Medimagazin logo

SUT Multipl Skleroz, Migren, Alzheimer ve Parkinson hastalarını mağdur edecek

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cavit Boz yeni yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) başta MS, migren, Alzheimer ve Parkinson başta olmak üzere pek çok nöroloji hastasını zorlayacağını işaret ederek “MS tedavisinde hastalık seyrine yönelik pahalı tedavilerin hemen hepsinin karşılandığı ülkelerden biri olmanın gururunu yaşarken belirti tedavilerindeki kısıtlamalar maalesef hastalarımızı mağdur edecektir.” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
SUT Multipl Skleroz, Migren, Alzheimer ve Parkinson hastalarını mağdur edecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Sağlık Uygulama Tebliğ yayımlandığı tarihten itibaren farklı tepkilere neden oldu.

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Cavit Boz da birçok nöroloji hastasının bu durumdan etkileneceğini ve mağdur olacağını belirtti.

Prof. Dr. Boz yaptığı açıklamada MS hastalarının yaklaşık yarısı antidepresan ilaç kullanması gerektiğini belirterek “Hastayı takip eden nöroloji doktorlarının reçeteleyeceği özellikli antidepresan ilaçlar (kilo alma, ağız kuruluğu, cinsel yan etki yapmayan) ödenmeyecek; sadece bir kısım antidepresan ilaç en fazla 6 ay ödenecektir. Benzer şekilde uyuşma, yanma ve ağrıları olan MS hastalarının sıklıkla kullandığı gabapentin ve pregabalin gibi ilaçlar üçüncü basamak dışında reçetelenince ödenmeyecek. Bu durum pek çok hastanın bulunduğu yerde ilacını yazdıramaması, üçüncü basamak hastaneye gitmek zorunda kalmasına yol açacak; dolayısı ile hastalar için iş gücü ve zaman kaybını getirecektir. Diğer taraftan üçüncü basamak hastanelerin yoğunluğu artacaktır.” dedi.

“Nöroloji uzmanının alanındaki reçetelerin geri ödenmemesi anlaşılamaz”

Gerilim tipi baş ağrısını tedavi edecek nöroloji uzmanının hastaya reçete yazarken geri ödenen ilaç bulmakta zorluk çekeceği kaydedilen açıklamada “Nöroloji uzmanı hastasına “benim yazıldığım reçete ödenmiyor, psikiyatriye git” mi diyecektir.” diye sorarak hastaların ve hekimlerin süreçte yaşayacağı profili gözler önüne serdi.

“Yeterli vakit bulamadığı için psikoterapi yapamayan, bunun yerine antidepresan ve antipsikotik ilaç yazarak mesleğini yapmak zorunda kalan psikiyatri hekimleri daha da yoğunlaşacak, asıl işlerini yapamaz durumda kalacaklardır. ”  diyen Prof. Dr. Boz;

nöroloji uzmanlarının beyin, sinir sistemi ve kas hastalıkları alanındaki reçetesinin geri ödenmemesinin anlaşılamaz olduğunu kaydetti.

“Nöroloji hastalarını mağdur olacak”

Nöroloji alanında reçetelenen ilaçların pek çoğu farklı etkileri nedeni ile de kullanıldığını belirten Prof. Dr. Boz “Migren tedavisinde kullanılan tansiyon ilaçları tansiyon için değil; epilepsi ilaçları epilepsi tedavisi için değil, antidepresan ilaçlar da depresyon tedavisi için değil migren için kullanılmaktadır. Nasıl ki migren tedavisinde tansiyon ilacı yazarken nefroloji veya kardiyoloji’ye hasta yönlendirilmiyor ise antidepresan yazarken de psikiyatriye yönlendirilmemelidir. “ ifadelerini kullandı.

 

Hastaların nöroloji kliniğine başvururken depresyon şikayeti ile başvurmadığını kaydeden Prof. Dr. Boz “MS hastasının, Parkinson hastasının, migren hastasının ek gelişen hafif depresyonunu en iyi anlayabilecek ve tedavi edebilecek hekimin nöroloji uzmanı olduğu açıktır.  Tabi ki majör depresyon ve psikoz gibi durumları değerlendirecekler psikiyatristlerdir.

Parkinson ve Alzheimer hastaları için ana ilaçlar ödenmeye devam ederken bu hastaların yaşayacağı halüsinasyon gibi belirtilerin tedavisi için nöroloji hekiminin yazacağı reçetenin bedeli ödenmeyecektir.

Bu uygulamalar tasarruf tedbirleri amacı ile yapılmış olabilir. Nöroloji hastalarını mağdur edecek, zaman, iş gücü ve yetersiz tedaviye yol açacak bu uygulamanın bir an önce gözden geçirilmesi ve evrensel ölçülerde düzenlenmesi uygun olacaktır. “

 

sut
nöroloji uzmanı
ms
alzheimer
parkinson
Yorum (6)
Erkan karagöz
Hastalarımızın büyük kısmını kaybettik demektir
0
Cevapla
Hasan Akdemir
TND camiasında tepki gösterdiği rivayetleri yapılıp burada haber olan herkesin bu sinir bozucu uygulamaya tepki gösterirmiş gibi yaparken sürekli yüzlerinde bir gülümseme olması, daha önceden pregebalin'in nöropatik ağrıda 2.basamakta ödenmesi için TND irtibatlı bir hocaya Bursa'da öneri götürüldüğünde " Onu da bir zahmet bize göndersinler de biz yazalım" demesi, TND ye üye olmamakla ne kadar doğru bir iş yaptığımı bana gösterdi. TTB ye de üye olmak istemiyorum ama halen meslek odalarına üye zorunluluğu devam ediyormuş.
26
Cevapla
Kılıç
Psikiyatristlerin hemen hepsi bireysel psikoterapi yapıyo biraz azaltmak istemiş Sgk bunun için Nörolji den biraz hastaya ihtiyaçları var .bu kisitlama Niçin sadece Nöroloji’ye Nöroloji branşını kapatsınlar artık psikiyatristler Eeg istiyor MR istiyor epilepsi demans tedavi ediyor huzursuz bacağa antidepresan bile yazıyorlar oldu olacağına gapabentinleri Psikiyatri’ye versinler huzursuz bacağa iyi geliyor antiepileptikleri zaten yazıyorlar (bipolar) inmeyi migren ş beyin cerrahisine versinler tasarruf olsun
2
Cevapla
Kaan
Yapılan sınır ihlalleri neticesinde sağlık bakanlığının aldığı en doğru kararlardan birisidir. Kendini psikiyatrist zanneden nörologlar yüzünden hastalar mağdur oluyordu. Nörologlar kendi hastalarına bakarlar artık...Günlük nöroloji poliklinik pratiğinde gerçek nötolojik hastalığı olan hasta yerine psikiyatri bölümünü ilgilendiren hasta bakıp duran nörologlar mı hastayı düşünüyor? Mağdur olacak hasta yok bence. Hastalar bir şekilde doğru tedaviye ulaşacaktır. Maksat nörologların da doğru yola ulaşabilmeleri...
0
Cevapla
Alp
Doğruyu bilip yalanı dinlemek hep komik gelmiştir bana...Ookurken epey güldüğüm satırlar oldu. Özellikle psikiyatristlerin işleri yoğunlaşacak kısmı beni epeyce güldürdü. Bir insan kendinii bu kadar güzel ele verir. Zaten nöroloji poliklinikleri psikiyatri hastası bakıyor. Başka hasta baktıkları yok. Şizofreni hastasını dahi edavi etmeye yetkin olduğunu sanan nörologlar var. Hastalar mağdur olmaz. Psikiyatristler de mağdur olmaz. Aksine yıllarca yanlış tedavilerle mağdur edilen hastalar doğru tedavialmaya başlar. Ayrıca nörologlar yüzünden hak kaybına uğrayan psikiyatristler haklarına kavuşur. Her böllüm kendi sınırı içinde kalmayı öğrenmeli. Yıllarca kendini psikiyatrist zanneden nörologlar mağduriyet edebiyatı parçalıyorlar.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir