Medimagazin logo

Prof. Dr. Ünal: Yoğun Bakımda çalışan dermatolog var

Son günlerde sık sık günlük vaka sayılarında rekorlar kırılıyor. Peki yoğun bakımlarda durum ne? Kimi uzmanlara göre yoğun bakımların kalitesini korumak zorlaşırken kimileri ise aşılamanın yaygınlaşmasından dolayı doluluğun yüzde 100'e ulaşmayacağını savunuyor.
Prof. Dr. Ünal: Yoğun Bakımda çalışan dermatolog var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Haber Global'den Merthan Sümbelli'nin haberi...

Dünya Covid-19 ile mücadele ederken aşılama çalışmaları da devam ediyor. Bilimsel çalışmalara göre şu ana kadar geliştirilen hemen hemen her aşının hastaneye yatışı neredeyse tamamen engellediği ifade ediliyor. Ancak burada önlemlerin alınmasının gerektiğini de unutmamak gerekiyor. 

Türkiye toplu aşılamaya 14 Ocak’ta başladı. O günden bugüne 17 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Ancak 1 Mart’ta ‘Yerinde karar’ yöntemiyle normalleşme çabaları beklenen sonucu vermedi. Normalleşme adımları 29 Mart’a kadar devam edebildi. Türkiye’de tam 58 il kırmızı hale geldi.  

VAKA 33 BİN İKEN YOĞUN BAKIM DOLULUĞU %72,1'Dİ

Bu tarihten itibaren ülkede tedbirler artırıldı. Vaka artışlarındaki artış durdurulamazken dün 54 bin 740 vaka ile rekor kırıldı. O dönemde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66,5 oldu. Bu rekordan önceki 2. pik dönemiyle bir kıyas yapmak gerekirse, 8 Aralık 2020’de 33 bin 198 kişi ile rekor vaka açıklanmış, 211 kişi hayatını kaybetmişti. Aynı tarihte yoğun bakım doluluk oranıysa yüzde 72.1 olarak göze çarpıyordu. 

Rekorun kırıldığı günden 10 gün sonra yani 18 Aralık’ta 26.410 vaka tespit edilmiş, 246 kişi hayatını kaybetmişti. Yoğun bakım doluluk oranındaysa çarpıcı bir artış olmasa da 1,6’lık bir yükselişle yüzde 73,7’e çıktığı görülmüştü. Şimdi Türkiye 7 Nisan’da vaka sayısında rekor kırdı. Ancak bu sefer devrede aşılama da var. Türkiye'de 17 milyon 500 binden fazla doz aşı uygulandı. 10 milyondan fazla kişi ilk doz aşısının alırken, neredeyse 7 buçuk milyon kişi çift doz aşısını oldu.

“DOLULUK ORANI DA ÖLÜMLER DE ARTAR”

Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, vakaların artmasından sonra yoğun bakımlarda da artış olacağı görüşünde. “Birkaç hafta içerisinde hastane yatışları ve yoğun bakım doluluk oranları artar” diyen Ünal, buna bağlı olarak ölümlerin de artacağının altını çiziyor. 

“YOĞUN BAKIMDA ÇALIŞAN DERMATOLOG VAR”

Şu an yoğun bakımlarda çalışanların kimler olduğunu iyi anlamak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Necmettin Ünal, 450 civarında yoğun bakım uzmanının çalıştığını belirtiyor. Bunun yanı sıra yoğun bakımlarda önceden olduğu gibi şimdi de ağırlıklı olarak anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlarının çalıştığını aktaran Ünal, “Bunlar yeterli gelmediği için başka branşlardan doktorlar da kaydırılıyor. Dermatoloğun çalıştığı yoğun bakım ünitesi bile var” diyor. 

“DOLULUK ORANI ARTARSA HİZMET KALİTESİ DÜŞER”

Yoğun bakım konusunda eğitim almayan kişilerin kaydırılmasının yoğun bakım servislerinin performansının düşmesine neden olacağını ifade eden Prof. Dr. Necmettin Ünal, “Yoğun bakım doluluk oranları arttıkça verilen hizmetin kalitesi düşeceğinden ölüm sayılarında artış gözleniyor” ifadelerini kullanıyor. 

Haberin devamı için TIKLAYINIZ 

yoğun bakım
dermatolog
koronavirüs
necmettin ünal
Yorum (6)
Nadide dinç
Dermatologlar edebiyat fakültesini mi bitirdi
24
Cevapla
Badi
Benim çalıştığım salgın hastanesinde yoğun bakımda pratisyenler duruyor. Bir nöbette yoğun bakımda mavi kod verildiğine şahit olduk:)
8
Cevapla
Branş
Dermatolog kovid ödemesinden almak için yoğun bakımda var. Uyanıklar sizi. Yiyin devletin malı.
6
Cevapla
Mesleki
FIKRA bu ya; Cehennemde yeni bir zebani işe başlamış. İlk gün kıdemli zebani tarafından gezdiriliyormuş. Her yerde dev, yüksek kaynar kazanlar içinde yanan insanlar ve her bir kazanın başında zebaniler varmış. Bizimki bakmış derin bir kazanın başında 5 zebani bekliyor. – Bu ne demiş ? – Bu Almanların kazanı, sürekli birlik olup yardımlaşıp üst üste çıkarak yukarıya tırmanıyorlar ve oradaki zebaniler de tırmananı tekrar aşağıya atıyor… Biraz daha ilerlemişler dev bir kazan daha. Başında 3 zebani bekliyormuş. Bizimki yine dayanamamış; – Peki burada niye 3 zebani bekliyor? – Bu da Amerikalıların kazanı, bunlar da arada yardımlaşıp çıkmaya çalışıyorlar ve görevli 3 zebani yukarıya çıkanı tekrar aşağıya atıyor. Bizimki bakmış bir sürü dev kazan ve her kazanın başında çeşitli sayıda görevli zebani varken ileride bir kazan var ki başında hiç zebani falan yok. Hemen atılmış; – Yahu bu kazanda niye görevli zebani yok, boş mu? Kıdemli artık bıkkın bir şekilde cevaplamış; – O Türklerin kazanı. Görevli zebaniye gerek duymuyoruz. Zaten içlerinden birisi çıkmak için çaba sarf ettiğinde diğerleri birlik olarak hemen onu aşağıya çekiyor. Türklerin yerine koyun hekimleri durumumuzun en güzel özeti.Branş (Hekim) arkadaş aylardır kovid ödemesinin yapılmadığının farkında değil herhalde... ''Uyanıklar sizi. Yiyin devletin malı'' bir hekimin yaklaşımı bu olamaz, olmamalı...
1
Cevapla
Sakaryalı Hemsire
Yaw doktorlar ne iş yapıyor bütün işleri hemşireler yapıyor.sakarya Yenikent Hastanesi'nde calisiyorum gün aşırı 50 hastaya tek hemşire çalışıyorum 6 aydır döner alamıyorum.doktorlar yan gelip yatsın tüm döner onlara dağıtılsin.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir