Medimagazin logo

'SUT'ta iyileştirme yaptık' demişti, Bakan Selçuk sağlık işlemleri fiyatlarındaki iyileştirmeyi açıkladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Sağlık Uygulama Tebliği ile tüm sağlık işlemlerinin fiyatlarında 2008'den bu yana ilk kez kapsamlı bir artış yaparak 8 milyar lira iyileştirme sağladık." dedi
Kaynak: AA
'SUT'ta iyileştirme yaptık' demişti, Bakan Selçuk sağlık işlemleri fiyatlarındaki iyileştirmeyi açıkladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL  - Bakan Selçuk, Osmanlı Arşivi Külliyesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi'ne katıldı. 

Burada konuşan Selçuk, İdlib'de şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralı askerlere de şifa dileyerek, millet olarak Bahar Kalkanı Harekatı'nda görev yapan Mehmetçiğin yanında olduklarını belirtti.

Türkiye'nin sağlık sistemi ve hizmetlerinde gurur verici bir başarı hikayesi olduğuna dikkati çeken Selçuk, bugün birçok gelişmiş ülkede dahi olmayan hizmet kalitesini ve güvencesini sağlık alanında yaşattıklarını ve sosyal güvenlik sisteminde yapılan iyileştirmelerde, hiçbir vatandaşı dışarıda bırakmayan bir sağlık sigortası sistemine sahip olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanının tensipleri, Hazine ve Maliye Bakanının destekleriyle yeni Sağlık Uygulama Tebliği ile tüm sağlık işlemlerinin fiyatlarında 2008'den beri ilk kez kapsamlı bir artış sağladıklarını anımsatan Bakan Selçuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tedavi giderlerinde 8 milyar liralık bir iyileştirme oldu. Ayrıca 20 Şubat'ta ilaçlara 3 milyar liralık iyileştirmeyle de beraber tıbbı malzemede yüzde 5 ile 200 arasında değişen oranlarda 1663 işlem koduna yaptığımız 731 milyon liralık iyileştirme olmak üzere toplamda son 6 ayda yaklaşık 12 milyarlık iyileştirme sağlamış bulunmaktayız sektöre. Sağlık Uygulama Tebliğinde yaptığımız bu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyor, Hazine ve Maliye Bakanımıza da teşekkürlerimi iletiyorum."

Bakan Selçuk, e-devlet üzerinden doktor randevusu alındığını, e-nabız uygulamasından da tahlil sonuçlarının görülebildiğini anımsatarak, "Tüm dünyada biyolojik ilaç pazarının büyüklüğü 220 milyar dolara ulaşmış durumda. Ülkemizde de biyoteknoloji ve biyobenzer ilaçların satış hacminin 6 milyar liraya ulaşmış olduğunu görmekteyiz. 5 yıl içinde de bu sektördeki payın yüzde 30'lara çıkacağı öngörülüyor." dedi.

Biyoteknolojinin, 11. Kalkınma Planı'nda yer aldığını hatırlatan Zehra Zümrüt Selçuk, bakanlık olarak, sağlık alanındaki ilerlemelerin her daim yanında olduklarını kaydetti.

Bakan Selçuk, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde başlatılan sağlık reformunu ele alıp sürekli gözden geçiriyoruz. Sağlık alanındaki reformlar her zaman gündemimizde olmakta. Biliyorsunuz, Genel Sağlık Sigortası (GSS); kamu hizmetleri içerisinde kalkınma carisi olarak tanımlanan sağlık hizmetinin finansmanını ilgilendiriyor. Biz de sosyal refah devletinin en önemli unsurlarından hatta olmazsa olmazı olarak görmekteyiz. 2002'de yüzde 70 olan GSS kapsamını bugün yüzde 99'ların üzerine çıkarmış durumdayız. 

Ülke genelindeki 17 bin eczaneden sadece 3 bin 260'ının SSK ile anlaşması varken, SSK bünyesindeki 261 eczane ile birlikte ülkedeki eczanelerin ancak yüzde 19'u kamu sağlık sigortasına hizmet verebiliyordu. Bugüne baktığımızda ise 26 bin 221 eczanenin tamamına yakınından vatandaşlarımız sağlık sigortası kapsamında yararlanabilmekteler. Cari sağlık harcamaları içinde cepten yapılan sağlık harcama oranı 1999'da yüzde 29 iken, 2018'de yüzde 17'lere düşmüş durumda."

Bakan Selçuk, bugün sigortalıların 996'sı kamu ve bin 454'ü özel sağlık hizmet sunucusu olmak üzere toplamda özel- kamu ayrımı yapmaksızın 2 bin 450 sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusundan hizmet satın alabildiklerini belirtti. 

"Geri ödeme listesindeki ilaç sayısını 8 bin 825'e yükselttik"

Zehra Zümrüt Selçuk, GSS'de yaşanan dönüşüm hakkında şu bilgileri verdi: 

"2002 yılında ülkemizde sağlık hizmeti sunucularına kişi başı müracaat sayısı 3,1'di. 2019 itibarıyla kişi başına yıllık ortalama hekim ziyareti sayısının 10'un üzerinde olduğu bir Türkiye'de yaşamaktayız. Yine 1999 yılında geri ödeme listesindeki ilaç sayısı 3 bin 986 iken bugün 8 bin 825 ilacımızın geri ödeme listesinde olduğu bir Türkiye'de yaşamaktayız."

Tüm bu verilerdeki iyileştirmelerin GSS'ye daha fazla kaynak aktarıldığının bir göstergesi olduğunu bildiren Selçuk, "Faize yapılan ödemeler yerine halka, vatandaşa hizmete ayırdığımız kaynakların bir göstergesi. 1999'da 1,42 olan kamu sağlık sigortacılık harcamalarının GSYH içindeki oranı 2018'de 22,5'e yükselmiş durumda." diye konuştu.

"GSS'ye ülkemizin mucizesi diyoruz"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, GSS hakkında ise şunları kaydetti:

"Dünyanın hiçbir ülkesinde, 88 lira bir bedelle kendisini ve bakmakla yükümlü olduğu tüm aile üyelerini kamu sağlık sigorta sistemine dahil eden başka bir ülke yok. Türkiye'de belirli bir düzeyin altında geliri olanların bu primini de devlet olarak biz ödemekteyiz. İşte bu kadar düşük maliyetli ve bu kadar kapsamlı bir kamu hizmeti sunduğumuz için GSS'yi bir Türk mucizesi olarak adlandırıyorlar. Biz de daha ileri taşımak için uğraşmaktayız. SGK'nın aktüeryal dengesini bozulmadan sorunları giderici çözümler üzerinde sürekli çalışıyoruz. Alternatifli eylem planları hazırlıyoruz. Bütün teknolojik çalışmaları da destekliyoruz."

Üç gün sürecek kongreye Sağlık Bakan Yardımcısı Muhammet Güven ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati de katıldı.

bakan selcuk
saglik sistemi
Yorum (4)
DR.CEVDETT
SGK DEVLETİN EN BÜYÜK KARA DELİĞİ OLMAYA DOĞRU İLERLEMEKTEDİR. SAĞLIK YÖNETİCİLERİMİZİN DAHA ÇOK MUAYENE, DAHA ÇOK HASTA YATIŞI, DAHA ÇOK AMELİYAT YAPMA TEŞVİKİ YERİNE HASTANEYE GELMEYİ ÖNLEMEK ÜZERE ASM'LER GÜÇLENDİRİLMELİ. BAKANLIĞIMIZA DUYURULUR!!!
51
Cevapla
Özgür
Sayın Cevdet bey hastalar A.S.M. lerde bakılırsa devlet hastanelerinin gelirlerinin nasıl azalacağını ve döner alamayacağınızı da düşündünüz mü?
5
Cevapla
m. murat
SUT'ta 8 milyar ₺'lık iyileştirme yaptık deniyor. Yüzde olarak ne kadar yapıldı? Asıl önemli olan o... 2008 yılından beri enflasyonun kümülatif oranı-paranın alım gücündeki aşınma esas alınırsa nominal en az %120'lik bir artış yapılması gerekirdi. Oransal atışta ketum davranıldığına göre, yaptıkları reel artış eksi yüzdelerdedir. Bari paradan 6 sıfır atılmadığı rakamdan ilan etselerdi, daha bir cömertlik taslamış olurlardı!
6
Cevapla
Şenay Alptekin
Insanindan kopuk ne yasadigi umrunda olmayip bir de iyilestirdik diye ahkam kesenler bi 182 arayip randevu alın bakalım.yada sabah 6.30 ,007 de hastanede olup randevu almaya çalışın.Ozele git muayene para film para ilaç para,iğne yazıldı hst 20tl aldı 10 iğne 200tl ahkam kesmek ne kolay.sarayda saltanat sürenler halk ne yaşıyor bilmiyor.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir