Medimagazin logo

Şehit doktor babası: 27 yıldır evlat acısı yaşıyorum Kürtleri hiç suçlamadım

Doktor oğlunu 1985'te teröre kurban veren Hasan Dayan, askerin elinde silahla dağda PKK'lı aramasıyla terörün bitmeyeceğini, çözüm için bölge halkının kazanılması ve terör örgütünün yalnızlaştırılması gerektiğini söyledi. Dayan, "Ben oğlumun şehit olması nedeniyle kesinlikle Kürt kardeşlerimizi suçlamıyorum. Çünkü onlar da benim gibi üzülüyorlar bu olaylara." dedi.
Kaynak: ZAMAN
Şehit doktor babası: 27 yıldır evlat acısı yaşıyorum Kürtleri hiç suçlamadım
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

1984 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitiren genç ve idealist doktor Ulucan Dayan, Şırnak'ın Kızılsu Köyü Sağlık Ocağı'na atanır. Ancak Dayan, daha meslek hayatın başında terörün kanlı yüzüyle karşılaşır. 1985 yılında Kırkkuyu köyüne sağlık taramasına giderken PKK'lıların saldırısına uğrayarak şehit düşer. Dayan'ın cebinden, sağlık taraması yapacağı köyün çocuklarına vermek için aldığı şekerler çıkar. Bölge insanına hizmet etmek için gecesini gündüzüne katan ancak teröre kurban giden Dayan'ın ailesi, 27 yıldır aynı acıyı yaşıyor. Baba Hasan Dayan, TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan terör alt komisyonunda konuşurken bu acıyı kimsenin yaşamasını istemediklerini, ne Türk ne de Kürt annelerinin artık ağlamaması için herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Yaşadığı acının hiçbir zaman 'Kürt düşmanlığı'na dönüşmediğini vurgulayan baba Dayan, "Ulucan'ın içinde vatan, millet için görev yapma özlemi vardı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da görev yapmak istiyordu. Şırnak'a tayini çıktığında hiç üzülmedi. Çocuğumu terör örgütü PKK şehit ettiği halde o bölgede yaşayan halka kızmıyorum. Kesinlikle Kürt kardeşlerimizi suçlamıyorum. Çünkü onlar da benim gibi üzülüyorlar bu olaylara. Bu örgüt, dış güçler tarafından yönetilen bölgesel bir örgüttür. Biz Atatürk zamanında devletlerin terörüyle karşı karşıya geldik. Gerçekten istenirse bölge terörüyle de baş edilebilir." diye konuştu. Oğlunun belki de kendisini şehit eden teröristin annesini veya oğlunu tedavi etmek için sağlık taramasına gittiğine işaret eden Dayan, böyle bir insanı öldüren PKK'nın hiç kimseye faydası olmadığını ve Kürtleri de sevmediğini kaydetti.

Acılı baba, terörün çözümüne ilişkin olarak da şunları dile getirdi: "Askerlerimiz sırtında torbasıyla, tüfeğiyle diz boyu karın içinde dağda, kayalar arasında ilerliyor. Bununla ne PKK biter, ne Türk askeri-polisi biter. PKK'dan böyle kurtulamazsınız. Silahla olmaz. PKK'yı halktan ayırabilmeliyiz. O halk, devletin yanında olduğunu anlamalı ki, PKK'ya yaklaşmamalı. Bunun için kaynaşmalıyız. Fikirlerine, düşüncelerine saygı göstermeliyiz. Kayseri'dekinin okulu varsa, suyu elektriği varsa orada da olmalı. İşsizlik kaldırılmalı. PKK'nın kendi devletinden güçlü olmadığını anlamalı. 'Benim devletim var' demeli."

Doktor oğlunun şehit olması nedeniyle hastanelere bile gitmek istemediğini anlatan Hasan Dayan, şehit babası olarak devletten ve milletten maddi-manevi desteği her zaman aldığını belirtti. Ulucan Dayan adının iki okula verildiğini, ayrıca Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin de oğlu için kendilerine bir 'şehit evi' tahsis ettiğini sözlerine ekledi. Ulucan Dayan'ın kız kardeşi Fatma Öztürk de ağabeyinin çevresinde çok sevilen bir insan olduğunu, ölümünün ardından 7 arkadaşının çocuklarına 'Ulucan' ismini verdiğini anlattı. Komisyon üyelerinden AK Partili Ülker Güzel ve Oya Eronat, bir şehit babası olarak yaptığı duygu ve sağduyu yüklü konuşma için Hasan Duran'a teşekkür etti.
 

şehit
doktor
babası:
27
yıldır
evlat
acısı
yaşıyorum
kürtleri
hiç
suçlamadım
Yorum (1)
mustafa korkmaz
Allah gani gani rahmet eylesin.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir