Medimagazin logo

Reklama çok daha fazla bütçe ayıran vakıf üniversitelerine: Ar-ge ye de biraz baksanız!

YÖK, üniversitelere "yükseköğretimde araştırma faaliyetlerini artırabilmek ve geliştirebilmek için başlatılan sürece ne şekilde katkıda bulunabileceklerine" dair yazı gönderdi.
Reklama çok daha fazla bütçe ayıran vakıf üniversitelerine: Ar-ge ye de biraz baksanız!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurulunca üniversitelere yazı gönderildi. Basında bir süre önce vakıf üniversitelerinin tanıtım faaliyetlerine ar-ge den çok daha fazla kaynak aktardığı gündeme gelmişti.

Yazıda, son yıllarda üniversitelerin üretilen bilginin değere dönüştürülmesi sürecine sağlamaya başladıkları ciddi katkının, bölgesel ve ulusal düzeyde kalkınmada üstlendikleri rolleri daha da önemli hale getirdiği belirtildi.

Bu kapsamda YÖK tarafından sunulan önerilerin, araştırma ve yenilik temelli bir büyüme ekseninin benimsendiği Onbirinci Kalkınma Planı'nda yerini aldığı vurgulanan yazıda, şunlar kaydedildi:

"Üniversitelerimizin araştırma kapasitelerinin genişletilmesi sürecinde kamu kaynakları ile kamu dışı kaynakları, birbirinin tamamlayıcısı olacak şekilde harekete geçirmeleri ve bu kaynakların etkin kullanılmasına yönelik planlama yapmaları gerekmektedir. Bu bağlamda vakıf üniversitelerimizin kendi iç kaynaklarını, Onbirinci Kalkınma Planı'nda yer verilen hedeflerin hayata geçirilmesine yönelik olarak, kendi bünyelerinde yürütülecek araştırma faaliyetlerinin fonlanmasında ve daha verimli bir şekilde kullanmaları beklenmektedir.

Yükseköğretim Kurulumuz, gelecek yıllardaki program açma ve öğrenci kontenjanı taleplerini değerlendirme süreçlerinde vakıf üniversitelerimizin araştırmaya ayırdıkları bütçelerini çok daha yakından izleyecek olup, bu süreci şeffaf ve katılımcı bir şekilde yönetecektir."

Ayrıca, YÖK'ün alacağı kararlara kaynaklık etmesi için üniversitelerin bu konudaki görüş ve önerileri ile bu bağlamda vakıf üniversitelerinin öz gelirlerinden araştırmaya ayrılması planlanan miktarların 2 Eylül'e kadar bildirilmesi de istendi.

ar-ge
vakıf üniversite
yök
Yorum (1)
Osman D
Maalesef, bizdeki özel üniversitelerin kuruluş ve gelişmesi ABD'den biraz farklı. Onlarda, başka ticari ve sınai faaliyetlerinden dolayı zaten varlıklı olan kişi veya kuruluş, bu varlığını eğitime vakfederek eğitime katkıda bulunmayı amaçlıyor. Buradan bir kazanç hedeflemiyor. Varlığını gerekirse bu uğurda tüketmeyi göze alıyor. Bizde ise, daha kuruluş aşamasında amaç kar ve kazanç. Bunlara, bu haliyle "vakıf üniversitesi" demek zaten yanlış. Zira ortada vakfedilen bir şey yok. Bunlar, özel üniversite. Amaçları ise, velilerin ve halkın yüksek öğrenim yönündeki hayalini kullanarak kar etmek. Alan karlı olduğu için, sayıları da pıtırak gibi artıyor. Hele KKTC'de iş çığırından çıkmış durumda. (Düşünün: beş yıl önce bir tıp fakültesi kurulmuş. Bu fakülteyi, YÖK de tanımış. Onca bölümü ve öğretim üyesi var. Ancak, beş yıldan beri tüm anabilim dallarından toplam on tane bile sci yayını çıkmamış.) Bu durumda YÖK'ün duruma el koyması ve bu kuruluşlardan ARGE ve bilimsel araştırma yönünde bir üniversitede olması gereken işleri istemesi, yerine getiremeyenleri kapatması, işin sulandırılmasına engel olması gerekiyor. Umarım sermayeden ve siyasetten gelen kulis ve baskılara direnip bunu başarırlar. Ancak, umarım diyorum. Zira, böyle bir umudum da yok.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir