Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı: Her enjeksiyon uygulaması için yazılı onam alın

Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü enjeksiyon ve damar yolu açma gibi küçük tıbbi uygulamalar da dahil bütün tıbbi işlemler için bilgilendirilmiş yazılı onam alınmasını ve bunların saklanmasını talep etti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlık Bakanlığı: Her enjeksiyon uygulaması için yazılı onam alın
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul İlçe Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği Enjeksiyon Uygulamaları Hakkında resmi yazıda, enjeksiyon uygulamaları sonrasında sunulan hizmetin kusurlu olduğu iddiası ile Sağlık Bakanlığına açılan davaların hukuksal değerlendirmelerine yer verdi.

Bu davalarda, enjeksiyon yapılmadan önce bilgilendirilmiş onamın alınmamış olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı aleyhine tazminat ödenmesine hükmedilmeye başlanılmış olduğu ifade edildi.

Yazıda, enjeksiyondan önce ilgililerin aydınlatılmış onamları alınması konusunda bilgilendirmenin Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda olduğu belirtilerek,  uygulamadan önce aydınlatılmış onam alınmaması nedeniyle açılan hizmet kusuru davalarında Sağlık Bakanlığı aleyhinde karar verildiği ve davacı kişilere Bakanlık tarafından tazminat ödendiği de belirtildi.

Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ileride herhangi bir dava durumu oluşmaması adına, enjeksiyon uygulaması öncesinde ilgililerden aydınlatılmış onam alınarak bu belgelerin sağlık kuruluşunda saklanması konusunda personelin bilgilendirilmesini talep etti.

 

 

sağlık bakanlığı
enjeksiyon
yazılı onam
tıbbi işlem
dava
Yorum (19)
OPR
SAYIN MEDİMAGAZİN SİZ HARİKASINIZ YA.. HEKİMLER GREVDE SİZ BİRİNCİ HEBERDE NE VERMİŞSİNİZ SİZİ TEBRİKLERLE KUCAKLIYORUM HEMDE SIMSIKI
76
Cevapla
hasan
Yıllar önde kolunda damar, sinir eksisi nedeniyle gece 4 saat süren başarılı bir ameliyat yaptığım bir hastam kolunu iyi kullanmadığı için benden şikayetçi olmuştu. Avukat tutup hazırlık yaparken bir süre sonra kolu normal fonksiyonuna kavuşmuştu. Hastanın aşireti sinir tamirlerinin iyileşmesi için belli bir süre geçmesi gerektiğini anlayınca ve kolda iyileşince davadan vazgeçmişlerdi. Tabiatıyla aşiret olduklarından avukattan paralarını geri aldılar. Ancak, beni uzun süre yordular. Çok sevdiğim için mesleğimden vaz geçmedim, ama şimdi olsa galiba Almanya yolcusu olurdum. Hekimlik ülkemizde ateşten gömlek oldu. Bir enjeksiyonun bile sorun olması artık büyük cerrahi müdahalelerin riskini düşünün. Hasta yakınları arşivden onamları alıp yırtsalar neler olur kim bilir. Galiba hırsıza yol gösterir gibi oldum. Dürüst halkımız galiba onu da yapmaz, yapmaması için dua edelim. Aman dikkat! Bakanlık ödemeyi yapar ama hekime rücu eder. Her sağlık çalışanına oturduğu yerden hekim ünvanı verilmesini isteyen sendikacı galiba bunları bilmiyor. Bilse üyelerine ateşten gömlek giydirmez. Tabiatıyla hatalı her girişim suçtur, ancak, sırf onam nedeniyle ceza kesilmesi hoş değil. Hakimlerin hatalı bir girişim olup olmadığını göz önüne alması gerekirken sadece onama dikkat etmesi sözlü onamın da yetmemesi yazılı onam istenmesi basit bir aşı yapılmasını bile komplike hale getirir. Bu da sağlığı olumsuz etkiler. Yaslarımızın düzenlenerek önce hata olup olmadığının tespiti yapılmalıdır. Hata olmayan yararlı bir tıbbi uygulamadan ceza kesmek adil olmaz.
52
Cevapla
Yaşar Bülent
Aydınlatılmış onam iyice abartılmaya başlandı.Kişi kendi isteğiyle bir hastaneye girmişse , yapılması gereken temel girişimler için zaten onam vermiş demektir.Kimseye zorla bir şey yapılmıyor yaptırmak istemeyen,güvenmeyen hastaneden çıkar gider veya bana yapmayın der.Demiyorsa zaten onam vermiş demektir .Her seferinde onam alın demek ben en ufak açığına bakarım bulursam ceza veririm demektir.Bu şartlarda çoğu sağlık personeli çalışamaz..
132
Cevapla
uzman
Gerçekten bıktık artık. Yaptığınız işlem 10 dakika ise, bilgisayar notu, dosya notu, onamı en az yarım saat. onamın arşivlenmesi, denetimi vs. ayrı iş yükü, ayrı sorumluluk. hastaneye gelen, size kendini emanet eden kişi zaten onam vermiştir. Eğer şikayetçi olacaksa da hukuk her türlü ondan yana zaten. Onama imza atması bile yetmiyor ki. Yarın bir gün mahkemede ben tam anlayamamıştım diyebilir. Bazı hukukçulara göre onamlardaki imza tek başına yetmiyor. Okudum anladım, her bir detay, risk bana anlatıldı yazdırmak da gerekiyor. Her bir sayfayı ayrı ayrı imzalaması gerekiyor. Hem enjeksiyonun, hem verilen ilacın tüm risklerini yazılsa hastayı ikna etmek iki saat sürer. Covid polikliniğine gelip bana o ilaçları vermeyin, başka ilaç yapın, serum verin diyen bir grupla az tartışmıyoruz. O istedikleri başka ilaçların da yan etkileri olabileceğini anlatmakla az uğraşmıyoruz. Sanki az işimiz, çok vaktimiz var gibi.
0
Cevapla
Dr. Pediatrist
Malpraktis tiyatroları ne zaman bitecek? Hasta hekime geldiyse muayene olduysa onamı vermiştir. Her ihtimalin onamının alınma ihtimali mi var? Rastgele bir doktorun vakalarını yargıla, en azından bir vakasından ceza almayan doktor kalır mı? Malpraktisin cezası idam olsa sağ kalan doktor olur mu? Milyonluk tazminatların ölmeden mezara koymaktan farkı ne? Şirketler yapacakları işin başında imzalattıkları sözleşmelerle hukuki sorumluluktan kurtuluyor, doktorlar neden eski yasalara mahkum?
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir