Medimagazin logo

SGK'dan beş hastalığa yakın takip! Bu hastalıklarda klinik kaliteye göre geri ödeme yapılacak!

SGK, sağlık harcaması giderek yükselen 5 hastalığın seyrini durdurmak için “klinik kalite sistemi” kuruyor. Bu sistemle diyabet, inme, KOAH, hipertansiyon ve kalp krizi yakından takip edilecek
Kaynak: GAZETE HABERTÜRK - Lütfi ERDOĞAN
SGK'dan beş hastalığa yakın takip! Bu hastalıklarda klinik kaliteye göre geri ödeme yapılacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tüm hastanelerde uygulanmak üzere “Klinik Kaliteyi Önceleyen Fiyatlandırma Modeli” için harekete geçti. İlk etapta son yıllarda hızla artış görülen diyabet, inme, KOAH, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ölçümlenmesi gereken hastalıklar olarak belirlendi.

SGK ve Sağlık Bakanlığı, hastanelerde bu hastalıkların tedavisiyle ilgilenen kliniklerin kalite ölçümlerini yapacak. Böylece kaliteye ve sonuca gere ödeme dönemi başlayacak. Örneğin, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde ayda 100 kalp krizi hastasının 90’ı kurtarılıyorsa, buna karşın İstanbul Üniversitesi Hastanesi’nde 100 hastanın 10’u kurtarılıyorsa aynı şekilde ödeme yapılmayacak.

SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, “Bu hastalıklar için akademik derneklerin de yer alacağı bilim komisyonları tarafından, uluslararası standartlara göre istenilecek veriler belirlenip kayıt sitemi oluşturulacak. Her yıl oluşan veriler bilim komisyonu tarafından değerlendirilerek tedavi etkinliği ve kalitesi değerlendirilecek. Bu sayede hastalıkların yönetimi sağlanabilecek. Oluşan kayıt formları geri ödeme ile ilişkilendirilecek” dedi.

DİYABETİK AYAK SORUNU

Sistemin uygulanacağı diyabet hastalığını anlatan Koç, “20 yıl boyunca diyabet tedavisi gören, düzenli kontrollerine giden, ilaçlarını kullanan, dengeli beslenen, düzenli fizik aktivitelerini yapan bir vatandaşımız ile bu hassasiyeti göstermeyen hastamız arasındaki farkı görebilme ve aksayan noktaya müdahale edebilme imkânı bulabileceğiz. Amacımız diyabet vakasını yönetebilmek ve ‘diyabetik ayak’ diye ifade ettiğimiz ve yılda binlerce hastamızın sadece bu nedenle ayak ve bacak gibi bir uzvunun kaybına yol açan komplikasyonları azaltmak” diye konuştu. Sorunun tespitini ve çözümünü yapabilmek için önce Ulusal Klinik Kayıt Sistemi’ni kuracaklarını anlatan Koç, “Bütçe giderek artıyor ancak buna rağmen etkin tedavi alamadığımızı düşünüyoruz. Bu nedenle 5 hastalıkla ilgili Türkiye’nin pek çok şehrinde merkezler kurmak gerekiyor.

sgk
klinik kalite
Yorum (5)
Şükrü Öztürk
Haberin metnini yazan kişiyi kınıyorum. Hacettepe'de 100 hastanın 90'ı kurtarılıyor İstanbul Üniversitesi Hastanesinde 10'u şeklinde örnek vermek nedir ? Lütfen metne müdahale ediniz. Çünkü bu gerçeği yansıtmıyor. Eğer dikkatsizlik yoksa art niyet var demektir.
7
Cevapla
Hasan Tatlısöz
Zaten ağır komplike hasta bakmayan özel sektör başarı çıtasını yükseltmek için tüm riskli hastaları devlet hastanelerine yönlendirecek.
1
Cevapla
Şamar oğlanı
Dr Şükrü bey, o bir örnek olarak verilmiş sadece. Böyle oluyor diye kimse iddia etmiyor mi. Üniversite mezunu daha okuduğunu anlamaktan aciz. Gerçekten hayret
1
Cevapla
drbarış
sgk'yı ve özellikle özel sigortaları hastaların kartlarını hovardaca harçatan bir tanı yöntemi ince iğne aspirasyon biyopsisi. en örneklerinde yaşadım. annmin tiroidine 2 kamu 1 marka özelde iab yapıldı. 3 ü de boş çıktı. kamu sskdan özel annemin özel sigortasından (bankacı) paralarını çektiler.hele özek sigorta insafsızca çekmiş (1800 TL).sonuç BOŞ BOŞ BOŞ. 1800 tl boşa gitti. sgk boş ya da özel sigorta boş iabnin parasını kuruma ödemesin. iab yararl yöntem.gerçek bileninin az olduğu ama para girince herkesin iğne batırdığı bir tetkik oldu.
1
Cevapla
Gülpembe Oğuzhan
Neden DRG ye göre geri ödemeye geçilmiyor bu sorunların bir çoğuna çözüm olabilir
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir