Medimagazin logo

'Sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapılıyor'

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışmaların yapıldığını belirterek, "Önümüzdeki bütçeden sonra, Sağlık Yasa Paketi getireceğiz. Bu yasa çalışmamız, sadece sağlıkla ilgili olacak. Bunları komisyona getirmeden önce muhalefete ve kamuoyuna açacağız, tartışılsın, olgunlaşsın, ondan sonra biz tasarımızı getireceğiz komisyona." dedi.
Kaynak: AA
'Sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapılıyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Demircan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Açlık grevini sürdüren Nuriye Gülmen'in sağlık durumuna ilişkin soru üzerine Demircan, Gülmen'in 10 Ekim tarihinden bu yana Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yattığını anımsattı. Demircan, "Mahkum servisinde gözetim altında tutuluyor. Her gün 5 uzman doktordan oluşan heyet kendisiyle görüşüyor. Tedavi ve tetkiklerin yapılması gerektiği hakkında görüşülüyor ancak hiçbir şekilde tedaviyi kabul etmiyor." dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına göre, şuuru açık olduğu sürece ne tetkik için kan alınabildiğini ne de tedavi için girişimde bulunulabildiğinin altını çizen Demircan, "Hastanın şuuru açık. Kendisiyle her gün görüşüyoruz. İzin verirse, sağlığının son durumunu gözleme dışında bir hekim ancak müşahede ile buna bakabiliyor. Yoksa, gelip ne kilosunu tartabilirsiniz, yapamazsınız, izin verecek. Etmiyor. Bizim yapacak bir şeyimiz yok. Biz ancak şuur kapanması olursa yasalar izin veriyor ve müdahale hakkını kullanıyoruz ama öyle bir durum olmadığı için biz öyle bir girişimde bulunmuyoruz." ifadelerini kullandı.

CHP'li milletvekillerinin "işine dönsün" talebi üzerine Demircan, "Sağlık Bakanı olarak bana emanet edilmiş. Bu yargının konusu. Elbette ki devletin sahibi millet. Millet yönetme yetkisini siyaset üzerinden kullanıyor. Biz, burada fikirlerimizi özgür ortamda söyleyeceğiz ama hakaret etmeyeceğiz, iftiraya kaçmayacağız ve yalan da söylemeyeceğiz. Bunda hemfikir miyiz? Ondan sonrasını konuşuruz." dedi.

Hekim intiharlarını değerlendirdi

Bakan Demircan, intiharlara ilişkin bir soru üzerine de "Kaba intihar hızı yüz bin, nüfus başına düşen intihar sayısını ifade ediyor. Dünya Sağlık Örgütü 2017 istatistik verilerine göre, Amerika'da yüz binde 14,3, Avrupa bölgesinde 14,1, Türkiye'de TÜİK verilerine göre 2015 yılında yüz binde 4,15. Gönül ister ki sıfır olsun ama insanlar da bu şekilde kendi hayatlarına son veriyorlar." diye konuştu.

"Sağlık çalışanları zor bir meslek icra ediyor"

Sağlık çalışanlarının yoğun çalıştığını ve yıprandığını ifade eden Demircan, sağlık çalışanlarının zor bir meslek icra ettiğini söyledi.

İhtisas yapanların bunu çok iyi bildiğini dile getiren Demircan, "Nöbetler, yoğun çalışma ortamı sağlıkta kaçınılmaz. Esas mesele, bir aritmetik meselesi. İhtiyacınız belli ve elinizdeki doktor sayısı belli. Elinizdeki doktor sayısını optimum seviyeye çekmedikçe, bizim ne asistanımız ne uzman hekimimiz optimum şartlarda çalışamayacak. Mecburuz, ekstra ilave çalışma yapmaya. Ümit ediyorum, 5 yıl içinde Türkiye pratisyen hekim açığını kapatacak. On yılı alan bir süre içinde de uzman hekim açığını kapatacak diyemiyorum. Çünkü yan dal gelişmesi çok hızlı. Dün dahiliye vardı, sonra nefrolojisi geldi, bir sürü branşlar geldi." değerlendirmesinde bulundu.

özlük hakkı
sağlık çalışanı
Yorum (10)
hemşire
yıpranma payında önce daha büyük sorunları var saglık çalışanlarının sayın memiş can güvenliği,döner sermayenin emekliliğine yansıtılması,ek gösterge artışı ,özlük haklarında ve maaşlarda iyileştirme ,her kesime 15 yıldır iyileştirmeler yapıldı(ögretmenler,polisler,hakimler,işçiler,vb)ancak saglık çalışanlarına hiç birsey yok.kimse mekli olmak istemiyor emekli olunca 2000 tl kuru maaş döner sermayeden aldığımız 25 tl 30 tl önce bunları düzeltin sayın memeiş.3,5 zamma razı oldunuz ya şimdi de verilecek yıpranma payıda böyle olmasın sakın .artık siz memur sen saglık sene güvenimiz kalmadı biz saglık çalışanlarının bunu bilesiniz üye kişiler sırf zorunluluktan yetki sendika olduğunuzdan yoksa gönül bağından değil yakında kimseleri bulamıyacaksınız
37
Cevapla
Mahmut
Haberin içeriği ile başlık arasında hiç bir bağlantı göremedim, birileri bizi aptal yerine mi koymaya çalışıyor ?
24
Cevapla
Cengiz
'Özlük haklarında iyileştirme'ye Ek Ödemesi olmayan kurumlardaki hekimlerden başlayın lütfen. 15-16 yıldır bu mazlum Hekimler için ne gibi bir iyileştirme yaptınız? Hiç, hiç, hiç...
41
Cevapla
ufuk engin
Rahmetli Erbakan geldi aklıma.Hadi ordan hadi ordan...kimse inanmıyor di mi?..hala saf olanlar var mı aramızda??varsa sağlık sende çay içmeye gitsin..
17
Cevapla
Maximus
Cengiz kardeşim, eminim farkındasınızdır gene de yazıyorum; Sizi görmezler, duymazlar, algılamazlar, yani tamamen yok sayarlar ve ne yazık ki gene öyle olacak, hiç umutlanmayın. Üzgünüm..
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir