda kırılması için hem profesyonellere hem topluma büyük görevler düşüyor” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Prof. Dr. Berna Uluğ: Stigmanın kırılması için herkese görevler düşüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Klinikleri TV Dünya Ruh Sağlığı Günü için ‘stigma’ya dikkat çekti. Santa Farma sponsorluğunda yapılan programda; halka yöneltilen soruların cevapları uzmanlara izletildi. Uzmanlar stigmanın ruh sağlığı tedavileri üzerindeki etkisine dikkat çekerek stigmanın kırılmasının önemini vurguladı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berna Uluğ ile Öğretim Üyesi Dr. Koray Başar halkın ruh sağlığı hastalıklarına karşı tavrına mercek tuttu. Halktan alınan cevapları değerlendiren uzmanlar doktora başvuru, ilaç kullanımı gibi konularda ön yargının kırılması gerektiğini belirtti. 

Prof. Dr. Berna Uluğ depresyonun psikolojik olduğu kadar bünyesel ve biyolojik belirleyicileri de olduğunu belirterek “İnsanların zihinlerinde tedavilerin etkili olmayacağına veya zararlı olacağına dair ön yargılar oluyor. Örneğin bazen insanlar antidepresanlarla ilgili korkular yaşıyorlar.  Bazen hasta yakınlarının ilaçlara yaklaşımları da tedaviyi engelleyebiliyor. Oysa depresyon da dahil olmak üzere ruhsal rahatsızlıkların çok etkili ilaç tedavileri var. Tabi ki ilaç tedavileri tek başına değil psikolojik yaklaşımlarla psikoterapilerle birlikte uygulanırsa daha faydalı oluyor.” dedi.

Ruhsal bozukluklar ile ilgili tedavilerin tıbbın herhangi bir alanında uygulanan tedavilerden daha fazla olumsuz etkisi olmadığına dikkat çeken Öğretim Üyesi Dr. Koray Başar “Her hastanın her hastalığına uygun bir tedaviyi bu konuda eğitim almış ruh sağlığı uzmanlarının düzenlemesi mümkün. Bu şekilde düzenlendiğinde önüne geçilmeyecek yan etkiler konusunda tedbirler alınarak uygun bir tedavi ile kişinin toplumsal yaşama dönmesi mümkün olabiliyor. Tedaviden çekinilmesi, ruhsal bozuklukların tedavisinde en büyük engel olarak görünüyor.” dedi.

dünya ruh sağlığı günü
berna uluğ
koray başar
Yorum (3)
Hasan Akdemir
Topluma yerleşmiş bir davranışın silinmesi için 3 nesil geçmesi gerekir, o da 3x33 =99 yıl eder demişti bir sosyolog. Sürekli diken üstünde olan bir toplum için bu sürenin de yetmeyeceği aşikar.
19
Cevapla
aydin sinal
stigmanin kirilmasini bilmem ama sigma nin kirilmasiyla olusan depremler ülkenin basbelasi. saka bir tarafa;gecen senelerde frankfurt aile doktorlari icin yapilan seminarda konusmaci olarak katilan berlin tip fak.psikiatri profosörü söyle demisti:kaba bir hesapla toplumda her on kisiden birisinin psikilojik tedaviye ihtiyaci var,bu psikolojik tedavi ihtiyaci olanlarinda 1/10 nun klinik tedavi altina alinmalari lazim,milyonlarla ifade edilen bu sayilara ne hekim,nede ilac kafi gelir, bu sayilar bir endüstri toplumunun gercegi,ama Türkiyedeki sosyal,ekonomik sosyal ortamin yaratigi psikolojik bozukluklarda bu rakamlardan asagi degil .devlet hastahaneleri polikiliniklerinde psikiatri uzmanlari hastalari beser-beser alip dert dinleyip ellerine birer recete verip yolluyorlar. Sayin Ulug ve Basar meslektaslarimizin telkinleri,dilekleri,arzulari ancak özel tedavi ücretlerini kendilerinin ödeyebilecekleri hastalar icin gecerlidir,ufak bir servet gerektirse bile yillik tedavilerine ödeyecekleri para arabalarinin yillik masraflarinin cok daha azidir,tedaviden kacmayin,en önemlisi hastalik kroniklesmeden erkenden tedaviye baslayin derim.hastalik kronik hale gelince tedavi imkansizlasiyor.
5
Cevapla
Kelaynak
Bu stigma sözcüğü ağzınıza pelesenk olmuş. Yazıda da geçmiş zaten, damgalanma demektir. Niçin stigma diye yabancısı dayatılıyor? Türkçe gibi güzel bir dil varken niye stigma yahu? Bu sözcükleri kullananların çoğu havadan sudan konuşamaz yabancı dilde. Nedir bu ille yabancı olsun sevdası?
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir