Medimagazin logo

Tek kullanımlık tıbbi ürünler yeniden mi kullanılıyor?

Johnson & Johnson Medikal Türkiye İş Birimi Direktörü Tandoğan: “Sadece  bir hastada kullanılıp atılması gereken tek kullanımlık cerrahi aletlerin, yeniden steril edilmeye çalışılarak farklı farklı hastalarda kullanılması, Türkiye’nin sağlık alanının önemli sorunlarından birisi.” 
Tek kullanımlık tıbbi ürünler yeniden mi kullanılıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu,  Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Araştırmaları Merkezi ile Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Derneği tarafından, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi desteği ile “Sürdürülebilir Sağlık Finansmanı İçin Hasta Güvenliği” ana temalı “I.Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi’,  22-26 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşti.

Kongreye uluslararası ve ulusal düzeyde çok sayıda bilim insanının yanı sıra SGK, Sağlık Bakanlığı ve sektör temsilcileri de katılım gösterdi. Kongrenin ‘Tek Kullanımlık Tıbbi Malzemelerde Reuse Kullanımın Çok Boyutlu İncelenmesi’ başlıklı oturumunda  “Sağlık Endüstrisi Perspektifinden Tek Kullanımlık Ürünlerin Reuse Kullanılmasının Riskleri”  konusunda bilgilendirmede bulunan  Johnson & Johnson Medikal Türkiye İş Birimi Direktörü Alper Tandoğan,

“Sadece  bir hastada kullanılıp atılması gereken tek kullanımlık cerrahi aletlerin, yeniden steril edilmeye çalışılarak farklı farklı hastalarda kullanılması, Türkiye’nin sağlık alanının önemli sorunlarından birisi.” açıklamasında bulundu.

Çapraz enfeksiyon riski!

Tandoğan, “Maliyet etkin olacağı düşüncesiyle gerçekleştirilen bu uygulama, hasta sağlığını etkileyen birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bunlar, ürünlerin herhangi bir temizlik konsepti ile temizlenememesi ve steril edilememesi nedeniyle ortaya çıkan çapraz enfeksiyon riski, ürün materyalinin kullanım ve uygulanan sterilizasyon şartları neticesinde korozyona uğraması ve deforme olması, ürünün yeniden uygun şekilde paketlenememesi ve ürün üzerinde kalan toksik kalıntıların neden olabileceği pirojenik reaksiyonlar olarak özetlenebilir.” dedi.

“Birinci Sizsiniz”

Johnson&Johnson Medikal Türkiye’nin yürüttüğü “Birinci Sizsiniz” projesi hakkında bilgilendirmede bulunan Tandoğan, 

“Sorumluluğumuz sadece bu ürünleri üretip sağlık çalışanlarının kullanımına sunmanın ötesinde doğru ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak.  Buradan yola çıkarak bu projeyi başlattık ve kimsenin ikinci yada üçüncü hasta olmadığı bir Türkiye hayal ederek projenin adını da ‘Birinci Sizsiniz’ koyduk.

Öncelikle birçok fikir lideri ile görüşmeler ve toplantılar yaparak bu riskli uygulamanın nedenlerini anlamaya çalıştık. Genel olarak, maliyetten tasarruf amaçlı bir uygulama gibi görünse de aslında bilgi eksikliğinden ve biraz da eski alışkanlıklardan kaynaklı bir yanlış uygulama olduğunu gördük. Bu bağlamda bilimsel kongreler, hastane toplantıları, çeşitli dernek aktiviteleri, resmi kamu kuruluşları ile toplantılar ve basın toplantıları gibi çok sayıda faaliyet ile bu konuya dikkat çekmeye çalıştık.” İfadelerini kullandı.

“Birinci Sizsiniz” projesinin uzun soluklu devam etmesi, yaşatılması ve tüm çevrelerce desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Tandoğan, projenin ancak bu şekilde ihai amacına ulaşacağını sözlerine ekledi.

“Hasta sağlığı ve güvenliği odaklı çalışmalar devam edecek”

Tandoğan, “Tıbbi cihaz sektörü, büyük başarılara erişmiş sağlıkta dönüşüm programında başta hasta erişimi, verimlilik ve kalite olmak üzere istenilen hedeflere ulaşılması için bugüne kadar vermiş olduğu desteği vermeye, hasta sağlığı ve güvenliği odaklı çalışmalarına devam edecektir. Johnson & Johnson Medikal Türkiye olarak bizler de sağlık çalışanları ve sektör temsilcileri ile işbirliklerimizi güçlendirmeye, ‘Birinci Sizsiniz’ projemiz ile topluma ve paydaşlarımıza ulaşmaya ve bu alandaki farkındalığı artırmaya kararlılıkla devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

tıbbi ürün
tek kullanımlık
steril
Yorum (8)
Murat celikten
Dünya kadar adam oturmusmuşsunuz efendi efendi kibar kibar tek kullanımlık malzemelerin tekrar kullanılmasını tartışıyorsunuz! Üstelik sürdürülebilir sağlık finansmanı ile hasta güvenliği konulu kongrede bunu yapıyorsunuz. Bunca yolsuzluğu görmezden gelip bu işleri soğukkanlılıkla tartışabilmenize hayranım. Özelde reuse yapıyor çünkü SGK ya yeni bir cihaz açmış gibi fatura ediyor cebini dolduruyor!!! Kamuda reuse yapıyor çünkü kamu hekimlerine muayenehaneciliği yasaklayarak kazançlarını 3-5 kuruşa düşürdünüz. Kamu hekimi de napsın yeni kullanmış gibi fatura ediyor ama eskiyi kullanmaya devam... Global bütçe sağolsun... Siz hekimlere iyi bir gelir garanti etmediğiniz müddetçe sürdürülemez sağlık finansmanlarını konuşursunuz ancak!!! Sağlıkta dönüşüm yaparken bunları hesap edemediniz tabi. Daha çoook kongre yaparsınız artık. Sağlık Bakanlığında hiç mi bunları bilen yok merak ediyorum. Yoksa bilipte bilmezden mi geliniyor? Bunların çözümü çok basit ama artık algılayamama veya bürokrat körlüğü mü diyeyim bakanlıkta ciddi problemler var. Bir değişiklik yapılacaksa bu işin maddi/manevi/sosyolojik/psikolojik simulasyonları yapılmalıdır. Kervam yolda düzülür deyip yola çıkarsanız finansmansız kalıverirsiniz ortada.
19
Cevapla
gülsu şahin
doğru olduğuna inanıyorum maalesef.çok mühim bir konu.aynı zamanda çok üzücü.Bu konuyu gündeme daha fazla taşımak ve acilen düzelebilmesi için önlemler almak gerek ve şart.Bana bir dr arkadaşımın anlattığını ileteyim.hastane emg tetkiği için dışarıdan anlaşma ile hizmet alıyor.Aynı hastane bünyesi içinde bu hizmeti veren doç.dr. hastalara tek kullanımlık olan aynı iğneleri değiştirmeden kullanıyor.arkadaşım kendisini uyarıyor.Sonuç: arkadaşıma artık selam vermiyor.iğnelerde durum aynı..
5
Cevapla
mahmut
Hipokrat yemini tek kullanımlık olanlar,tek kullanımlık cihazları tepe tepe yeniden kullanıyor..
7
Cevapla
Osman D
Burada en büyük sorun düşük SUT fiyatları ve sarf malzemesi alımındaki güçlükler. Döviz kurundaki hızlı yükselmelerin de etkisi ile şu anda piyasa fiyatları, SUT fiyatının 3-5 katına kadar gelen malzemeler var. Ameliyat ve girişimlerde hayati öneme sahip bu malzemeleri başhekimlikler SUT u aşan piyasa fiyatlarından devamlı almak istemiyorlar. Bu durumda çaresiz kalan doktor da, uygun malzemeleri resteril yaptırarak yeniden kullanmak durumunda kalıyor. Aslında ben uzun hekimlik hayatımda bunun çok da bir sakıncasını görmedim. Ancak, işin diğer tarafındaki satıcı firmaların böyle bir ortamda pazarları daraldığından, hemen resteril malzemelerin sağlığa zararlarından dem vuruyorlar. Bunun denetlenmesini, yasaklanmasını istiyorlar. Ben, diğer yorumcuların "malzemeyi retsteril kullanıp, sonra hastaya sıfır çıkış yapıldığı" gibi yorumlarına katılmıyorum. Öyle yapan varsa da çok azdır. Asıl sorun düşük SUT fiyatları. Değilse her hekim her hastasında sıfır açılan malzeme ile çalışmak ister, bunun konforunu yaşar. Niçin istemesin ki?
15
Cevapla
dr
GÜNAYDIN ! KRAL ÇIPLAK !!!
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir