Medimagazin logo

Türk araştırmacılar tespit etti: Koku ve tat kaybından sonra işitme kaybı

Eskişehir ve Ankara'da görevli Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanlarından oluşan 3 kişilik ekibin yaptığı araştırmada, Kovid-19 salgını döneminde ani işitme kaybı yaşayanların sayısının arttığı belirlendi.
Türk araştırmacılar tespit etti: Koku ve tat kaybından sonra işitme kaybı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Eskişehir Şehir Hastanesinden Doç. Dr. Vural Fidan, Yunus Emre Devlet Hastanesinden Dr. Handan Koyuncu ile Ankara'daki bir özel hastanede görevli Uzm. Dr. Yaşar Okan Akın, "Kovid-19 yaygınlığı sırasında artmış ani sensörinöral işitme kaybı" adlı çalışma gerçekleştirdi.

Çalışmada Kovid-19 salgını öncesindeki 1 Nisan-30 Eylül 2019 tarihleri ile salgın dönemini kapsayan 1 Nisan-30 Eylül 2020 tarihleri arasında ani işitme kaybıyla başvuru yapan hastalar incelendi.

1 Nisan-30 Eylül 2020 döneminde ani işitme kaybıyla 68 vakanın kulak burun boğaz kliniğine başvurduğu, 2019'un aynı dönemde ise aynı şikayetle 41 vakanın olduğu belirlendi. Salgın sürecinde ani işitme kaybıyla başvuruda bulunan hastalarında 39'unun sürüntü testinin pozitif çıktığı da tespit edildi.

Araştırmanın sonuçları, uluslararası A sınıfı hakemli "Amerikan Otolarengoloji" (American Journal of Otolaryngology) dergisinde yayımlandı.

"Hasta sayısında yüzde 50'ye yakın bir artış tespit ettik"

Çalışmanın yürütücüsü Doç. Dr. Vural Fidan, AA muhabirine, bir yılı aşkın süredir dünyanın maruz kaldığı Kovid-19 salgınının hasta ve hastalık gruplarında da değişikliklere yol açtığını söyledi.

Kulak, burun, boğaz kliniklerinde ani işitme kaybı durumunun kendileri için önemli olduğunu ifade eden Fidan, şöyle konuştu:

"Ani işitme kaybı erken dönemde tanı ve tedavisi yapılması gereken bir hastalıktır. 1 Nisan-30 Eylül 2019 ile Kovid-19'un yaşandığı 1 Nisan-30 Eylül 2020 tarihleri arasında ani işitme kaybına bağlı olarak sıkıntı yaşayan grupları değerlendirdik. Kovid-19'un sinir hücrelerini tutucu özelliğinden dolayı ani işitme kaybı geçiren hasta sayısında yüzde 50'ye yakın bir artış tespit ettik. Ani işitme kaybıyla gelen hastaların yarısından fazlasında Kovid-19 semptomlarının olduğunu ve bu hasta grubunda PCR testlerinin de pozitif olduğunu gördük. Bu hastaların hem ani işitme kaybıyla ilgili tedavisini hem de Kovid-19 tedavisini yapmaya çalıştık."

Doç. Dr. Fidan, bu hastaların ani işitme kayıplarının hem miktarını hem de sürelerini değerlendirdiklerini de dile getirdi.

Hastaların, Kovid-19'a yakalanma endişesiyle hastaneye geç başvurduklarını gördüklerini anlatan Fidan, "Bu, tedavinin etkinliği açısından bizi sıkıntıyı sokacak bir durum. Hastaların, yaşadıkları ani işitme kayıplarında durumun geçici olduğunu düşünmeden mutlaka hekimlere ulaşması gerekiyor." diye konuştu.

Fidan, çalışmanın American Journal of Otolaryngology dergisinde yayımlanarak dünyayla paylaşıldığını sözlerine ekledi.

kovid-19
isitme kaybi
ani sensorinoral isitme kaybi
ani isitme kaybi
Yorum (3)
İsmail Koçer
Sayın Hocamı tebrik ediyorum Kendisi benim doktorum Sırf Vural Bey için İstanbul dan 3 ayda bir Eskişehir’e gidiyorum Onu yetiştiren hocaları ve ailesine minnettarız Emeklerine sağlık Saygıdeğer Doktorum
1
Cevapla
Ayşin Bakar
Vural Bey, Eskişehir’in büyük bir şansı. Oğlumun geniz etindeki kanseri teşhis edip tedavisini yapan ve bizlere tarif edilmez mutluluk yaşattı. Ömür boyu ailecek kendisine minnettarız. Rabbim yar ve yardımcınız olsun.
1
Cevapla
Hasan Akdemir
Sadece duyularda değil, duygularda da Kovid parça parça insanlığımızdan bir şeyler koparıyor.
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir