Medimagazin logo

Tıbbi Cihaz Kurumu hekimleri uyardı: Gebelikte dolutegravir'e dikkat !

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu hekimleri hamilelik dönemi kullanılan ilaca karşın uyardı. Hamilelik döneminde dolutegravir tedavisi alan gebelerde Nöral Tüp Defekti (NTD) beklenen oranı olması gerekenden fazla olarak saptandı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tıbbi Cihaz Kurumu hekimleri uyardı: Gebelikte dolutegravir'e dikkat !
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu hekim bilgilendirmesi amacı ile bir mektup yayınladı. Bildiri mektubunda hamilelerin, hamilelik sürecinde kullandığı dolutegravir ilacını dikkat çekildi. Bildiride hekimlere dikkat etmesi için şu öneriler verildi:

Güvenlik Sorunu Üzerine Ayrıntılı Bilgiler ve Hekimlere Yönelik Tavsiyeler:

  • Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda tedaviye başlamadan önce hamilelik testi yapılmalıdır.
  • Dolutegravir alan çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar hamile kalmaktan kaçınmalı ve tedavi süresince etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.
  • Hamile kalmak isteyen çocuk doğurma potansiyeli olan kandınlarda uygun bir alternatif tedavi seçeneği olmadığı durumlar dışında dolutegravirden kaçınılması önerilir.
  • Dolutegravir alırken hamile kalınması ve hamileliğin ilk trimesterde teyit edilmesi durumunda uygun bir alternatif tedavi seçeneği olmadığı durumlar dışında alternatif tedavi rejimine geçiş yapılması önerilir.
  • Dolutegravir, hamilelik sırasında, ancak beklenen yararın fetusta oluşabilecek potansiyel riskten fazla olması durumunda kullanılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dolutegravir
tıbbi cihaz kurumu
sağlık bakanlığı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir