Medimagazin logo

'Sağlık çalışanlarına yıpranma payı istiyoruz'

Sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlarla artık karşılaşmak istemediklerini belirten Memiş, "Ücret dağılımındaki adaletsizlikler, aile ve sosyal hayatını bitiren iş yükü, nöbetler, başta şiddet olmak üzere sağlığı ve güvenliğini tehdit eden riskleri tekrar yaşamak istemiyoruz." dedi.
Kaynak: AA
'Sağlık çalışanlarına yıpranma payı istiyoruz'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirmesi Genel Müdürlüğü ve Sağlık-Sen SASAM Enstitüsü tarafından düzenlenen ve teması ''Kronik Hastalıkların Yönetimi'' olarak belirlenen "3. Halk Sağlığı Günleri", Hilton Garden Inn Otel'de gerçekleştirildi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarına her yönüyle hak ettikleri değerin verilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlarla artık karşılaşmak istemediklerini belirten Memiş, "Ücret dağılımındaki adaletsizlikler, aile ve sosyal hayatını bitiren iş yükü, nöbetler, başta şiddet olmak üzere sağlığı ve güvenliğini tehdit eden riskleri tekrar yaşamak istemiyoruz." dedi.

Sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu yaşıyor

Yaptıkları araştırmalarda, sağlık çalışanları arasındaki tükenmişlik sendromunun yüksek oranda çıktığına dikkati çeken Memiş, şunları söyledi:

"Araştırmalarımız sonucunda gördük ki yeniden olsa 'bu mesleği seçmem' diyenlerin oranı yüzde 60,8'dir. Sağlık çalışanlarının yüzde 44,1'i mesleklerinden dolayı psikolojik sorun yaşamakta, yüzde 68,6'sı ailesi ile yeterince zaman geçirememektedir. Yine araştırma sonuçlarımıza göre, sağlık çalışanlarının yüzde 62,2’si genel olarak hayatlarından, yüzde 72,4’ü yaşam kalitelerinden, yüzde 79,3'ü çalışma koşullarından memnun değil. Aynı zamanda sağlık çalışanlarının yüzde 82’si görevlerini yerine getirirken şiddetle karşılaşmaktan korkarken, yüzde 86,8’i de meslek hayatlarında en az bir kez şiddete maruz kaldıklarını belirtmektedir."

Memiş, sağlıkta gelişim ve kalite döneminin sağlam bir temele oturtulmak isteniyorsa, önce sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülerek işe başlanması gerektiğine vurgu yaparak, sağlık çalışanları olarak hakları olmayanı talep etmediklerini, sağlık hizmetlerinin yüksek riskli meslek grubunda olduğundan diğer meslek mensuplarına verilen yıpranma payının sağlık çalışanlarına da verilmesini istediklerini söyledi.

''Yıpranma payı istiyoruz''

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimata rağmen yıpranma payı konusunda sürecin hızlı işletilemediğini dile getiren Metin Memiş, "Sağlık çalışanlarının tümüne yıpranma payı verilmesini istiyoruz." dedi.

Lisans tamamlama konusuna da değinen Memiş, 120 bin sağlık çalışanının bu hak kapsamına alındığını, 80 bin sağlık çalışanının lisans tamamladığını, 40 bin sağlık çalışanının da 2 yıl içinde mezun olacağını belirtti. Memiş, 2015 ve sonrası mezun olanlara da bu hakkın verilmesi gerektiğini söyledi.

Sempozyumda ayrıca, SASAM Sağlık Politikaları Direktörü, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, TBMM Aile, Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, Ak Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da birer konuşma yaptı.

yıpranma
sağlık çalışanı
Yorum (20)
ali aras
binbirgece masalları devam ediyor
37
Cevapla
m. murat
Olasılıkla meslekten bıkmış, bu yüzden emekli olmayı bekleyen binlerce sağlıkçının olacağı, bu da sağlık hizmetini kısmi felce uğratacağı korkusunu taşıdıklarından işi ağırdan alıyorlardır. Doktor fazlalığı olunca o zaman bu pay verilir. Bu arada sürecin yavaş işleme durumundan ziyade torbadan tümden çıkarılmış deniyor.
22
Cevapla
Frankie Bellevan
Sayın Metin Memiş Kardeşim , Metin Memiş Bey : Şurasını Lütfen Kabul edin ki ; Masa Tenisi Size Göre bir Spor Değildi.. Masa Tenisinde Formu tam ve yerinde olan ; Sizden daha Üstün bir Oyun Sergileyen ; Former Sağlık Bakanımız Sayın Prof.Dr.Recep Akdağ kArşısında tutunamadınız , Hiçbir varlık dahi Gösteremediniz.. Maş Görüntüleri Elimizde... Sayın Recep Akdağ'ın " hem Halefi , hem de Selefi " olarak Sağlık Bakanlığı Görevini Devralan , Yürüten Sayın Mehmet Müezzinoğlu'nun Karşısına ise Hiçbir şekilde , Herhangi bir Müsabakaya , Karşılaşmaya Çıkmadınız , Çıkamadınız... Görmedik / Gösterrmediniz , Duymadık / Duyurmadınız , Bilmiyoruz / Bildirmediniz.. Artık " 2019 " Öncesi Şu 2017 'nin Son aylarında 2018 'e Girerken , " 2019 " Gelip Çatmadan , Son Bir " Fırsat " olarak , Var Gücünüzle şu En iyi Bildiğiniz , Haberdar olduğunuz Konular Vasıtasıyla bir Yüklenin , Bakalım.. Yüklendiğinizi bir Görelim.. Nasıl Pehlivan ( Normal Pehlivan mı ? / Somun Pehlivanı mı ? ) Olduğunuzu Hem Bizler Görelim , Hem de Milletimiz bir Görsün... Çok Dikkat Edin de , Bir Kere daha " Künde 'ye " Gelmeyin.. Sonra da Eski Milli Güreşçilerimizden " Reşit Karabacak " gibi Sızlanmayın , Bahane aramayın... Hepten " Tuş " olmuş , Takat' ten Düşmüş , Takat'ı kalmamış Sağlık Çalışanlarını ; Dönderip , Dönderip , Tekrar , Tekrar " Köprüye " Hiç değilse " Siz " Getirmeyin , " Siz " Bunu yapmayın.. Sağlık Çalışanları "Kendilerini" Size , Şahsınıza , Sizlere Güvenerek" Emanet " Etmişlerse : Hata Mı yapmışlardır ? Suç Mu İşlemişlerdir ? Suçları Bu Mudur ? Sağlıcakla Kalın Metin Bey...
40
Cevapla
Brad Pitt
Ayni haberler, ayni laflar. Ben okumaktan bıktım bu adamlar konuşmaktan vaatten bıkmadı. Herhalde miras olarak aktaracağız sonrakilere
32
Cevapla
Fatma Yirmibeş
Bu masallara Kadir İnanır bile inanmıyor artık..
28
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir