Medimagazin logo

Tıp dünyası endişeli: Böyle giderse memlekette cerrah kalmaz

Tıp mezunları bu yıl uzmanlık için beyin cerrahisi ve jinekolojiyi neredeyse hiç tercih etmedi, genel cerrahi ve kalp-damar cerrahisi ise alt sıralara düştü. Uzmanlara göre cerrahinin tercih edilmemesinde performans sistemi, uzun nöbetler, hekime şiddet ve açılan tazminat davaları gibi nedenler etkili.
Tıp dünyası endişeli: Böyle giderse memlekette cerrah kalmaz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre: Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçları doğrultusunda yerleştirmeler tamamlandı. Yerleştirmeler sonucunda beyin cerrahisi ve kadın doğum alanlarının neredeyse tercih edilmediği, genel cerrahi ve kalp-damar cerrahisinin ise tercihte alt sıralara düştüğü belirlendi. Geçmiş yıllarda yarışa girilen alanların şimdi hiç tercih edilmiyor olmasının ise ilerleyen dönemde sağlık açısından önemli sorunlara neden olacağı belirtiliyor. Konuyla ilgili Hürriyet'e konuşan uzmanlar, cerrahinin tercih edilmeme nedenlerini anlattı.

Türk Cerrahi Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Seher Demirer: "Genel cerrahi ciddi mücadele edilen, okul birincilerinin tercih ettiği oldukça popüler bir alanken, şimdi 'neden az tercih ediliyor' diye sormak lazım.


PERFORMANS SİSTEMİ: Cerrahların yıllar içinde ciddi gelir kayıpları oluştu. Bunun en önemli nedeni ise ne yazık ki performans sistemi. Hala SGK'nın performans listesinde adı geçmeyen bir sürü ameliyatımız var. Böyle olunca da bu ciddi bir isteksizlik doğuruyor. Mezunlar 'Ben enayi miyim neden para kazanamayacağım, çok iş yükü altına gireceğim bir alanı seçeyim' diye düşünüyor. Örneğin ürolojinin bize göre çok daha kolay yapılan, az yorucu, kısa sürede bitirilen girişimleri var. Ama bizim büyük ameliyatlarımızla hemen hemen aynı puanla değerlendiriliyor.

HEKİME ŞİDDET VE YÜKLÜ TAZMİNATLAR: Öte yandan çok riskli alanlar. Ameliyat sırasında ya da sonrasında komplikasyonlar çıkabilir. İnsanlar bu durumda ya şiddete ya da yargıya başvuruyor, doktorlar ciddi tazminat yüküyle karşılaşıyor.

cerrahi
branş seçimi
Yorum (24)
bozeren
hepiniz benim bulunduğum noktaya geleceksiniz. ama er, ama geç.
0
Cevapla
dr
Vatandaşın umurunda değil. Nasılsa bir yerden bulunur ... Tarlada yetişen kavun karpuz gibi...
0
Cevapla
dr.mikro
Uzman doktora 4.600 TL maaş verip ne yatacağı belli olmayan performans sistemine mahkum ederseniz olacağı bu.Pandemi dönemimde bile kimi aylar SIFIR TL ek ödeme yapıldı.Ama algı TAVAN... Yoksulluk sınırının 8 bin olduğu ülkemde birçok arkadaşım 8-10 bin TL toplam gelirle çalışıyor.Performans sisteminden vazgeçilmeli kariyerimize uygun temel maaş verilmelidir.İlla olacaksa toplam gelirin örn.%70'i maaş %30 u ek ödeme şeklinde düzenlenmelidir.
0
Cevapla
Dr.ayaz
Uzmanlar, bi dönüp asistanlarının çalışma şartlarına baksınlar.. 3 günde bir 36 saat aralıksız mesai, papua yeni gineden tut somaliye kadar hiç bir yerde kabul ettiremezsiniz .. askeriyeden beter hiyerarji .. anlamsız , çağ dışı bi mobing .. bi kendi içimizi düzeltelim, sonra konuşuruz performanstı şuydu buydu diye ..
30
Cevapla
Hasan Akdemir
İşletmede okurken ekonomide ilk öğrendiğimiz şey: her malın bir alıcısının olacağıdır. Kalite, uygunluk, verimlilik düzeyi sadece sürecin hızını ve alıcı profilini etkiler.
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir