Medimagazin logo

SUT fiyatlarının çok düşük olması personelin maddi kaybına neden oluyor

Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Gökhan Yünkül, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin ekonomik durumlarının iyi olmadığını belirtti. Sağlık çalışanlarının alın terinin karşılığını alamadığını, bunun en önemli sebebinin de ek ödemeden kaynaklandığını belirten Yünkül, Sağlık Bakanlığı’nın artık bu haksızlığa son verecek adımlar atması gerektiğini ifade etti
Kaynak: İHA
SUT fiyatlarının çok düşük olması personelin maddi kaybına neden oluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ek ödemelerde yaşanan sorunun en temel sebeplerinden birinin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatları olduğunu gündeme getiren Sağlık-Sen Şube Başkanı Gökhan Yünkül,

“ Sosyal Güvenlik Kurumu her hastaya yapılan işlemle alakalı Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirtilmiş (SUT) fiyatı belirliyor. Toplamda hastanenin aylık geliri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun fatura ediliyor ve SGK’dan bir para ödemesi yapılıyor. Hastaneye gelen paranın bir kısmını devlet tekrar vergilendirme tabi tutarak ayırıyor. Bunun dışında SGK’nın hastaneye ödemiş olduğu paranın yaklaşık olarak yüzde 40’ı Sağlık Bakanlığı’nın personeline, ek ödeme altında yönetmelikle belirlenmiş oranlarda dağıtılıyor. Geriye kalan kısmı ise hastanelerin giderleri için kullanılıyor.” dedi.

"Sağlık Bakanlığı konuya el atmalı"

Çoğu hastanenin gelir-gider dengesinde problem yaşadığını anlatan Yünkül, “Hastanelerin gider kalemleri daha yüksek. Bunun nedeni de SUT fiyatlarının 10 yıldır değişmemiş olmasından kaynaklanıyor. Oysa ki 10 yıl içerisinde döviz kurundan, personel maaşlarına, gider kalemi içerisindeki tüm maddelerin yükselişi devam ederken, gelir kalemi 10 yıldır sabit şekilde duruyor. Ek ödeme sorununun da en büyük nedeni SUT fiyatlarıdır. Sağlık Sen’in toplu sözleşmede kazanmış olduğu sabit ek ödeme var. Çoğu hastane bu sabit tek ödeme dışında sağlık çalışanlarına ek ödeme yapamıyor. SUT fiyatlarının çok düşük olması bir personelin aylık 500-1000 lira arasında bir kaybına sebep oluyor. Yıllardır bu sorunun daha da artacağını, sağlık çalışanlarının motivasyonunu bozacağını ifade ediyoruz. Artık öyle bir noktaya geldi ki hekimler ek ödeme alabilmek için neredeyse hastaneden evine gidemeyecek duruma geldi o kadar çok hasta bakmaları gerekiyor, diğer sağlık çalışanları ise sabit ek ödeme dışında ek ödeme alamıyorlar. Sağlık Bakanlığı artık bu konuya kör ve sağır gibi davranmaktan vazgeçmelidir.” diye konuştu.

"Sağlık personellerinin maaşları istenen düzeyde değil"

Yünkül sözlerini şöyle sürdürdü: “Hekimler ve sağlık personelleri arasındaki özlük hakları noktasında bir farklılık söz konusu. Bu farklılık 7-8 yıl önce daha azdı ancak bu makas her geçen gün biraz daha açılarak devam ediyor. Sağlık personeli açısından düşündüğümüzde bu durum, personelin iş ile ilgili motivasyonunu arttırması noktasında ciddi bir sorun teşkil ediyor. Bu makasın bu kadar geniş olmaması gerekiyor. Öte yandan hekim maaşlarının da diğer Avrupa ülkelerine göre düşük olduğunu söylemeliyiz. Neticede ek ödeme almamış olsalar temel maaşları çok komik rakamlar. Bu da birçok sorunu beraberinde getiriyor, hekimlerin emekli maaşları çok düşük oluyor. Tüm sağlık personelinin maaşlarının istediğimiz düzeyde değil. Verilen hizmet ve alınan riske göre kazanılan parayı karşılaştırdığımızda sağlık personelinin durumu çok çok iyi değil maalesef.”

sağlık-sen
sut
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir