Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Doktor aynı zamanda hikmet sahibi de olmalı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Ne yazık ki salt tıbbi bilgiyle donatılmış ve bunu klinik becerisiyle zenginleştirmiş bir doktor modeli, bir bütün olarak algılanması gereken insana gereken hizmeti vermekte yetersiz kalmaktadır. Her bilgili ve becerikli doktor, aynı zamanda hikmet sahibi usta bir hekim değildir" dedi.
Kaynak: AA
Sağlık Bakanı: Doktor aynı zamanda hikmet sahibi de olmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

 "Tıbbiyeli olmak bir ayrıcalıktır"

Tıp fakültesini tercih etmenin hem fedakarlığı hem de başarıyı zorunlu kıldığını belirten Koca, şöyle devam etti:


"Ülkemizde tıbbı kazanmak için milyonlarca kişiyi geride bırakarak zirveye tırmanmanız gerekir.
 2018 yılında Yükseköğretim Kurumları Sınavına 2 milyonun üzerinde kişi başvurdu. Açılan tıp kontenjanı ise 14 bin 643'tür. Ancak hekim sayımız 150 binlerdedir. İlk bakışta bu rakamlar sizlere çarpıcı gelebilir. Ancak gelişmiş ülkelerle kıyaslandığımızda hekim sayısı açısından da, nüfusa oranla yatak sayısında da hala oldukça gerilerdeyiz. Tıbbiyeli olmak bir ayrıcalıktır. Ne var ki üstlendiğiniz sorumluluk da o denli ağırdır. Daha azimli, daha uzun soluklu, daha fedakar, daha sevecen ve daha sabırlı olmayı gerektiren bir sorumluluk bu. Bir o kadar da onur verici, gurur vericidir."

"Hekimlik üstün meziyetler gerektirmektedir"

Koca, sağlık hizmetinin insan odaklı bir hizmet olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Doktorundan hasta bakıcısına kadar her aşamada sabır ve fedakarlık ister. Yoğun mesailerin geceyi gündüze, gündüzü geceye devşirdiği, kaderin mutsuz yüzü ile tanışmış insanların mutlu edilmesi uğruna mutlulukların feda edildiği bir ömre talip olmak vardır bu yolda.
 Hekimlik üstün meziyetler gerektirmektedir. Ne yazık ki salt tıbbi bilgiyle donatılmış ve bunu klinik becerisiyle zenginleştirmiş bir doktor modeli, bir bütün olarak algılanması gereken insana gereken hizmeti vermekte yetersiz kalmaktadır. Her bilgili ve becerikli doktor, aynı zamanda hikmet sahibi usta bir hekim değildir.
"

Hekimlerin giydiği beyaz önlüğün; saflığın, güvenin ve temizliğin bir nişanesi olduğunu vurgulayan Koca, şu ifadeleri kullandı:

"
Bu güveni sağlayabilmek, başta şiddet olmak üzere birçok sorunun üstesinden gelebilecek bir anahtardır.
 İnsan varlığına bakışımızı sadece morfoloji ve fizyoloji penceresiyle sınırlamak bizi acizliğe götürür. Nihai vizyonumuz, toplum olarak sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu, ihtiyaç halindeki herkesin vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine kolayca erişebildiği bir Türkiye'ye sahip olmaktır. Biliyorum, yapacak çok işimiz, gidilecek çok yolumuz var. İhtiyacımız olan azimli, kararlı, donanımlı, hakkaniyeti gözeten kadrolardır."

Daha sonra Bakan Koca, öğrencilerin meslekle ilgili taleplerini dinledi ve sorularını yanıtladı. 

Programa, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya milletvekilleri, SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

sağlık bakanı
fahrettin koca
tıbbiye
hekim
Yorum (10)
Diş tabibi
4 yıllık diş hekimi olarak polisten , öğretmenden 1000 tl daha düşük maaş alıyorum ama kafaya takmıyorum.. Bunda da vardır bir hikmet diyorum.. nasıl olunuyor mu böyle?
44
Cevapla
dr
vardır bi hikmeti.acilde devamlı saldırılara uğruyoruz.şamaroğlanı olduk.vardır bi hikmeti.
48
Cevapla
Doc
Hikmetinden süal olunmaz cilvei Rabbani . Ömer baba kurtlar vadisi
6
Cevapla
dr.hikmet
Hikmet TDK ya göre bilgelik demektir, benim bilgeliğim dayak yesem de şahsın ceza almayacağını bilmemden, küfür edeni duymazdan gelirsem şiddeti önleyeceğimi bilmemden, çok hasta bakmazsam keyfi soruşturma yiyeceğime emin olmamdan, bekar kuralar ile boğuşurken eş durumu yapanları görmezden gelmekten, döner uçurumunu düşünmemekten, imkansızlıkları seve seve olmasa da kabul etmem gerektiğindendir.
14
Cevapla
Serhat özlü
Eğitim hastanelerinde sağlık bilimleri üniversitesi (sbü) kadrosuna geçen torpilli avam sınıfla geçemeyen torpilli olmayan işçi sınıfı diye 2 grup oluştu Sbü kadrosuna gecenlerin çoğu akademik süresi yeni dolanlar oysa yıllar geçip kadro alamayanların çar adaletsizliğin olduğu yerde ne huzur ne de başarı ur sağlık bakanlığı bu haksız uygulamaya derhal el atmalıdır adamına göre açılan ve dağıtılan kadrolar yerine adaletli bir şekilde kadrolar açılmalıdır
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir