Medimagazin logo

TTB: Düzenlemede tüm sağlık çalışanlarının durumu değerlendirilmeliydi

Türk Tabipleri Birliği, TBMM'de kabul edilen zam kararına ilişkin düzenlemenin olumlu ancak kapsayıcı olmadığını ifade etti. TTB, kamuda görev yapan hekimlerin dışındaki hekim ve sağlık çalışanlarına kanun teklifinde yer verilmediğini söyledi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TTB: Düzenlemede tüm sağlık çalışanlarının durumu değerlendirilmeliydi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kamudan emekli olan hekimlere ilave ödemenin artırıldığını, çalışmama şartını kaldırıldığını ancak BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler için yine iyileştirme yapılmadığını ifade eden Türk Tabipleri Birliği şu ifadeleri kullandı:

"03.08.2018 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7146 sayılı Kanunla 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa Ek 84. Madde eklenmiş ve kamudan emekli olan tabip veya diş tabibi kadro ve pozisyonları esas alınarak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan tabip ve diş tabiplerinden ilgili mevzuatına göre uzman olanlara her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılacağına dair düzenleme yapılmıştır. Yeni düzenleme ile ilave ödeme tutarını belirleyen gösterge rakamları uzman hekimler için 17.000 iken 40.000, hekimler için 13.000 iken 33.000 olarak yükseltilmiştir. Bununla birlikte maddedeki emekli hekimlerin çalışmaları durumunda ilave ödemenin kesileceğine dair fıkra yürürlükten kaldırılmıştır. Sonuç olarak emekli sandığından emekli olan pratisyen hekimlerin emekli aylığı 10 bin liranın, uzman hekimlerin emekli aylığı ise 11 bin liranın üzerine çıkacak."

"Ancak 2018 yılında olduğu gibi kamudan emekli olmayan veya sosyal güvenlik mevzuatındaki değişiklikler nedeniyle bu haktan yararlandırılmayan hekimler yönünden bir düzenleme yapılmamıştır. Böylelikle emekli hekimler arasında, sosyal güvenlik kurumu kaynaklı ayrımcılık daha da artmıştır. Aslında 2008 yılında BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler yönünden o zamanki ekonomik koşullar gözetilerek 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yapılan iyileştirici düzenlemenin bir benzerinin kalıcı çözüm sağlanana kadar şimdi de hayata geçirilmesi zorunludur. Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) Bütçe Kanunu görüşmelerinde bu hususun göz önüne alması gerekmektedir."

Kamuda görev yapan hekimlerin dışındaki hekim ve sağlık çalışanlarına kanun teklifinde yer verildiğini bildiren Tabipler Birliği, "İlgili kanun teklifinin TBMM’de dün kabul edilmesiyle birlikte YÖK kadrosunda çalışan hekimler, aile hekimleri ve özel sektörde çalışan hekimlerle ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak konusudur. Ayrıca hekim dışı sağlık çalışanları ile hekimler arasındaki ücret farkının artması da hastanelerde, sağlık kurumlarında yeni sorunları beraberinde getirecektir. Ayrıca TİS sürecinde yapılan, hekim dışı sağlık çalışanlarının sabit ek ödemesindeki yüzde 20 iyileştirmeye kanun teklifinde yer verilmemesiyle kalıcı olması engellenmiştir. TTB olarak sağlığın bir ekip işi olduğunu defalarca vurguladık.  Bugüne kadar yapılan performans ek ödemesi gibi ücret politikaları, çalışma barışını bozup sağlık çalışanları arasındaki dayanışmayı azaltmıştır. Sağlık çalışanları arasındaki çalışma barışı ve dayanışmanın bozulması, toplumun aldığı sağlık hizmetini de olumsuz etkilemiştir." dedi.

Döner sermaye ek ödemesine dair düzenlemede hekimlerin hakları korunmadı

Türk Tabipleri Birliği sözlerine şöyle devam etti: "209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanununun 5. maddesinde değişiklikler yapılmıştır. Madde metnindeki “ek ödeme yapılabilir” ibaresi korunarak bu ödemenin yapılmayabileceğine dair örtük beyan değiştirilmemiştir. Öte yandan maddeye "Her bir sağlık tesisinde ek ödemeye esas işlemleri denetlemek üzere inceleme heyetleri oluşturulur" cümlesi eklenmiş, ancak “denetim” yetkisi verilen heyetin bileşimine ilişkin belirleme yapılmadığı gibi sağlık hizmetinin niteliğini artırmaya yönelik bir değerlendirme yapılmasından söz edilmediği de görülmektedir. Madde ile bu düzenlemeler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “uygun görüşü” üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmeliğe bırakılmıştır. Ancak bilindiği gibi mevcut mevzuatta da “tıbbi işlem” şöyle tanımlanmaktadır: “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü üzerine bakanlıkça çıkarılacak yönerge ile belirlenen ve genel tıbbi işlemler puanına esas olan işlemler ile özellikli tıbbi işlemler puanına esas işlemler”.

"Yapılan değişiklikte tıbbi işlemin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmesine dönük bir değişiklik yapılmamıştır. Kaldı ki performansa dayalı ek ödeme sisteminin sağlık hizmetine ve sağlık sistemine verdiği zarar açık olmasına karşın bu hasarı gidermeye yönelen bir tutum da" yoktur.

Döner sermaye, Sağlık Bakanlığı’nın gölge bütçesi olmaya devam ediyor diyen TTB, yine yapılacak toplam ek ödemenin döner sermaye gelirlerinin yüzde kırkını aşamayacağı, bu oranın, doğal afet, salgın hastalık ve benzeri olağandışı durumlarda Cumhurbaşkanı kararıyla %50'sine kadar artırılabileceği kuralı getirildiğini söyledi. "Değişiklikten önceki haliyle bu oranlar %50 ve %65 iken, iyileştirme adı altında yapılan bu düzenlemeyle çalışanlara yapılabilecek ek ödeme toplam oranı aşağı indirilmiştir. Maddedeki döner sermaye merkez saymanlığına yapılacak aktarımın amaçları arasından “görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele ek ödemede bulunulması amacıyla yapılacak giderlere iştirak etmek” ibaresi çıkarılmış, “Bakanlık taşra teşkilatının desteklenmesi amacıyla” olarak değiştirilmiştir. Sağlık çalışanlarına yapılacak ek ödeme havuzu daraltılarak döner sermaye merkez paylarından oluşan havuzun Sağlık Bakanlığının asıl hizmetin sunumunda gölge bütçesi olarak işlevinin artacağı anlaşılmaktadır." dedi.

209 Sayılı Kanunun Ek-3. Maddesindeki sabit ek ödeme oranları eğitim görevlileri için % 410’dan 770’e, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabipleri için % 335’den 695’e ve pratisyen tabip ve diş tabipleri içinse %180’den 450’ye yükseltilmiştir. Ek ödemenin döner sermayeden değil bütçeden yapılmasına ilişkin değişiklik yapılmıştır. Ancak maddenin 2. fıkrasındaki “Bu madde kapsamında ödeme yapılanlara 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9’uncu maddesi hükümlerine göre ek ödeme yapılmaz” hükmü korunmuştur.

Sabit ek ödeme adı altında denge ödemelerinin bütçeden karşılanması ve oranlarında artış yapılmasına dair değişiklik yapılmıştır. 375 sayılı KHK’nin Ek-9. Maddesinde yukarıda sayılan hükümlere paralel olarak ek ödemelerin döner sermayeden yapılacağına dair hüküm çıkarılmıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde başka bir kanunun genel kurul görüşmeleri sürerken komisyonlarda görüşülmeksizin yeni madde oluşturularak yapılan değişikliklerin aslen 8 madde olarak hazırlandığı, akademisyen hekimler yönünden de teklif sunulduğu, ancak gerekçesi açıklanmaksızın maddelerin görüşülmesi sırasında geri çekildiği anlaşılmaktadır.

"TTB ve diğer sağlık emek örgütlerinin birikimlerinden yararlanılmalıydı"

"Düzenleme Nasıl Olmalıydı?" soruna yanıt veren TTB, Türk Tabipleri Birliği’nden gelen onlarca çağrıya rağmen yine Sağlık Bakanlığı ve iktidar partisi; TTB,  diğer sağlık emek örgütleri ve muhalefet partisi ile bir görüşme dahi yapmadan kanun teklifini hazırlandığını, katılımcılığa yer verilmediğini söyledi.

TTB sözlerine şöyle devam etti: "Kanun teklifinin kabulünden sonra ortaya çıkan eşitsizliğe karşı dışlanan hekim ve tüm sağlık çalışanlarından ciddi tepkiler gelmeye başlamıştır. Her zaman aynı şeyi söylüyoruz; eğer TTB ve diğer sağlık emek örgütlerinin birikimlerinden yararlanılsaydı, daha eşitlikçi ve güçlü bir kanun hazırlanabilecekti. Yapılması gereken; tüm sağlık çalışanlarının durumunun değerlendirilip, emeğimizin hakkını verecek şekilde 3600-7200 arasındaki ek göstergelerle birlikte temel ücretlerin artırılması ve emekliliğe yansıtılması, aylıkların yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasıdır.

Kamudaki hekimler için yapılan ücret iyileştirmesi kısmen olumlu olsa da, kapsayıcılıktan uzak ve eksiktir. Bir uzman hekimin aylık ortalama geliri ile 2000 yılında 115 çeyrek altın, 2009’da 47 çeyrek altın, 1 Ekim 2021’de 13,4 çeyrek altın alınabiliyorken; düzenleme hayata geçirilse dahi 1 Aralık 2021 tarihine göre uzman hekim ortalama geliri ile 12 çeyrek altın alınabilecektir. Üstelik son 20 yılda iş yoğunluğumuz en az iki katına çıkmıştır.

Beyaz yürüyüşümüzde de herkes tarafından tanık olunduğu üzere sağlık çalışanlarının yükselen sesi iktidarı rahatsız etmiştir. Sağlıkta yaptıkları algı yönetimlerinin yerle bir olmasının ardından, hekimlerin sesini bastırabilmek ve sağlık çalışanları arasındaki dayanışmayı bozmak adına böyle bir hamle yapılmış olsa da mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi yeniden ifade ediyoruz.

Hekimlerin ücretleri açısından baktığımızda; sabit ek ödemedeki iyileştirmenin yanında aylardır talep ettiğimiz 7200 ek gösterge ve özel hizmet tazminatının artırılmasıyla, performansa dayalı ödeme değil yaşanabilir ana maaşımızın yükseltilmesi ile hem kapsayıcılık artacaktır hem de hekimlerin maaşları,  verilen “müjde”ye göre çok daha anlamlı olacaktır. Aynı zamanda emekli sandığı, SSK ve BAĞ-KUR’dan emekli olan hekimlerin aylıkları arasındaki fark en aza indirilip tüm emekli maaşlarının yoksulluk sınırının üzerinde olması sağlanmalıdır. "

ttb
düzenleme
sağlık çalışanları
hekim
zam
Yorum (10)
Dr.R
Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın bakanım ve TBMM Hekimler adına çok teşekkür ediyorum. Özellikle emeklilik düzenlemesinden çok memnun olduk, ömrümüz, nasibimiz varsa... Üzücü gelişmeler olsa da insanımızın eşitlik ve adalet kavramlarının ne olduğunu bildiğinin farkındayız.. Her hususta adaletin devamını ve kemalini umuyoruz.. Kimseye karşı hasedimiz yok.. Mesleğimizi, milletimizi seviyor ve makul, insani şartlar altında çalışmak istiyoruz.. Bize sahip çıkan bir sendikamız yok ama devlet aklının izan ve ferasetine güveniyoruz. Selam ve saygılarımla. .
20
Cevapla
hasan
TTB tüm sağlık çalışanların değil hekimlerin birliğidir. TTB sadece hekimlerin çıkarlarıyla ilgilenirse bir şeyler elde edebiliriz. Tüm çalışanlara saygımız var, ama onların destekleyen sendikaları var. Bir vakitle kamu işçileri , Belediye işçileri hekimlerden çok daha fazla maaş alıyorlardı. TTB sendikalı işçilere verilen haklar bize verilmesin demedi. Hatta belediye işçileri memleketlerinden işsiz yakınlarını getirterek kendilerinin yapacağı çevre temizliğini sembolik bir ücretle onlara yaptırmıştı. Kendileri de lüks içinde yaşamışlardı. Tazminat hekimlere ceza hekimlere, sorumluluk hekimlere, paraya gelince herkese. Yurtdışına gitmekten başka çare kalmadığından bakanlık bile bizi kısmen de olsa anlamış ama kendi kuruluşumuz yani TTB durumu anlayamamış.
3
Cevapla
İbrahim Yıldız
Mesleğini sorduklarında, adliye çalışanıyim diyen duydunuz mu? Hakimim, Savcıyım , zabıt katibiyim, mübaşirim veya adliye de güvenlik görevlisiyim derler. Hiç üniversite çalışanıyim diyen duydunuz mu? Üniversitede, Profesörüm, Doçent im, Araştırma görevlisiyim, evrak memuruyum yada üniversitede otopark görevlisiyim derler. Bu liste böyle uzar gider. Fakat iş Sağlığa gelince, Sağlık çalışanı diye bir şey uydurdular. Ben hekimim, hemsireyim, laborantim, ebeyim, röntgen teknisyenim, Anestezi teknisyeniyim, kapıda güvenlik görevlisiyim, temizlik görevlisiyim denmiyor. Herkese sağlık çalışanı denmeye ve böyle bir imaj oluşturulmaya çalışılıyor. Hekim ile hastane temizlik görevlisi dahi aynı kategoride görülmeye ve hekimlik mesleği küçültülmeye çalışılıyor. Herkes mesleği sorulduğunda, mesleğini söylemeli. Mesela ben sağlık çalışanı değil, Tıp Doktoruyum.
5
Cevapla
Can dr
Aidatları hekimden toplayan TTB yine diğer sağiık çalışanlarının derdine düştü… Arkadaş her meslek grubunun kendi sendikası var zaten nitekim itiraz ettiler. Kaldı ki; siz hiç hekimler bu işe ömürlerini verdiler haklarıdır diyen hekim dışı bir sendika duydunuz mu??
1
Cevapla
Ömer
Bu ülkede iyi şeyler yapmak yasak. AK Parti’nin hazırladığı önergede doktorların emekliliklerine yansıyan iyileştirme geri alındı. 20 yılda tek bir iyi haber sedece iki gün sürdü. Buyurun cenaze namazına..
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir