Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Şehir hastanelerini sevklerin olmayacağı yapıda konumlandırıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Şehir hastanelerini ileri teknolojisiyle, branş çeşitliliğiyle ve disiplinleriyle yetkin olan ve hastanın artık şehir hastanesinden başka bir hastaneye veya ile hasta sevk edilmediği bir hastane olarak konumlandırıyoruz." dedi.
Kaynak: AA
Sağlık Bakanı: Şehir hastanelerini sevklerin olmayacağı yapıda konumlandırıyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bursa Valisi Yakup Canbolat'ı makamında ziyaret eden Bakan Koca, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin lokasyonu, doğal kaynakları ve rehabilitasyon imkanlarıyla bundan sonraki süreçte sağlık turizminden daha ciddi bir pay alacağına inandığını söyledi.

AK Parti hükümetleri döneminde Bursa'ya yapılan 45 milyar liralık yatırımın 2 milyar liraya yakınının sağlık alanında olduğunu belirten Koca, "Şehir hastanemizin toplam yatırımı 2,3 milyar lira gibi değere ulaştı. Şehir hastanemizin bundan sonraki süreçte Bursa'da sağlığın üssü olabilecek konumda oluşturulduğunu ve hem fiziki yapısıyla hem branş çeşitliliğiyle hem teknolojik yapısıyla özellikle yanık merkezi dahil olmak üzere kalp, onkoloji, kadın-doğum çocuk, psikiyatri, fizik tedavi gibi branş hastaneleriyle bölgenin sağlık üssü olabilecek bir hastanemiz." ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık 5 milyonluk nüfusa hizmet verecek"

Koca, 16 Temmuz'da hasta kabulüne başlanacak Bursa Şehir Hastanesinin, Güney Marmara'da yaklaşık 5 milyonluk nüfusa hizmet vereceğini aktardı.

Şehir hastanelerini sağlığın geldiği en üst noktada konumlandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Koca, şöyle devam etti:

"Şehir hastanelerini ileri teknolojisiyle, branş çeşitliliğiyle ve disiplinleriyle yetkin olan ve hastanın artık şehir hastanesinden başka bir hastaneye veya ile sevk edilmediği bir hastane olarak konumlandırıyoruz. Bursa'daki şehir hastanesi bin 355 yataklı, 475 bin metrekare kapalı alanlı, 49 ameliyathanesi olan son derece bütün disiplinleriyle yetkin bir şekilde planlanmış bir hastanemiz. Bu arada, taşınmasını düşündüğümüz diğer hastanelerimizle ilgili de altını özellikle çizerek söylemek istiyorum; biz o yerleri de gerekli tadilat ve restorasyon ihtiyaçlarını tamamlayarak önümüzdeki dönemde yine sağlık ve sağlık eğitimi amaçlı kullanacağız."

Koca, Bursa Şehir Hastanesinin, Türkiye Genom ve Türkiye Kansergen projeleriyle ilgili klinik araştırmaların yapılabileceği bir sağlık kuruluşu olarak da konumlandırıldığını kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bursa'nın doğal kaynaklarının zengin olduğu bu ortamda bu anlamda sağlık turizminde daha öncelikli bir yaklaşım içinde olacağımızı, şehir hastanesinin de bunu bir şekilde tamamlayan bir unsur olarak her geçen gün Bursa'nın sağlıkta öncü olan bir sağlık kenti algısını vermekten yanayız." dedi.

Emir Sultan Türbesi'ni ziyaret eden Bakan Koca, daha sonra Büyükşehir Belediyesine geçti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile görüşen Koca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bursa Erkek Lisesinde okuduğunu, karakterinin oluşmasında bu şehrin önemli bir etkisi olduğunu söyledi.

Şehir hastanelerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Hayalim" diye nitelendirildiğini hatırlatan Koca, bu sağlık kuruluşlarının üniversitelerle iş birliği içinde olacağını dile getirdi.

Bakan Koca, şehir hastanelerini sağlık üssü olarak konumlandırdıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Var olan eski yerler de sağlık amaçlı kullanılacak. Bursa Şehir Hastanesine ulaşım konusu önemli. Bu konuda oldukça gayretli çalışmalar yaptıklarını, çözüm geliştirme noktasında çalışma içinde olduklarını çok rahat söyleyebilirim. Kamulaştırmayla ilgili bir bölgenin devam eden bir süreci var. O kamulaştırma bölgesini de hızlı kamulaştırma sürecini devreye sokarak, Cumhurbaşkanımızla da bu meseleyi görüşüp hızla bir kararnameyle bu süreci tamamlamak istiyoruz. Bunun dışında özellikle şehir hastanesiyle Bursa'nın lokasyonunu, doğal kaynaklarını da biliyoruz. Bu çerçevede termal turizm için yaşlı bakım benzeri sağlık turizmi anlamında ciddi bir potansiyel taşıdığını, Bursa'nın sağlık turizminde olması gereken payı almadığını ama çok güçlü bir yapısının olduğunu, özellikle termal ve rehabilitasyon amaçlı Bursa'nın doğal kaynaklarının zengin olduğu bu ortamda bu anlamda sağlık turizminde daha öncelikli bir yaklaşım içinde olacağımızı, şehir hastanesinin de bunu bir şekilde tamamlayan bir unsur olarak her geçen gün Bursa'nın sağlıkta öncü olan bir sağlık kenti algısını vermekten yanayız."

Belediye Başkanı Aktaş ise 16 Temmuz'da hasta kabulüne başlanacak merkez Nilüfer ilçesi Doğanköy mevkisindeki Bursa Şehir Hastanesine ulaşım için seferlere başlandığını, raylı sistem için de hazırlık yapacaklarını aktardı.

 

sağlık bakanı
fahrettin koca
şehir hastanesi
Yorum (3)
hemşire
bu hastanelerde kim çalışacak bu hastalara kim bakacak Bu suskunluk bu vurdumduymazlık neyin nesidir neden kimse ses çıkarmıyor .şimdi yazacaklarım bakanlık olarak nasıl bir hale geldik durumunun bir özeti bir rezilliğidir.bakanlık,tkhk genel sekreterlikler,thsk,ilsağlık müdürlükleri,ilçe sağlık müdürlükleri,asm ler,toplum sağlığı merkezleri,diş hastaneleri diye kaç gruba ayrıldı.böyle oluncada hastanelerde çalışacak kimse kalmadı torpili olan siyasi,bürakrat, doktor eşleri,bürakrat eşleri,sendika ağalarının yakınları genel sekreterliklere,diş hast kısaca masa başı yerlere kaçtılar yok eczane yok verimlilik kalite ,hasta hakları aynıyat vb ya uzman olarak ya masa başı olarak nerde rahat yer var oralara akın ettiler hastanelerde doktor eşleri en rahat yerlerde çalışyor masa işlerde nöbet turmaya adam bulunmuyor neymiş doktor eşiymiş ,torpilli kişilerde en rahat yerlere geçtiler ,bunları sayılara vurursak en az 50,60 kişi ekarte oldu ,düşünsenize bir lab tek teknisyeni diş hastanesinde ne arar ne iş yapar kadrosu bile yok pdc de bu nasıl iştir tayin alıp gidebiliyor,birrönt tek ilçe sağlık müd gidebiliyor röntgen makinesi mi var,vb vb bu tür örnekleri çoğaltabiliriz.nice hemşire genel sekreterliklere uzman adı altında geçiş yaptılar ve geri sözleşmesi bitince hastaneye dönüyür ancak bu kişiler ne serviste ne bağlı oıldugu birimde çalıştırılmıyor yok neymiş eskiden müdürmüş uzmanmış sorumluymuş artık zor yerlerde çalışamazmış diyerekten en olmaz yerlerde masa başlarında çalışıyorlar.sendika ya yakın kişilerde aynı şekilde en rahat yerlerde çalışıyorlar böyle oluncada hastanelerde iş yükü en gariban kim varsa personelin üstüne biniyor BU HASTENELRDE KİM ÇALIŞACAK ARKADAŞLAR BU İŞLERİ HEP TORPİLİ OLAMAYAN KİŞİLER Mİ YAPACAKLAR.Neymiş doktor eşi serviste çalışamaz neymiş idarecinin akrabası serfviste çalışamaz mış böyle birsey olur mu yahu.bu kişileri sayıya vurunca en az 100 kişiyi buluyor,ve bunlar üstünede döner sermayeden %10,15 ödül adı altında fazladan ödeme yapılıyor.yeni sistemde otelcilik müd olsun ,sağlık hizmetleri müdürü olsun yardımcıları olsun sözleşmesi bitince yine en rahat yerlerde çalışyorlar neymiş müdürlük yapmış bunu türkiye geneline vurunca her 2 senede bir yüzlerce kişi geri hizmette dönüyor iş yapmıyor anlıyacağınız aynı şekilde adı uzman olan sağlık personelleride aynı şekilde yapıyorlar eee bu hastenelerde kim çalışacak böyle olursa neden kimse itiraz etmez bu konuyu sendikaya değilde direk bakan başbakana cumhurbaşkanına yazmak gerekir,yeter artık personelolmadığından iş yükü öyle artıkı artık ev yüzü göremez olduk eve gidince elimiz ayağımız tutmuyor oldu.buna bir çözüm yolu bulunmalı artık nedir bu adaletsizlik
7
Cevapla
derviş
doktorları yine bizim doktorlarımız olacak değil mi sayın bakan. şehir hastanelerine alınacak doktorlar iç özel ilan olmayacak değil mi? mesela ilk 20 deki tıp fakültesi mezunu, ingilizceyi ilets 6.5 düzeyinde bilen, scı-e dergilerde birinci isim 4 yayın, afiliye özel hastaneden alınan doçent prof unvanlı olmayan, yurt dışı deneyimi olan,yan dalı olan 15 yıl tecrübeli.... böyle koşullar istenmeyecek değil mi? yoksa kapatılan devlet hastanesini bıkkın metal yorgunu hekimlerini şehir hastanesi değil, perse-polis hastanesine atasanız 500 hasta kapıda birikecek ve yine sevk olacaktır. ya da söyle yapın şehir hastenesinde sgk geçmesin..geçse de mutlaka katkı payı alın .yoksa "yap-işletçiyi" mutlu edemezsiniz. devlet hastenesi kapat, patronun yapıp işlettiği hastaneye yönlendir. hizmet devlette ne ise aynen devam.
10
Cevapla
Osman D
Sayın Bakanım, Şehir hastaneleri için samimi duygularınızı anlıyorum. Henüz hiçbirini gezme imkanım olmadı. Ancak, resimlerinden gördüğüm kadarı ile gerçekten de fiziksel olarak çok güzel görünüyorlar. Elinize sağlık. Yalnız sağlık hizmetinde sevklerin yapılmayacağı noktaya gelecek kadar iyi olmak, sadece bina ve cihaz yeterliliği ile mümkün değildir. Kabul edersiniz ki, ileri sağlık hizmetleri ancak iyi oluşturulmuş sağlık ekipleri ve bu ekiplerin yönetimle iyi koordinasyonu ile mümkün oluyor. Bizde işte eksik olan bu. Ülkedeki Eğitim Araştırma Hastaneleri'nde iyi kötü giden bir şeflik sistemi daha sonra kaldırıldı. Buralarda da uzman doktorlara tek başına çalışmanın yolu açıldı. Bu, zaten hizmet hastanelerinde böyleydi. Sonuçta, ne kadar büyük ve modern binalar olursa olsun, tek başına bireysel olarak çalışan uzman doktorların vereceği sağlık hizmeti bir yere kadardır. Buna bir de hastane yönetimindeki kopukluklar eklenirse, durum daha da vasat olur. Benim tavsiyem, şeflik sisteminin liyakat ölçülerinde yeniden getirilmesi, klinik şeflerine hiç olmazsa memurun disiplini, mesleki uygulamalar ve klinik koordinasyonu konularında yetki ve sorumluluk verilmesidir. Tabii ki, aynı zamanda onların da yıllık olarak denetlenmesi, yapılan işlerden dolayı olumlu-olumsuz hesap sorulmasıdır. Bu, ABD'de fazlasıyla böyledir. Onlarda hatta şeflerin mali yetkileri, işe alma- işten çıkarma selahiyetleri de vardır. Bunlar için bakanlıkta kafa yormak, bir sistem geliştirmek gereklidir. Değilse, şu anki 657 sayılı devlet memurları yasası ile, mesleki uygulama olarak her yönden bağımsız, istediği gibi davranan uzman hekimler topluluğu ile, şu anki hiçbir risk almayan, formal başhekimlik yapısı ile bu hastanelerden ileri uygulamalar beklemek bence fazla iyimserlik olur. Tabii kafa yorunca bu konudaki başkaca eksikler de tespit edilebilir. Naçizane, bunlar benim görüşlerimdir. Çalışmalarınızda başarılar diler, saygılarımı sunarım.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir