Medimagazin logo

Sağlık Bakanı Demircan: 'Türkiye bilinçli antiyotik kullanımı sürecine girdi'

18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü. Türkiye de gereksiz kullanımı engellemek için önlem alan ülkelerden biri. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, bilinçli antibiyotik kullanımı ile ilgili alınan önlemlerin sonuç verdiğini söyledi.
Kaynak: NTV
Sağlık Bakanı Demircan: 'Türkiye bilinçli antiyotik kullanımı sürecine girdi'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi olan Türkiye’de alınan önlemler sonuç verdi. 

NTV'de yer alan haberde Sağlık Bakanı Ahmet Demircan,

 “Trend gayet iyi, ümit vaat ediyor. Türkiye bilinçli antibiyotik kullanımı sürecine girdi. 100 tane reçetemizi ele aldığımız zaman içinde antibiyotik olan reçete sayısı 34,9’du. Çalışmalar sonunda 2016’da yüzde 29’a kadar düştü. Yani 100 reçeteden 29,5’inde antibiyotik var” dedi.

İlaç Takip Sistemi ve bilinçlendirme çalışmaları sonucunda 2011 yılında 218 milyon kutu olan antibiyotik kullanımı, 195 milyon kutuya kadar indi. 

Aynı dönemde antibiyotik için harcanan tutar ise 450 milyon lira azaldı.

Gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesinde 5 dakikada sonuç veren beta testinin de önemli rol oynadığını belirten Bakan Demircan, “Antibiyotiklerin çok kullanılması, endikasyonsuz kullanılması direnç problemini geliştirir ve gelecekte elimizde mikroorganizmalara karşı kullanacak ilacımız kalmaz veya çok azalır. Bu da sağlık açısından tehdit edici bir unsurdur” uyarısında bulundu.

antibiyotik
akılcı ilaç
Yorum (2)
YG
Sayın bakanım aile hekimlikleri genel olarak bu konuda duyarlı davransa da aynı duyarlılığı aynı oranda hastane hekimliklerinde göremiyoruz. Belirtmiş olduğunuz test hastanelerde yok. Bu konuda aile hekimlikleri ile yapılan çalışmalar hastanelerde özellikle KBB poliklinikleri başta olmak üzere dahiliye, göğüs hastalıkları gibi polikliniklerle yapılmalı. Ayrıca burada en önemli konulardan biri de eczanelerden borç antibiyotik verilmesinin önüne geçmek gerekiyor. Bazı eczaneler ilaç satmak adına hastaya borç antibiyotik veriyor. Hasta ile aile hekimini karşı karşıya getiriyor.
10
Cevapla
dr
İLAÇ YAZMAZSAN DARB EDİLİYORSUN.HAKIM VE SAVCILARLA BAŞIN BELAYA GİRERERSE YANARSIN.
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir