Medimagazin logo

'Rahim ağzı kanserinden aşıyla korunmak mümkün'

Jinekolojik kanserlerle ilgili farkındalığı artırmak, rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vajina ve vulva kanserleri gibi kadınları etkileyen başlıca kanser türlerine ilişkin risk faktörlerine, semptomlara, erken teşhis ve önleme stratejilerine dikkat çekmek amacıyla 20 Eylül tarihi bu yıl itibariyle “Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü” olarak ilan edildi.
'Rahim ağzı kanserinden aşıyla korunmak mümkün'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Alman Jinekoloji Eğitim ve Araştırma Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, “Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü” dolayısıyla, kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanseri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ünlü, rahim ağzı kanserinin öncesinde uzun sürecin bulunmasının, etkinliği kanıtlanmış hücresel tarama testlerinin (PAP smear) varlığının, kansere gidebilecek problemlerin etkili bir şekilde tedavi edilebilir olmasının tarama ve erken tanıya imkan sağladığını belirtti.

Dünyadaki kadın kanserleri içerisinde üçüncü sıklıkta görülen rahim ağzı kanserinin gelişmiş ülkelerde tarama programlarının başarıyla uygulanması nedeniyle altıncı sırada yer aldığını ifade eden Ünlü, dünyada her yıl yaklaşık 400 ila 500 bin yeni rahim ağrı kanseri saptandığını, bunların 190 bininin ölümle sonuçlandığını kaydetti.

Ünlü, rahim ağzı kanserinin risk faktörleri olarak Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu, sigara, çok eşlilik, erken cinsel ilişki, immün sistemin baskılanması, beslenme faktörleri ve genetik faktörler olarak sıralandığını aktararak, şöyle devam etti:

"Rahim ağzı kanserinin öncesinde uzun sürecin bulunması, etkinliği kanıtlanmış hücresel tarama testlerinin (PAP smear) varlığı, kansere gidebilecek problemlerin etkili bir şekilde tedavi edilebilir olması, bu hastalığa özgü önemli bir özellik olup, tarama ve erken tanıya imkan sağlar. Böylece, daha çok hasta henüz kanser olmadan erken teşhis edilebilmekte ve kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Rahim ağzı kanser tarama programları, bu kanserin görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azaltmak için son derece önemlidir. Ülkemizde de PAP smear, HPV DNA taraması yapılmaktadır."

Bu kanserlerin büyük çoğunluğundan "HPV" denilen cinsel yolla bulaşan virüsün sorumlu tutulduğuna ve buna karşı geliştirilen aşıların koruma sağladığına işaret eden Ünlü, bu aşının yeni bir enfeksiyon gelişimini önlediğini ancak vücutta var olan enfeksiyonu tedavi etmediğini belirtti.

“AŞI OLUNSA DA TARAMALAR DEVAM ETTİRİLMELİ”

Türk Alman Jinekoloji Eğitim ve Araştırma Hizmet Vakfı’ndan, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Üstün ise, HPV aşısının henüz Türkiye ulusal aşı takviminde yer almadığını belirterek, "Ancak en kısa zamanda yer alması beklenmektedir. Aşının uygulanması tamamen ailenin isteğine bağlıdır ve ücretlidir. Aşılansa bile kadınlarda rahim ağzı taraması devam etmelidir. Çünkü aşı tüm HPV tiplerine karşı korumaz, bazı hanımlar kullanım sürelerine tam uymayabilir ve bu nedenle aşının etkinliği düşebilir. Aşı gebelikte başlanmamalıdır.

Aşılamada ilk doz yapılıp gebe kalındıysa doğum sonrası sıfırdan başlanıp 3 doz yapılmalıdır. İki doz yapıldıysa 6. ay dozu için gebelik sonrası emzirme dönemine bırakılmalı ve bir yıl içinde yapılmalıdır. Emzirme döneminde güvenle başlanıp yapılabilir. Aşı canlı veya ölü virus taşımadığından virusa ait enfeksiyon veya benzeri istenmeyen etki mümkün değildir. Aşı yerinde enjeksiyona bağlı kızarıklık, minimal ağrı, şişlik, hafif ateş olabilir. Ayrıca bulantı, baş dönmesi, göz kararması da yan etki olarak karşılaşılabilir.” dedi. 
 

rahim ağzı kanseri
cihat ünlü
tajev
Yorum (2)
ömer hayyam
Rahim ağzı kanserinden aşıyla korunmak mümkün KESİNLİKLE MÜMKÜN DEĞİL ! Zanaatımız ve sanatımız ticari oyunlara , ticari başarılara , ticari global firmaların vicdanına, irfanına,basiretine,idrakına bırakılmamalıdır.
1
Cevapla
Krizantem
Bu zaten yapılan bir uygulama. Aşı + pap smear taraması. Belki yurtdışında olduğum ve burda rutin uygulandığı için öyke düşünüyorumdur. Türkiye’de aile hekimleri hastaları pap smear ‘e kontrole çağırmıyor mu? 13 yaş çocuklara hpv aşısı yapılmıyor mu?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir