Medimagazin logo

Renkli reçete davasında aile hekimi savunması: Sanıklardan menfaat temin etmedim

Kayseri merkezli 7 ilde, renkli reçeteyle alınabilen uyuşturucu içerikli ilaçları yasa dışı yollarla sattıkları öne sürülen 12'si tutuklu 24 sanık hakim karşısına çıktı.
Kaynak: AA
Renkli reçete davasında aile hekimi savunması: Sanıklardan menfaat temin etmedim
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla avukatları hazır bulundu. 

Sanık M.Ş, Adana'da aile hekimi olarak görev yaptığını söyledi.

Sanıklardan muayene ettikleri de etmedikleri de olduğunu belirten M.Ş, "Bazı sanıklar, ilaç kullanan ve maddi durumu iyi olmadığı için gelemeyen yakınları için reçete yazmamı istedi. Ben de bu kişilerden raporu olanlara yardımcı oldum. Bunu bazen telefon görüşmelerimizde yaptım. Sistemden reçete yazıp gönderdim. İlaçları hangi eczanelerden aldıklarını bilmiyorum. Sanıklardan menfaat temin etmedim." diye konuştu.

Eczacı sanıklardan M.F.C. de ilaç almak için eczaneye gelen bazı sanıkları tanıdığını, 1442 kutu ilaç sattığını, bu ilaçların düşümü yapılmadığı için sayının yüksek çıktığını, eczanenin kendi sisteminden satış yaptığını, elden reçetesiz satış yapmadığını savundu.

Sanık Y.Ü. ise eczanede kalfa olarak çalıştığını, bazı sanıkları tanıdığını belirterek, "Bu kişilere ilaç satışını eczane sahibi sanık M.F.C. verirdi. Zayinin yüksek çıkmasının sebebini bilmiyorum. Son aylarda bu ilaçlara yoğun bir talep vardı. Renkli reçeteden ekstra ücret alıyorduk." dedi.

Sanık E.Ç, telefonda görüştüğü sanık doktor M.Ş'nin kendisine reçete gönderdiğini söyledi. 

Sanık Y.B, oğlu ile doktora gittiğini, muayene olmadan görüşerek, raporları olan oğlu ve eşi için ilaç yazdırdıklarını ve bunları ağrı kesici olarak kullandıklarını iddia etti.

Sanık A.B, uyuşturucu bağımlısı olduğunu, bundan çocuklarının haberi olmadığını ve 25-30 yıldır bu ilaçları kullandığını kaydetti.

Sanık B.B, ele geçirilen hapları sanık Y.B'den aldığını anlatarak, "Kendim ve kardeşim için aldığım 23 kutu ilaç için 2 bin 300 lira para verdim. 8-10 yıldır bu ilaçları kullanıyorum. 20 günde 2 kutu alma hakkım vardı, bu yetmediği için alıyordum." diye konuştu.

Hasta oldukları için bu ilaçları kullandıklarını ileri süren diğer sanıklar, suçsuz olduklarını belirterek tahliye ve beraatlerini istedi.

Sanıklar H.D. ve H.S'nin tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 12 Temmuz'a erteledi. 

Olay 

Kayseri merkezli İstanbul, Adana, Konya, Elazığ, Erzurum ve Tekirdağ'da 7 Mart'ta 34 adrese eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, bazı doktorların renkli reçeteyle alınabilen uyuşturucu içerikli ilaçları yazdıkları sözde hastaların, bu ilaçları anlaştıkları eczanelerden temin ettikleri ve yasa dışı yollarla sattıkları iddiasıyla 24 şüpheli gözaltına alınmış, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 12'si tutuklanmış, 12'si de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
 

renkli reçete
doktor
aile hekimi
Yorum (5)
Hasan Akdemir
Hafta sonu bir hastam torbacıdan , kamu fiyatı 72 TL olan Lyrica 300 mg 56 cap ü 400 TL den aldığını söyledi. Artık pregabalin torbacılara düştü, onu bu hale getiren doktor arkadaşların da hangi branşlardan olduğu ve ilaç bağımlılığı konusunda ne düzeyde psikiyatri rotasyonuyla eğitim aldığını irdelemek gerekecek.
67
Cevapla
Ali
Psikiyatriye girip, en basitinden yeşil (reçete olmasa da) antidepresan almadan çıkan hasta gördünüz mü hiç? Her hastaya ille de ilaç yazılacak. Psikoterapi hemen hiç yok. Hasta sayısının yoğun olması Bakanlığı bağlar sizi değil. Yoğunluğu bahane etmeyin. Günde yirmi otuzdan fazla hasta bakmayın. Sistemi çözmesi gereken siz değilsiniz. Bırakın tıkansın. Tıkansın ki çözüm üretilsin. Bir deneyin.
23
Cevapla
bulut
yeşil reçete gerektiren madde bağımlısı hastaları psikiyatri sahiplenmiyor. sadece randevuyla hasta bakıp, böylesi hastalara kapısını kapatıp, diğer branşların kapısına def ediyor. tatlısu hekimliği ile diğer branşları bağımlı hastalarla başbaşa bırakmaya çalışıyor. bir yandan da bu hastaların madde bağımlısı olduklarını, onların hastası olmadığını iddia ediyor. lirika mirika. her neyse. eğer bağımlılık ise, bu hangi branşın alanına girer?? BU SORU HERKESE İDİ.. BAKANLIĞA DA BURADAN BİR DERS ÇIKAR; O DA ŞUDUR: bakanlık yeşil reçete yazılmasını diğer branşlara yasaklamalıdır. sadece kendi branşları ile ilgili teşhis kodları ile olursa ödemeyi o zaman kabul etmelidir.
30
Cevapla
Kerem can
Psikiyatri suya sabuna dokunmadan randevusuz konsultasyon bile bakmam diyerek işin içinden sıyrılıyor. Madde bağımlılığını yaygın anksiyete bazukluklarını beyin cerrahisi gibi hiç alakası olmayan branşlar tedavi etmek zorunda kalıyor. Halbuki bu grup hastalar psikiyatrinin hastaları. Bazı psikiyatri uzmanları gözü yaşlı deprasyonda olduğunu sanan narin güruhla muhatap olmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Ülkemizde madde bağımlılığı ve ilaç kötüye kullanımı hızla artıyor. Bu kişilerin rehabilite edilmesi gerekir. Bu sorun daha da büyüyecek.
40
Cevapla
Ç dam
Eğer ortada bir pregabalin bağımlılığı varsa bunu yazan ilgili klinik branşlar önce dönüp bir kendilerine bakacak bu bir.. ilaç bağımlıları için amatem kurulmuş olup yıllardır faaliyet gösterilmekte olup, boş oturan aile hekimlerinin biraz yönlendirme yapması gerekecek; herşeyi ilgili klinik branştan bekleyemeceksiniz bu iki... psikiyatrideki hiçbir klinik tablo pregabalin ize şuan için remisyona girmemekte olup, nöropatik ağrı vs ile ilgilenen herkim varsa önce 6 yıllık tıp eğitimlerini baya bir gözden geçirmeleri gerekecek, bence bu üç... karın tokluğuna çalışırken kimse gıkını çıkarmazken; kendi yaratmış olduğunuz kaosu psikiyatri kliniğine yıkarak halledemezsiniz, o beğenmediğiniz psikiyatri doktorları hastanın yüzüne bakıyor ve dinliyor bir kere :-) bu dört.. türk hekimliğinin dayanışması ancak bu kadar olurdu şaşırmadım yorumlara.. kendi düşen ağlamasın bir zahmet bu da beş :—) kolay gele.
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir